Komunikaty PR

Mistrzowskie andrzejkowe przyjęcie Sięgnij po produkty z Piątnicy – no bo skąd

2022-11-29  |  15:10
Biuro prasowe

Andrzejki to doskonała okazja, by celebrować czas ze znajomymi i przygotować coś pysznego. W tym roku, ze względu na odbywające się Mistrzostwa Świata Piłki Nożnej w Katarze, polecamy przekąski, które doskonale sprawdzą się na stole i nadadzą wyjątkowego, mistrzowskiego smaku każdemu spotkaniu!

Niezależnie od tego czy planujecie tradycyjne andrzejkowe wróżby, czy stawiacie na wspólne kibicowanie zawodnikom na Mundialu, na stole nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Warto w tym dniu postawić na wyjątkowe i oryginale dania, z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Prezentujemy przepisy szefów kuchni z Piątnicy, które sprawią, że tegoroczne andrzejki będą miały mistrzowski wymiar. Smacznego!

 Empanadas z serkiem, czosnkiem i szpinakiem

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 300 g szpinaku
  • 1 serek Twój Smak z Piątnicy z czosnkiem
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • jajko (roztrzepane, do posmarowania)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.
  2. Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem Twój Smak z Piątnicy. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, robiąc zdobienie.
  4. Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
    Serwuj posypane posiekanym szczypiorkiem, z ulubionym dipem i ciesz się smakiem!

Polecany produkt:

Serek śmietankowy Twój Smak z czosnkiem, OSM Piątnica

Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Dzięki dodatkowi polskiego czosnku wyróżnia się ostrzejszym smakiem i doskonale pasuje do dipów, farszów i przystawek.

Dip z awokado i miętą

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki Śmietany 12% OSM Piątnica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę i łyżką wydobądź miąższ. Następnie w misce rozdrobnij dokładnie miąższ widelcem, a jeśli awokado jest twarde – zmiksuj je przy pomocy blendera.
  2. Kolejno dodaj Śmietanę 12% z Piątnicy, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przypraw do smaku i wszystko razem wymieszaj.

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, krakersami czy nachos.

Polecany produkt:

Śmietana 12% OSM Piątnica

Śmietana 12% OSM Piątnica od wielu lat ceniona jest za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz… niezawodność! Gęsta, a jednocześnie delikatna. Doskonale nadaje się do potraw na zimno i na gorąco, gdyż nie warzy się pod wpływem ciepła. Niezastąpiona w każdej kuchni – do sosów, dipów, sałatek czy zup.

Słodki deser – Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują

Składniki:

  • 7 jajek (potrzebne tylko białka)
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka Mascarpone
  • 4 marakuje
  • 1 mango
  • 1 granat
  • 50 g suszonego kokosa lub wiórek kokosowych
  • 100 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Powoli ubijaj pianę, dosypując do białek sól. Następie powoli dodawaj cukier. Kiedy piana zrobi się bardziej zwarta, wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Miksuj lub ubijaj białka jeszcze przez 2 minuty. Kiedy skończysz, piana powinna być sztywna i błyszcząca.
  2. Na papierze do pieczenia, z powstałej piany uformuj 2 takie same okrągłe spody do bezowego tortu. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C. Następnie susz je w piecu przez kolejne 2 godziny w temperaturze 100°C.
  3. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubijaj do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wyłóż ją na ostudzony spód z bezy i równo rozsmaruj, pozostawiając ok. ¼ porcji. Na warstwę bitej śmietany nałóż konfiturę z żurawiny i miąższ z 2 marakui. Przykryj drugim spodem, a wierzch udekoruj resztą bitej śmietany.
  4. Obierz mango i pokrój w paseczki. Bezę udekoruj mango, pozostałym miąższem z marakui, płatkami kokosa i pestkami granatu. Smacznego!

Polecany produkt:

Śmietanka 30% OSM Piątnica to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.

Prawo

Tak zwana sztuczna twórczość coraz popularniejsza. Wyzwaniem pozostają kwestie praw autorskich

Rosnąca popularność narzędzi AI spowodowała, że powstaje coraz więcej „dzieł sztuki”, będących wytworem działania algorytmów, które potrafią m.in. tworzyć muzykę dopasowaną do preferencji i nastroju, malować obrazy, a nawet pisać poezję czy scenariusze filmowe. To rodzi szereg wyzwań dotyczących praw autorskich. Są także wątpliwości dotyczące ochrony dzieł, z których AI się uczy. Narzucanie prawnych zakazów i obostrzeń może jednak nie przynieść efektów.

Podróże

Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie

Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.