Marka Somat w ramach akcji "Kto pozmywa?" promuje rodzinne gotowanie
Nic tak nie łączy, jak wspólne, rodzinne gotowanie. Dlatego, marka Somat we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, która jest skierowana do rodzinnych domów dziecka, promuje tę formę spędzania wolnego czasu z najbliższymi. Dodatkowo położony jest nacisk na naukę umiejętności przydatnych w dorosłym życiu, np. poprzez interesujące wydarzenia. Jednym z nich były warsztaty kulinarne online z Darią Ładochą.
W rodzinnych domach dziecka, których w Polsce jest 702, dzieci mają szansę czuć się jak w domu. Duży nacisk kładzie się na budowanie więzi z opiekunami i rodzeństwem, a także angażowanie dzieci do wykonywania codziennych obowiązków, po to, aby mogły nabyć umiejętności cenne w dorosłym życiu. Jedną z nich jest zdrowe i proste gotowanie, dlatego 7 grudnia zorganizowano spotkanie online dla rodzinnych domów dziecka z Darią Ładochą.
Pyszne przepisy i sprawne patenty
Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna i trenerka kuchni tajskiej. Jak sama o sobie mówi: "Zdrowa kuchnia to jej misja - tajska kuchnia to jej pasja". Jest autorką wielu książek kulinarnych, m.in.: „Gotuj zdrowo dla dzieci” - z przepisami dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci, „Kuchni dla zajętych kobiet i mężczyzn” - które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać, „Nowoczesnej kuchni polskiej” - prezentującej tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia oraz najnowszej „5 składników zdrowia”, w której prezentuje 100 prostych przepisów, tylko z pięciu składników.
Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła szereg porad na temat tego, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników.
W domu jest niejadek? Daria Ładocha ma na niego patent(y). Logistyka prowadzenia domu? Wszystko jest kwestią podziału obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy - 2 dania główne i deser. Było naprawdę smakowicie!
Kto pozmywa? Somat
Celem programu pomocowo-edukacyjnego „Kto pozmywa?”, który marka Somat realizuje we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, jest promowanie zasad zdrowego żywienia wśród dzieci mieszkających w rodzinnych domach dziecka, zachęcenie do wspólnego gotowania i spędzania czasu razem.
W ramach pomocy bezpośredniej placówkom, które zgłosiły się do akcji, marka Somat zapewniła roczny zapas tabletek do zmywarki, zaś dla 20 najbardziej potrzebującym placówkom marka Samsung przekazała zmywarki. Szacuje się, że w tego typu placówkach zmywa się nawet 200 naczyń dziennie.
Przepisy, na potrawy, które Daria Ładocha zaprezentowała podczas webinaru:
Risotto na mleku kokosowym z groszkiem i miętą
Składniki:
• 1 szklanka ryżu arborio
• 500 ml mleka kokosowego
• 1 szklanka mrożonego groszku
• 2 drobno posiekane szalotki
• garść listków mięty
• olej do smażenia
• sól, pieprz
• 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij szalotkę, wsyp ryż. Smaż razem ok. 2 minut, a potem dodaj mleko kokosowe. Gotuj razem na małym ogniu minimum przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem i gotuj do czasu, aż ryż będzie całkowicie miękki (jeśli wcześniej wchłonie cały płyn, możesz delikatnie podlać go wodą). Przed podaniem dodaj miętę.
Makaron penne z tuńczykiem w pomidorach
Składniki:
• 1 opakowanie makaronu penne
• ½ słoika czarnych oliwek
• 500 ml passaty pomidorowej
• kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj sos pomidorowy, dodaj oliwki, odsączonego tuńczyka i dopraw do smaku. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj pomidorki.
Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych
Składniki:
• 500g wydrylowanych śliwek
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 100 g płatków owsianych
• 50 g płatków migdałowych
• 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.
Smacznego!

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.