Komunikaty PR

Majówka za miastem – co warto mieć w koszyku?

2021-04-30  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania majówka ( 1.08 MB )

Pierwsze ciepłe weekendy roku sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Wiedzeni naturalną potrzebą łapania po zimie każdych promieni wiosennego słońca często spędzamy całe dnie poza domem, organizując ku własnej i innych uciesze, różne formy aktywności, w tym spożywanie posiłków. Na jakie produkty postawić, by stworzyć cały wachlarz smacznych i zdrowych przekąsek, gdy głód złapie z dala od domu?

Orzeźwienie na świeżym powietrzu

Majówka za pasem. Czas ten stał się dla nas już niemal narodowym rytuałem grillowania, pikników, wycieczek za miasto - wszędzie, byleby z dala od zgiełku miasta i blisko natury. Nieodłącznym elementem tych aktywności jest jedzenie, np. pod przydrożną wiatą, na kocu a nawet na stojąco. W takich przypadkach doskonale sprawdzą się produkty z kategorii „on the go” (np. jogurty owocowo-warzywne Milko), które są stworzone na takie wypady
– smaczne, pożywne i gotowe do bezpośredniego spożycia zaraz po otwarciu wygodnej i poręcznej butelki lub kartonika. Mleczne napoje fermentowane, pełne dobroczynnych kultur bakterii, takie jak maślanka czy kefir są świetnym uzupełnieniem wiosennego piknikowego koszyka. Są zdrowe, znakomicie gaszą pragnienie w ciepłe dni i mogą często z powodzeniem zastąpić posiłek. Wachlarz smaków maślanek dostępnych na rynku jest bardzo szeroki
– straciatella, mango – kardamon, owoce leśne, cytryna – to tylko kilka przykładów do wyboru. Poręczne, zakręcane opakowanie sprawi, że napój nie wyleje się, nawet gdy będziemy przewozić go na rowerze.

Piknikowe przyjemności

W tak przyjemnych okolicznościach wszystko smakuje lepiej, nawet surowe warzywa. A najlepiej z wszelkiego rodzaju śmietankowymi serkami, które możemy wykorzystać jako dipy. Zaczerpnięty słupkiem marchewki, papryki czy selera naciowego kremowy, miękki serek stworzy z nimi wyśmienity duet. Hitem tej wiosny są serki Łaciate, które pojawiły się na rynku w limitowanej edycji o smakach: indyjski z konopiami i czarnuszką, grillowane warzywa, a także barbecue z konopiami. To oryginalne połączenia, które zawierają w sobie warzywa z ziołami i przyprawami, dzięki czemu są idealnymi dodatkami do chrupkich przekąsek, nie tylko warzyw, ale też krakersów, nachos czy grissini. Tym wąskim paluszkiem bez przeszkód nabierzemy aksamitny serek.

A jeśli najdzie Was ochota na coś bardziej wytrawnego, z łatwością, nawet na kocu, możecie zorganizować deskę serów. Na wycieczkę zabierzcie ze sobą sery żółte w opakowaniach o małej gramaturze, tak by zjeść wszystko na jeden raz i nie wozić z powrotem do domu pozostałości jedzenia. Znakomicie komponują się ze sobą, na przykład ser dojrzewający Jantar Mlekpol – twardy, o głębokim wyrazistym smaku i Gouda lub Edam, które cudownie będą smakować z oliwkami czy suszonymi pomidorami ze słoiczka.

A jak przyjdzie ochota na deser?

Kocyk, trawa, w pobliżu woda i piękne słońce… To idealne warunki do relaksu i czerpania przyjemności także z jedzenia. Co zrobić, kiedy przebywając poza miastem, daleko od sklepów najdzie nas ochota na deser? Najlepiej być przezornym i zabrać go w poręcznym kubeczku ze sobą. I aby dać się rzeczywiście rozpieścić, warto spojrzeć w stronę deserów „on the go”. Wystarczy zabrać ze sobą łyżeczkę, by móc rozkoszować się nim w dowolnym momencie wycieczki. Co powiecie na lekkie desery z maślanką o kusząco brzmiących i oryginalnych smakach: nata de coco z kawałkami czekolady, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa? Zaskoczysz nimi niewątpliwie towarzyszy swojej wycieczki.

Masz ochotę na więcej kreatywnych podpowiedzi na przekąski, które wzbogacą każdą piknikową ucztę? Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.