Majówka za miastem – co warto mieć w koszyku?
Pierwsze ciepłe weekendy roku sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Wiedzeni naturalną potrzebą łapania po zimie każdych promieni wiosennego słońca często spędzamy całe dnie poza domem, organizując ku własnej i innych uciesze, różne formy aktywności, w tym spożywanie posiłków. Na jakie produkty postawić, by stworzyć cały wachlarz smacznych i zdrowych przekąsek, gdy głód złapie z dala od domu?
Orzeźwienie na świeżym powietrzu
Majówka za pasem. Czas ten stał się dla nas już niemal narodowym rytuałem grillowania, pikników, wycieczek za miasto - wszędzie, byleby z dala od zgiełku miasta i blisko natury. Nieodłącznym elementem tych aktywności jest jedzenie, np. pod przydrożną wiatą, na kocu a nawet na stojąco. W takich przypadkach doskonale sprawdzą się produkty z kategorii „on the go” (np. jogurty owocowo-warzywne Milko), które są stworzone na takie wypady
– smaczne, pożywne i gotowe do bezpośredniego spożycia zaraz po otwarciu wygodnej i poręcznej butelki lub kartonika. Mleczne napoje fermentowane, pełne dobroczynnych kultur bakterii, takie jak maślanka czy kefir są świetnym uzupełnieniem wiosennego piknikowego koszyka. Są zdrowe, znakomicie gaszą pragnienie w ciepłe dni i mogą często z powodzeniem zastąpić posiłek. Wachlarz smaków maślanek dostępnych na rynku jest bardzo szeroki
– straciatella, mango – kardamon, owoce leśne, cytryna – to tylko kilka przykładów do wyboru. Poręczne, zakręcane opakowanie sprawi, że napój nie wyleje się, nawet gdy będziemy przewozić go na rowerze.
Piknikowe przyjemności
W tak przyjemnych okolicznościach wszystko smakuje lepiej, nawet surowe warzywa. A najlepiej z wszelkiego rodzaju śmietankowymi serkami, które możemy wykorzystać jako dipy. Zaczerpnięty słupkiem marchewki, papryki czy selera naciowego kremowy, miękki serek stworzy z nimi wyśmienity duet. Hitem tej wiosny są serki Łaciate, które pojawiły się na rynku w limitowanej edycji o smakach: indyjski z konopiami i czarnuszką, grillowane warzywa, a także barbecue z konopiami. To oryginalne połączenia, które zawierają w sobie warzywa z ziołami i przyprawami, dzięki czemu są idealnymi dodatkami do chrupkich przekąsek, nie tylko warzyw, ale też krakersów, nachos czy grissini. Tym wąskim paluszkiem bez przeszkód nabierzemy aksamitny serek.
A jeśli najdzie Was ochota na coś bardziej wytrawnego, z łatwością, nawet na kocu, możecie zorganizować deskę serów. Na wycieczkę zabierzcie ze sobą sery żółte w opakowaniach o małej gramaturze, tak by zjeść wszystko na jeden raz i nie wozić z powrotem do domu pozostałości jedzenia. Znakomicie komponują się ze sobą, na przykład ser dojrzewający Jantar Mlekpol – twardy, o głębokim wyrazistym smaku i Gouda lub Edam, które cudownie będą smakować z oliwkami czy suszonymi pomidorami ze słoiczka.
A jak przyjdzie ochota na deser?
Kocyk, trawa, w pobliżu woda i piękne słońce… To idealne warunki do relaksu i czerpania przyjemności także z jedzenia. Co zrobić, kiedy przebywając poza miastem, daleko od sklepów najdzie nas ochota na deser? Najlepiej być przezornym i zabrać go w poręcznym kubeczku ze sobą. I aby dać się rzeczywiście rozpieścić, warto spojrzeć w stronę deserów „on the go”. Wystarczy zabrać ze sobą łyżeczkę, by móc rozkoszować się nim w dowolnym momencie wycieczki. Co powiecie na lekkie desery z maślanką o kusząco brzmiących i oryginalnych smakach: nata de coco z kawałkami czekolady, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa? Zaskoczysz nimi niewątpliwie towarzyszy swojej wycieczki.
Masz ochotę na więcej kreatywnych podpowiedzi na przekąski, które wzbogacą każdą piknikową ucztę? Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na www.najlepszewkuchni.pl.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.