Komunikaty PR

Lokalem tej sieci zachwycał się sam Robert Makłowicz – pierwsza w Polsce Reberni

2024-07-24  |  11:00
Biuro prasowe

Łódzka gastronomia właśnie zyskała silnego gracza na rynku – w Manufakturze otworzyła się pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce! Koncept rodem ze Lwowa, w ciągu kilku ostatnich lat szturmem podbił serca na Wschodzie. Do lokali ustawiają się godzinne kolejki, a lista oczekujących na stolik niemalże nie ma końca. Czym foodies zachwyci łódzka żeberkownia?

Choć Rebernia w Manufakturze jest pierwszą w Polsce, to jej koncept nie jest obcy. – To z pewnością jedno z najbardziej wyczekiwanych otwarć gastronomicznych w ciągu ostatnich kilku lat – zaznacza Monika Langner, rzeczniczka prasowa Manufaktury. – Jeszcze przed oficjalną premierą dochodziły do nas głosy, że Polacy doskonale znają tę markę i z niecierpliwością czekają na to, by spróbować sławnych żeberek właśnie w Łodzi – podkreśla rzeczniczka. Premierowy weekend okazał się dla lokalu ogromnym sukcesem – restaurację odwiedziło około 3 tysięcy gości. – Cieszymy się, że zostaliśmy tak ciepło przyjęci przez łodzian. Długo pracowaliśmy nad otwarciem, remont samego lokalu trwał wiele miesięcy, więc z ogromną przyjemnością otworzyliśmy swoje drzwi dla Gości – mówi Stanisław Szewczyk, menadżer restauracji. – Już teraz mamy bardzo pozytywny feedback, nasi Goście czują się w Reberni jak u siebie – swobodnie i na luzie. Wierzymy, że nasze kultowe żeberka i biesiadna atmosfera przyciągną gości z całej Polski – dodaje menadżer.

Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal został otwarty w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie dawniej pracowali kowale i miecznicy. Z biegiem czasu, ich praca była coraz mniej potrzebna, a pracownicy spędzali czas na pieczeniu żeberek na ogniu, który dawniej służył do kucia metalu. Te nawiązania do dawnej sztuki widać w lokalach sieci również dziś – jej kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami. Rebernia to specjaliści od mięsa – zjecie tam nie tylko osławione żeberka wieprzowe pieczone na otwartym ogniu, ale także antrykota, kurczaka, doradę i masę świeżych dodatków warzywnych i nie tylko. Poza tym, nie zabraknie też wyśmienitego, kraftowego piwa ze sławnego, lwowskiego browaru Pravda.

Rebernia w Manufakturze zajęła jeden z największych lokali gastronomicznych na zabytkowym, charakterystycznym rynku z czerwonej cegły (ponad 1000 mkw powierzchni wraz z letnim ogródkiem). Wewnątrz znajduje się otwarta kuchnia z imponującymi rozmiarami mangalami (grillami), w których rozpalany jest ogień. Goście mogą obserwować cały proces – począwszy od układania drewna pod rozpałkę, przez przygotowywanie mięsa aż po samo grillowanie i wydawkę. Wnętrza Reberni są utrzymane w industrialnym, nowoczesnym stylu – sala i antresola na piętrze wypełnione są drewnianymi ławami i stołami, a w dodatkach dominują stal i szkło. Na ścianach lokalu można natomiast oglądać autorskie prace najlepszych polskich grafików i rysowników, m.in. Andrzeja Mleczko, Andrzeja Rysuje, Hanny Kmieć czy Karyny Piwowarskiej, które nawiązują do tematyki lokalu lub spraw społecznych.

Wizyta w tzw. żeberkowni to nie lada przeżycie – w lokalu obowiązuje biesiadna, luźna atmosfera. Nie dostaniecie tam sztućców – żeberka, jak za dawnych lat, je się rękoma, a sztućce są wyłącznie malowane na papierowych obrusach. Przed i po posiłku do dyspozycji Gości są duże, industrialne umywalki na sali, a także papierowe fartuchy z rysunkami, które zabezpieczą stroje. Oprócz mięsa i ryb, w Reberni dostaniecie także aromatyczne warzywa z grilla, różnego rodzaju sery czy pieczone ziemniaki, a całość w towarzystwie kraftowego piwa z browaru Pravda – 16 nalewaków czeka!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Aktywny wrzesień w Koneserze. Sprawdź, jakie atrakcje czekają na Pradze! Biuro prasowe
2024-08-29 | 11:20

Aktywny wrzesień w Koneserze. Sprawdź, jakie atrakcje czekają na Pradze!

5. Warszawski Maraton Fotograficzny, Warszawskie Dni Seniora, warsztaty i wiele innych wydarzeń. Centrum Praskie Koneser nie zwalnia tempa po wypełnionym atrakcjami Lecie Konesera
Styl życia Wielkie zakończenie wakacji 30 sierpnia – 1 września w Fuzji!
2024-08-27 | 16:00

Wielkie zakończenie wakacji 30 sierpnia – 1 września w Fuzji!

Fuzja w najbliższy weekend zaprasza na moc atrakcji dla dorosłych i dzieci. Będzie kino letnie, plenerowy teatr, zabawy z gigantycznymi bańkami, brokatowe tatuaże,
Styl życia Polska kontra Europa: Dlaczego musimy mocniej zawalczyć o czystsze środowisko?
2024-08-27 | 15:07

Polska kontra Europa: Dlaczego musimy mocniej zawalczyć o czystsze środowisko?

Statystyczny Polak wytwarza średnio 356,7 kg rocznie śmieci. Jak wynika z danych GUS z samych gospodarstw domowych odebrano w minionym roku 11,6 mln ton odpadów, czyli

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Firma

Tylko 2 proc. właścicieli zwierząt płaci za opiekę nad zwierzętami podczas ich nieobecności. Spodziewany szybki wzrost zapotrzebowania na takie usługi

Według badań CBOS średnio co drugi Polak mieszka pod wspólnym dachem z jakimś zwierzęciem domowym – najczęściej psem lub kotem. Rynek produktów i usług dla domowych pupili sukcesywnie się powiększa. Według rynkowych prognoz za kilka lat globalnie może być już wart blisko pół biliona dolarów. Szczególnie szybko ma się rozwijać segment opieki nad zwierzętami, który coraz częściej będzie wykorzystywać nowe technologie.

Media

Ewa Wachowicz: Mieszkam na co dzień w Krakowie albo pod Babią Górą. Na nagrania do programu „Halo tu Polsat” będę musiała przyjechać dzień wcześniej

Restauratorka zaznacza, że twórcy „Halo tu Polsat” robią wszystko, by program różnił się od innych formatów śniadaniowych. Stąd między innymi decyzja, by był on realizowany z udziałem publiczności, która wprowadzi do studia nową energię. Ze swojej strony Ewa Wachowicz zapewnia, że przygotuje dla widzów mnóstwo kulinarnych niespodzianek. A tych, którzy będą chcieli sięgnąć po więcej przepisów, zaprasza na nową odsłonę programu „Ewa gotuje”.