Komunikaty PR

Mazurek wielkanocny – musi być smaczny i piękny

2020-04-08  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.08 MB )

Choć tegoroczna Wielkanoc będzie inna – dla wielu osób spokojna, samotna, z dala od bliskich – to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by mimo wszystko tradycji stało się zadość. Zostajemy w domach, odseparowani od świata zewnętrznego, ale za to mamy czas na przygotowanie przepysznych, wielkanocnych mazurków.

Tak jak w Boże Narodzenie na naszych stołach królują makowce, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są właśnie mazurki. Tak naprawdę w polskich domach to jedyny moment na skosztowanie tych ciast. Skąd się wzięła tradycja i skąd pochodzą te kolorowe wypieki?

Jedni uważają, że ten przysmak pochodzi z Mazowsza. Wskazywać na to może  nazwa, jakiej używano kiedyś w stosunku do mieszkańców tego regionu. Okazuje się jednak, że to ciasto wielkanocne nie ma polskich korzeni. Wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Na polskich stołach zagościł dopiero w XVII wieku.

Od tej pory mazurek stanowi symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni we wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał.

Dziś już mało kto pamięta o tej tradycji. Na przestrzeni wieków natomiast nie zmieniło się jedno. Mazurek musi być nie tylko smaczny, ale też piękny, dlatego też ogromną wagę przykłada się do jego dekoracji. Wykorzystuje się do tego kolorowe masy, bakalie, suszone owoce.

Mąka to podstawa ciasta

Pszenna, tortowa a nawet krupczatka – te rodzaje mąk podczas wypieków wielkanocnych mazurków sprawdzą się najlepiej.
- Mazurek musi być kruchy i delikatny. Ten efekt zapewnić może tylko odpowiednio dobrana mąka oraz dobrze skomponowane proporcje – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.

Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. to jeden z największych młynów w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie w całym kraju i zagranicą. PZZ to producent doskonale znanych w polskich domach mąk pszennych i żytnich, płatków owsianych oraz jęczmiennych. Flagowym produktem jest Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką, która doskonale sprawdzi się podczas świątecznych wypieków.

- Warto upiec klika różnych rodzajów mazurków i delektować się ich wspaniałym smakiem. Wszystkie mazurki, na które przepisy znajdują się poniżej, reprezentują różne upodobania i gusta. Każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji PZZ Białystok.
Mazurek na kruchym cieście

SKŁADNIKI na ciasto
    • 300 g mąki krupczatki PZZ Białystok (można zastosować mąkę tortową i krupczatkę w stosunku 1:1)
    • 1 kostka masła
    • 50 g zmielonego brązowego cukru
    • 5 żółtek
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI do dekoracji
    • masa kajmakowa/ gorąca czekolada
    • bakalie
    • orzechy
    • migdały
Wszystkie składniki zagnieć na gęstą masę. Formuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mazurki o wysokości pół centymetra w różnych kształtach. Piecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do180°C przez 20 - 30 minut.
Po wystygnięciu powierzchnię mazurków posmaruj masą kajmakową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Następnie udekoruj je włączając swoją inwencję twórczą. Możesz użyć bakalii (rodzynki, jagody goi, żurawina), orzechów (włoskich, laskowych, makadamia, piniowych), migdałów w całości lub płatków.

Mazurek orzechowy

SKŁADNIKI na ciasto
    • 200 g orzechów włoskich
    • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok
    • 150 g masła
    • 100 g brązowego cukru
    • 6 żółtek
    • 6 białek
    • 1 cukier waniliowy
SKŁADNIKI na masę
    • 150 g orzechów włoskich
    • 0,5 szklanki śmietany kremówki
    • 100 g brązowego cukru
    • 100 g masła
    • 2 żółtka
Ucieraj ciasto z masła, żółtek, brązowego cukru i cukru waniliowego. Następnie dodaj mąkę pszenną i posiekane drobno orzechy. Na koniec wszystko delikatnie wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełóż do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Spody piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut.
W czasie stygnięcia upieczonych spodów sporządź masę. Drobno posiekane orzechy włoskie wsyp do rondelka, dodaj śmietanę kremówkę, brązowy cukier oraz masło. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając dodawaj żółtka. Gdy krem zacznie gęstnieć, odstaw do przestudzenia.
Spody mazurka przełóż masą. Wierzch udekoruj połówkami orzechów włoskich.
Mazurek typu brownie

SKŁADNIKI na ciasto
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 200 g masła
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok
    • 6 jajek
    • szczypta soli himalajskiej
SKŁADNIKI na ganasz
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki masła
    • 20 ml rumu lub whisky (opcjonalnie)
    • płatki migdałów
Sporządź ciasto ubijając jajka na puszystą pianę z dodatkiem soli himalajskiej i brązowym cukrem. W trakcie ubijania rozpuść masło z gorzką czekoladą. Do puszystej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy delikatnie mieszając powoli dodawaj rozpuszczone masło z czekoladą. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę (mazurek będzie niski, pieczony w temperaturze 200°C przez 15 minut) lub mniejszą (mazurek będzie wysoki, pieczony w temperaturze 200°C przez 28 minut).
W celu przygotowaniu ganaszu, zagotowuj śmietanę kremówkę z rozpuszczoną w niej gorzką czekoladą. Cały czas lekko podgrzewając i mieszając dodaj masło i alkohol. Tak przygotowany ganasz pozostaw do przestygnięcia.
Na uprzednio przygotowany mazurek wyłóż ganasz (powinien mieć konsystencję miękkiego masła). Całość przystrajaj płatkami migdałów.
Wstaw do lodówki do przestygnięcia.

SMACZNEGO!!!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Cały czas tworzę i mam w szufladzie dużo utworów. Teraz kończę moją nową płytę i mam nadzieję, że znowu sporo się będzie wokół mnie działo

Artystka pracuje właśnie nad nową płytą, która ma się ukazać jesienią. Będzie to piąty album w jej karierze i powrót po sześciu latach przerwy. Zwiastunem tego wydawnictwa jest singiel „Co masz na myśli?”. Mika Urbaniak zaznacza, że nowe kompozycje odzwierciedlają jej przemyślenia na temat miłości, siły, nadziei i odnajdywania siebie, a także pułapek przemysłu muzycznego, w którym – jej zdaniem, kobiety radzą sobie coraz lepiej i są bardziej pewne siebie. Jeśli natomiast chodzi o warstwę muzyczną tego krążka, to oprócz powrotu do hip-hopowych korzeni, będzie także można usłyszeć wpływy funku i popu.

Infrastruktura

Wzrost wynagrodzeń ekip budowlanych najmocniej wpływa na koszty budowy domu. Zainteresowanie inwestorów mimo to nieznacznie wzrasta

Budowa metra kwadratowego domu w Polsce kosztuje od 5,55 do 6 tys. zł w zależności od województwa – wynika z najnowszych analiz firmy Sekocenbud. Najdrożej jest w Warszawie, gdzie cena za metr kwadratowy domu przekroczyła już 6,2 tys. zł. Na przyrosty kosztów budowy domu wpływają zarówno drożejące materiały budowlane, jak i wyższe wynagrodzenia pracowników. Inwestorzy nie rezygnują jednak z budowy domów jednorodzinnych, co ma związek m.in. z wciąż wysokimi cenami mieszkań czy też obniżką stóp procentowych.

Farmacja

Endometrioza przez lata pozostawała lekceważonym problemem. Mimo że cierpi na nią 14 mln kobiet w Europie

Coraz więcej państw UE kompleksowo zaczyna się zajmować problemem endometriozy. W tej grupie państw jest także Polska, która od lipca wprowadziła nowy model bezpłatnej diagnostyki i opieki dla pacjentek z tą chorobą oznaczającą dla nich życie z chronicznym bólem. Podczas ubiegłotygodniowej debaty w Parlamencie Europejskim europosłowie wezwali Komisję Europejską do większej inicjatywy na forum unijnym: opracowania strategii walki z endometriozą i skierowania większych środków na badania nad tą chorobą.