Komunikaty PR

Mistrzowski deser – bajecznie pyszny, bajecznie prosty

2021-12-20  |  12:15
Biuro prasowe

Tajemnicą ich obłędnie czekoladowego smaku jest oczywiście … najlepsza czekolada! Idealnym wyborem będą wysokiej jakości czekolady Terravita. Lava Cake przygotować można na bazie gorzkich tabliczek, ale jeśli mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego, jedną z nich warto zastąpić mleczną. Bez względu na to, po jaką czekoladę Terravita sięgniemy, zaleje nas lawa czekoladowej rozkoszy!

Lava Cake vel Fondant au chocolat to słynny deser będący połączeniem ciasta czekoladowego i sufletu, który już od ponad 130 lat przynosi wyjątkowe doznania, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. To puszyste, czekoladowe babeczki, pieczone w pojedynczych porcjach w kokilkach, ale bez wątpienia głównym bohaterem tego deseru jest wypływająca ze środka ciasta aksamitna czekolada. To prawdziwa uczta dla zmysłów – spektakularny wygląd i rozkosz dla podniebienia.

Mogłoby się wydawać, że tak efektowny deser jest trudny do wykonania i wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Nic bardziej błędnego! Lava Cake przygotujemy dosłownie z kilku łatwo dostępnych składników, wśród których oczywiście najważniejsza jest wysokiej jakości czekolada. Deser przyrządzony z wykorzystaniem tabliczek Terravita, powstających z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca, zyska znakomite walory smakowe i niezwykle przyjemny, czekoladowy aromat. Niezbędna będzie czekolada gorzka pełna Terravita o zawartości 70% kakao. Jej smak jest odpowiednio wyważony, a charakterystyczna gorzkość nie dominuje nad innymi nutami smakowymi. To głębia czekoladowego, wyrafinowanego smaku! Lava Cake nabierze bardziej łagodnego charakteru, gdy użyjemy, obok czekolady gorzkiej, jednej tabliczki czekolady mlecznej Terravita. Doskonała masa mleczna w tej czekoladzie zawiera 32% kakao i 16% mleka. Kostki mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Niezwykle delikatne, rozpływają się w ustach, dając 100% czekoladowej przyjemności.

Najważniejsze w przygotowaniu perfekcyjnego Lava Cake, oprócz odpowiedniego wyboru czekolady, jest zachowanie określonego w przepisie czasu pieczenia. Tu każda minuta ma znaczenie! Fondant pieczony zbyt krótko będzie za bardzo płynny, a ten przetrzymany w piekarniku za długo – stanie się zwyczajną babeczką.  Lava Cake powinno się jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, by płynny środek nie zdążył zastygnąć. Takie gorące babeczki można podać z zimnymi lodami lub z owocami - zwłaszcza te kwaskowe będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodyczy czekolady.

Ten deser – tak wykwintny, a przy tym tak prosty w wykonaniu – sprawdzi się idealnie jako zwieńczenie uroczystego obiadu (także świątecznego) bądź podczas romantycznej kolacji „we dwoje”. To również doskonały pomysł na czekoladową przyjemność, która skutecznie poprawi nastrój w nawet najbardziej pochmurny dzień.

Oto przepis na Lava Cake - apetyczne ciastka czekoladowe z płynnym wnętrzem, w sam raz na zimowe dni i wieczory!

Składniki:

• 2 tabliczki czekolady gorzkiej (lub 1 gorzka i 1 mleczna) Terravita

• pół kostki masła (125g)

• 4 jajka

• 1 szklanka cukru

• pół szklanki mąki

Przygotowanie:

Jaja z cukrem ubić, a czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy czekoladowej dodać mąkę i ponownie wymieszać. Aluminiowe foremki wysmarować masłem i wlać masę równymi porcjami do ok. 2/3 wysokości foremki. Piec w 185° przez 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ciastka do góry dnem i delikatnie zrobić dziurkę w dnie każdej aluminiowej foremki przy pomocy wykałaczki, aby umożliwić wyjęcie ciastek bez ich uszkodzenia. Ułożyć ciastka na talerzykach i udekorować według uznania: lodami, konfiturą, owocami, bitą śmietaną itp.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Muzyka

Jeden Osiem L: Przygotowaliśmy nową aranżację utworu „Jak zapomnieć”. Ten przebój śpiewają z nami już kolejne pokolenia

Zespół Jeden Osiem L wystąpi w sobotnim koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki” w ramach Polsat Hit Festiwal. Muzycy cieszą się, że po blisko 20 latach wracają do sopockiego amfiteatru i mają nadzieję, że nowa aranżacja przeboju „Jak zapomnieć” przypadnie do gustu odbiorcom. Łukasz Wółkiewicz i Krzysztof Bączek zdradzają, że poza udziałem w tym wydarzeniu wybiorą się także na spacer po ulubionych miejscach w Sopocie.

Farmacja

Statystyki dotyczące otyłości coraz bardziej niepokojące. Niewielki odsetek chorych podejmuje leczenie

Otyłość generuje gigantyczne koszty zdrowotne i ekonomiczne. Ma to odzwierciedlenie zarówno w wydatkach systemu ochrony zdrowia związanych z leczeniem czy hospitalizacją, jak i kosztach bezpośrednich związanych ze spadkiem produktywności w pracy. W dodatku z otyłością powiązanych jest ok. 200 innych chorób – podkreślają eksperci przy okazji Europejskiego Dnia Walki z Otyłością. Możliwości leczenia otyłości jest coraz więcej, ale pacjenci wciąż za rzadko zgłaszają się po pomoc.