Mistrzowski deser – bajecznie pyszny, bajecznie prosty
Tajemnicą ich obłędnie czekoladowego smaku jest oczywiście … najlepsza czekolada! Idealnym wyborem będą wysokiej jakości czekolady Terravita. Lava Cake przygotować można na bazie gorzkich tabliczek, ale jeśli mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego, jedną z nich warto zastąpić mleczną. Bez względu na to, po jaką czekoladę Terravita sięgniemy, zaleje nas lawa czekoladowej rozkoszy!
Lava Cake vel Fondant au chocolat to słynny deser będący połączeniem ciasta czekoladowego i sufletu, który już od ponad 130 lat przynosi wyjątkowe doznania, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. To puszyste, czekoladowe babeczki, pieczone w pojedynczych porcjach w kokilkach, ale bez wątpienia głównym bohaterem tego deseru jest wypływająca ze środka ciasta aksamitna czekolada. To prawdziwa uczta dla zmysłów – spektakularny wygląd i rozkosz dla podniebienia.
Mogłoby się wydawać, że tak efektowny deser jest trudny do wykonania i wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Nic bardziej błędnego! Lava Cake przygotujemy dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników, wśród których oczywiście najważniejsza jest wysokiej jakości czekolada. Deser przyrządzony z wykorzystaniem tabliczek Terravita, powstających z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, zyska znakomite walory smakowe i niezwykle przyjemny, czekoladowy aromat. Niezbędna będzie czekolada gorzka pełna Terravita o zawartości 70% kakao. Jej smak jest odpowiednio wyważony, a charakterystyczna gorzkość nie dominuje nad innymi nutami smakowymi. To głębia czekoladowego, wyrafinowanego smaku! Lava Cake nabierze bardziej łagodnego charakteru, gdy użyjemy, obok czekolady gorzkiej, jednej tabliczki czekolady mlecznej Terravita. Doskonała masa mleczna w tej czekoladzie zawiera 32% kakao i 16% mleka. Kostki mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Niezwykle delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności.
Najważniejsze w przygotowaniu perfekcyjnego Lava Cake, oprócz odpowiedniego wyboru czekolady, jest zachowanie określonego w przepisie czasu pieczenia. Tu każda minuta ma znaczenie! Fondant pieczony zbyt krótko będzie za bardzo płynny, a ten przetrzymany w piekarniku za długo – stanie się zwyczajną babeczką. Lava Cake powinno się jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, by płynny środek nie zdążył zastygnąć. Takie gorące babeczki można podać z zimnymi lodami lub z owocami - zwłaszcza te kwaskowe będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodyczy czekolady.
Ten deser – tak wykwintny, a przy tym tak prosty w wykonaniu – sprawdzi się idealnie jako zwieńczenie uroczystego obiadu (także świątecznego) bądź podczas romantycznej kolacji „we dwoje”. To również doskonały pomysł na czekoladową przyjemność, która skutecznie poprawi nastrój w nawet najbardziej pochmurny dzień.
Oto przepis na Lava Cake - apetyczne ciastka czekoladowe z płynnym wnętrzem, w sam raz na zimowe dni i wieczory!
Składniki:
• 2 tabliczki czekolady gorzkiej (lub 1 gorzka i 1 mleczna) Terravita
• pół kostki masła (125g)
• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• pół szklanki mąki
Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić, a czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać mąkę i ponownie wymieszać. Aluminiowe foremki wysmarować masłem i wlać masę równymi porcjami do ok. 2/3 wysokości foremki. Piec w 185° przez 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ciastka do góry dnem i delikatnie zrobić dziurkę w dnie każdej aluminiowej foremki przy pomocy wykałaczki, aby umożliwić wyjęcie ciastek bez ich uszkodzenia. Ułożyć ciastka na talerzykach i udekorować według uznania: lodami, konfiturą, owocami, bitą śmietaną itp.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania
Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.
Ochrona środowiska
Rynki materiałów biodegradowalnych i biopochodnych będą rosły w szybkim tempie. W Polsce dopiero raczkują

Rynek biodegradowalnych tworzyw sztucznych do 2031 roku ponad trzykrotnie zwiększy swoje obroty. Również tworzywa biopochodne są coraz częściej rozwijane i wykorzystywane. Choć rynki na świecie notują dynamiczny rozwój, napędzany nie tylko świadomością klientów, ale też surowymi przepisami środowiskowymi, w Polsce ten potencjał jest wykorzystywany szczątkowo. Tymczasem biotworzywa mogą z powodzeniem zastąpić większość materiałów syntetycznych.
Muzyka
Marta Wiśniewska: Konkurs Eurowizji jest odrobinę polityczny i tam są różne dziwne sytuacje. Mam jednak nadzieję, że Justyna Steczkowska rozwali system

Wokalistka zapewnia, że mocno kibicuje Justynie Steczkowskiej w drodze po zwycięstwo w 69. Konkursie Piosenki Eurowizji w Szwajcarii. I choć te zmagania mają drugie dno i nie zawsze liczą się tylko umiejętności wokalne reprezentantów poszczególnych krajów, to Marta Wiśniewska wierzy, że talent i potencjał polskiej gwiazdy będą ponad wszelkimi podziałami. Tancerka zaznacza też, że ona sama nie wzięłaby udziału w tym konkursie.