Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Hummusu 2024

2024-05-08  |  12:00
Biuro prasowe

W dzisiejszym społeczeństwie, bardziej świadomym zdrowego odżywiania, hummus zdobywa coraz większą popularność, stając się nie tylko ulubioną przekąską, ale również ważnym elementem kulinarnym wielu kultur na całym świecie. Zbliżający się Dzień Hummusu, to nie tylko okazja do delektowania się jego smakiem, ale również doskonały moment na eksplorację historii oraz korzyści dla zdrowia. Przedstawiamy kilka najważniejszych faktów o hummusie, które każdy jego miłośnik powinien znać! 

Popularność hummusu rośnie z roku na rok, przyciągając podniebienia zarówno wegan, wegetarian, jak i… mięsożerców. Sekret tkwi w jego uniwersalności – hummus może być spożywany na wiele sposobów, od tradycyjnego dipu do warzyw po smarowidło na kanapkach czy bazę dla różnorodnych dań. Jego bogaty smak i kremowa konsystencja, w połączeniu z wartościami odżywczymi ciecierzycy i zdrowymi tłuszczami, sprawiają, że hummus stał się nie tylko ulubioną przekąską, ale również niezastąpionym elementem zdrowej i zrównoważonej diety.

Dlaczego warto jeść hummus?

Główny składnik hummusu, czyli ciecierzyca, zawiera białko roślinne, błonnik, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Dodatek tahini dostarcza zdrowych tłuszczów i wapnia, a oliwa z oliwek bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca. Jego uniwersalność sprawia, że może być wykorzystywany na wiele sposobów – jako smaczna pasta do warzyw, dodatek do sałatek, makaronów, kanapek czy jako główny składnik w różnorodnych potrawach.

Hummus staje się nieodłącznym elementem naszej diety, oferując nie tylko bogactwo smaków, ale także wartości odżywcze. Coraz częściej pojawia się jako wszechstronny dodatek, który doskonale komponuje się z wieloma daniami, które spotykamy na polskich stołach - mówi Dawid Zielkowski, Marketing Manager Perla Polska.

Od czego się zaczęło?

Hummus to popularny przysmak, który jest mieszanką gotowanej ciecierzycy, oliwy z oliwek, pasty sezamowej (tahini), soku z cytryny, czosnku i przypraw, takich jak sól, pieprz czy kumin. Hummus ma bogatą historię sięgającą setek lat wstecz, której początek znajdziemy na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w krajach takich jak Liban, Izrael, Syria czy Egipt.

Dziś na sklepowych półkach dostępny jest nie tylko hummus klasyczny. Do wyboru mamy coraz więcej wariantów smakowych, jak hummus z papryką, burakiem czy czosnkiem niedźwiedzim oraz przystrojony aromatycznymi dodatkami, jak czarnuszka, sezam i różne toppingi. Niezwykłe połączenia smakowe, szeroki wybór wariantów hummusu sprawia, że dziś kochają go nie tylko osoby stosujące dietę roślinną, ale także ci, którzy spożywają mięso. 

Perla Pełna Dobra wyróżnia się nie tylko różnorodnością wariantów hummusu, ale także podejściem do połączeń smaków. Oprócz klasycznych kompozycji oferujemy unikalne połączenia, takie jak hummus z guacamole czy hummus z czerwonym pesto. Nasze produkty są szeroko dostępne w sieciach handlowych, co sprawia, że każdy może cieszyć się ich wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem, podkreślającym bogactwo kulinarnych doznań – dodaje Dawid Zielkowski, Marketing Manager Perla Polska.

Przepis na świętowanie Dnia Hummusu

Już 13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Istnieje wiele możliwości do świętowania tego pysznego dnia. My proponujemy wspólną ucztę z bliskimi i rozkoszowanie się smakiem tortilli, w której główne skrzypce gra ten kremowy przysmak! 

Składniki:

- 2 tortille,

- opakowanie Hummusu Perla Pełna Dobra,

- cukinia,

- suszone oregano,

- pomidor,

- garść roszponki lub sałaty,

- sól i pieprz, oliwa.

Przygotowanie:

1. Pokrój cukinię wzdłuż na plasterki i ułóż na patelni grillowej. Grilluj aż do momentu gdy od spodu pokryje się ciemnymi paskami, następnie przewróć na drugą stronę, dopraw cukinię solą i powtórz grillowanie. Na koniec posyp szczyptą suszonego oregano i skrop oliwą. Gotową odłóż na talerz.

2. Pokrój pomidora na plasterki i dopraw solą.

3. Tortille rozłóż na talerzu i posmaruj Hummusem od Perla Pełna Dobra, na to ułóż plasterki grillowanej cukinii, liść sałaty oraz plasterki pomidora. Całość możesz doprawić pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. 

4. Tortillę zwiń w rulon, połóż na patelnię i podgrzej z dwóch stron przed podaniem.

5. Następnie wyłóż danie na talerz i delektuj się jego smakiem wspólnie z bliskimi! 

Dlaczego hummus staje się tak popularnym wyborem na polskim stole? Ponieważ niezależnie od diety czy stylu życia – jest zdrowy, lekki, apetyczny i łatwo dostępny. Międzynarodowy Dzień Hummusu to doskonała okazja, by odkryć swój ulubiony smak i połączenie! 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Workation - pracuj i wypoczywaj w Trójmieście Biuro prasowe
2024-07-22 | 11:20

Workation - pracuj i wypoczywaj w Trójmieście

  Zdjęcia: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84jPsrkKOMReX6D0_z9g?e=UDghVT  Wetransfer: https://we.tl/t-2nufSqFPD2  Workation - pracuj i wypoczywaj w
Styl życia Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord
2024-07-22 | 07:30

Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord

Urząd Miejski w Sulejowie postanowił podjąć próbę pobicia Rekordu Polski w kategorii „Największa parada kajaków”. 25 lipca 2024 roku w Gminie
Styl życia Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?
2024-07-19 | 07:30

Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?

Rekord Polski w kategorii „Największy plon pszenicy ozimej z hektara” cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym roku, oprócz Śmielina, wyzwanie podejmie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.