Majówkowy piknik w Elektrowni Powiśle
Przed nami niemal tydzień błogiego lenistwa nad Wisłą. Z pomysłem na spędzenie majówki w mieście przychodzi Elektrownia Powiśle. Piknik pod gołym niebem z wiosennym menu, otwarcie pełnego słońca Patio, pięć dni muzycznych podróży i kreatywne warsztaty w Food Hallu – to tylko namiastka tego, co czeka odwiedzających serce Powiśla.
Majówka w mieście będzie pełna atrakcji. W sercu Warszawy zapewni je Elektrownia Powiśle. W kompleksie dawnej elektrowni miejskiej będzie można skorzystać z całej gamy bezpłatnych atrakcji.
W dniach od 1 do 5 maja na placach otaczających budynki Elektrowni zostaną rozstawione leżaki i stoliki, które umilą majówkowy wypoczynek. Restauracje będą serwować dania nie tylko w swoich ogródkach, ale też na wynos, dzięki czemu będzie można konsumować je w formie pikniku na świeżym powietrzu z muzyką w tle.
Błogie lenistwo czeka również na odwiedzających Food Hall Powiśle. Każdego dnia od 30 kwietnia do 4 maja w godzinach 18:00-22:00 zaplanowano różnorodny muzyczny line up. 30 kwietnia z okazji otwarcia Patio zagra Adam Boguta, znany szerzej jako Booguta – polski DJ i producent muzyczny, który zaprezentuje selekcję przesiąkniętą duchem szeroko pojętego house'u dla miłośników elektronicznych brzmień. 1 maja w muzyczną podróż zabierze PLK – DJ występujący w klubach i na dużych scenach festiwalowych. Oprócz DJ-setu PLK, o muzyczne doznania zadba formacja Rey Ceballo & Tripulacion Cubana, której energia pozwala przenieść się na drugą część globu bez potrzeby zakupu biletu lotniczego. W czwartek (2 maja) będzie można usłyszeć dobrze zmiksowaną mieszankę stylów rapu, R’N’B, szeroko zakrojonej elektroniki wraz z nieśmiertelnymi klasykami w wykonaniu SL. Dobrą energię w piątkowy wieczór (3 maja) zapewnią dźwięki z konsolety DJ Vibe, a w formie live act wystąpi Sami Harb – amerykański wokalista z globalną duszą. 4 maja w muzyczne kręgi muzyki house przeniesie odwiedzających DJ Spox, który karierę w branży muzycznej robi od ponad 25 lat.
Dodatkowo w weekend (5-6 maja) Food Hall odwiedzi Daniel, znany jako „Podróżnik do wynajęcia”, który zatrzyma błogie chwile w obiektywie aparatu natychmiastowego i wręczy odwiedzającym zdjęcie na pamiątkę. Jego polaroid z wakacyjnych wędrówek nad Wisłą zna już mnóstwo Warszawiaków, a jeszcze więcej pozna w Elektrowni Powiśle.
Na głodnych kreatywnych wrażeń przygotowano również zajęcia. 30 kwietnia odbędą się kebabowe warsztaty, w ramach których będzie można przygotować własną wersję kebaba pod czujnym okiem szefa kuchni Savasa. Chętni będą mogli również wziąć udział w weekendowych warsztatach koktajlowych z ekspertem, który w przystępny sposób opowie na temat tajników miksologii.
Wstęp na piknik i muzyczne wydarzenia w Elektrowni Powiśle i Food Hallu są bezpłatne.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.