Lokalem tej sieci zachwycał się sam Robert Makłowicz – pierwsza w Polsce Reberni
Łódzka gastronomia właśnie zyskała silnego gracza na rynku – w Manufakturze otworzyła się pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce! Koncept rodem ze Lwowa, w ciągu kilku ostatnich lat szturmem podbił serca na Wschodzie. Do lokali ustawiają się godzinne kolejki, a lista oczekujących na stolik niemalże nie ma końca. Czym foodies zachwyci łódzka żeberkownia?
Choć Rebernia w Manufakturze jest pierwszą w Polsce, to jej koncept nie jest obcy. – To z pewnością jedno z najbardziej wyczekiwanych otwarć gastronomicznych w ciągu ostatnich kilku lat – zaznacza Monika Langner, rzeczniczka prasowa Manufaktury. – Jeszcze przed oficjalną premierą dochodziły do nas głosy, że Polacy doskonale znają tę markę i z niecierpliwością czekają na to, by spróbować sławnych żeberek właśnie w Łodzi – podkreśla rzeczniczka. Premierowy weekend okazał się dla lokalu ogromnym sukcesem – restaurację odwiedziło około 3 tysięcy gości. – Cieszymy się, że zostaliśmy tak ciepło przyjęci przez łodzian. Długo pracowaliśmy nad otwarciem, remont samego lokalu trwał wiele miesięcy, więc z ogromną przyjemnością otworzyliśmy swoje drzwi dla Gości – mówi Stanisław Szewczyk, menadżer restauracji. – Już teraz mamy bardzo pozytywny feedback, nasi Goście czują się w Reberni jak u siebie – swobodnie i na luzie. Wierzymy, że nasze kultowe żeberka i biesiadna atmosfera przyciągną gości z całej Polski – dodaje menadżer.
Rebernia to autorski koncept Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal został otwarty w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie dawniej pracowali kowale i miecznicy. Z biegiem czasu, ich praca była coraz mniej potrzebna, a pracownicy spędzali czas na pieczeniu żeberek na ogniu, który dawniej służył do kucia metalu. Te nawiązania do dawnej sztuki widać w lokalach sieci również dziś – jej kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami. Rebernia to specjaliści od mięsa – zjecie tam nie tylko osławione żeberka wieprzowe pieczone na otwartym ogniu, ale także antrykota, kurczaka, doradę i masę świeżych dodatków warzywnych i nie tylko. Poza tym, nie zabraknie też wyśmienitego, kraftowego piwa ze sławnego, lwowskiego browaru Pravda.
Rebernia w Manufakturze zajęła jeden z największych lokali gastronomicznych na zabytkowym, charakterystycznym rynku z czerwonej cegły (ponad 1000 mkw powierzchni wraz z letnim ogródkiem). Wewnątrz znajduje się otwarta kuchnia z imponującymi rozmiarami mangalami (grillami), w których rozpalany jest ogień. Goście mogą obserwować cały proces – począwszy od układania drewna pod rozpałkę, przez przygotowywanie mięsa aż po samo grillowanie i wydawkę. Wnętrza Reberni są utrzymane w industrialnym, nowoczesnym stylu – sala i antresola na piętrze wypełnione są drewnianymi ławami i stołami, a w dodatkach dominują stal i szkło. Na ścianach lokalu można natomiast oglądać autorskie prace najlepszych polskich grafików i rysowników, m.in. Andrzeja Mleczko, Andrzeja Rysuje, Hanny Kmieć czy Karyny Piwowarskiej, które nawiązują do tematyki lokalu lub spraw społecznych.
Wizyta w tzw. żeberkowni to nie lada przeżycie – w lokalu obowiązuje biesiadna, luźna atmosfera. Nie dostaniecie tam sztućców – żeberka, jak za dawnych lat, je się rękoma, a sztućce są wyłącznie malowane na papierowych obrusach. Przed i po posiłku do dyspozycji Gości są duże, industrialne umywalki na sali, a także papierowe fartuchy z rysunkami, które zabezpieczą stroje. Oprócz mięsa i ryb, w Reberni dostaniecie także aromatyczne warzywa z grilla, różnego rodzaju sery czy pieczone ziemniaki, a całość w towarzystwie kraftowego piwa z browaru Pravda – 16 nalewaków czeka!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.