Mistrzowskie andrzejkowe przyjęcie Sięgnij po produkty z Piątnicy – no bo skąd
Andrzejki to doskonała okazja, by celebrować czas ze znajomymi i przygotować coś pysznego. W tym roku, ze względu na odbywające się Mistrzostwa Świata Piłki Nożnej w Katarze, polecamy przekąski, które doskonale sprawdzą się na stole i nadadzą wyjątkowego, mistrzowskiego smaku każdemu spotkaniu!
Niezależnie od tego czy planujecie tradycyjne andrzejkowe wróżby, czy stawiacie na wspólne kibicowanie zawodnikom na Mundialu, na stole nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Warto w tym dniu postawić na wyjątkowe i oryginale dania, z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Prezentujemy przepisy szefów kuchni z Piątnicy, które sprawią, że tegoroczne andrzejki będą miały mistrzowski wymiar. Smacznego!
Empanadas z serkiem, czosnkiem i szpinakiem
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego
- 300 g szpinaku
- 1 serek Twój Smak z Piątnicy z czosnkiem
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- jajko (roztrzepane, do posmarowania)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.
- Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem Twój Smak z Piątnicy. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.
- Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, robiąc zdobienie.
- Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
Serwuj posypane posiekanym szczypiorkiem, z ulubionym dipem i ciesz się smakiem!
Polecany produkt:
Serek śmietankowy Twój Smak z czosnkiem, OSM Piątnica
Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Dzięki dodatkowi polskiego czosnku wyróżnia się ostrzejszym smakiem i doskonale pasuje do dipów, farszów i przystawek.
Dip z awokado i miętą
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 łyżki Śmietany 12% OSM Piątnica
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 gałązki świeżej mięty
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę i łyżką wydobądź miąższ. Następnie w misce rozdrobnij dokładnie miąższ widelcem, a jeśli awokado jest twarde – zmiksuj je przy pomocy blendera.
- Kolejno dodaj Śmietanę 12% z Piątnicy, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przypraw do smaku i wszystko razem wymieszaj.
Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, krakersami czy nachos.
Polecany produkt:
Śmietana 12% OSM Piątnica
Śmietana 12% OSM Piątnica od wielu lat ceniona jest za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz… niezawodność! Gęsta, a jednocześnie delikatna. Doskonale nadaje się do potraw na zimno i na gorąco, gdyż nie warzy się pod wpływem ciepła. Niezastąpiona w każdej kuchni – do sosów, dipów, sałatek czy zup.
Słodki deser – Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują
Składniki:
- 7 jajek (potrzebne tylko białka)
- pół łyżeczki soli
- 300 g drobnego cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu
- 200 ml śmietanki 30%
- 125 g serka Mascarpone
- 4 marakuje
- 1 mango
- 1 granat
- 50 g suszonego kokosa lub wiórek kokosowych
- 100 g konfitury z żurawiny
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. Powoli ubijaj pianę, dosypując do białek sól. Następie powoli dodawaj cukier. Kiedy piana zrobi się bardziej zwarta, wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Miksuj lub ubijaj białka jeszcze przez 2 minuty. Kiedy skończysz, piana powinna być sztywna i błyszcząca.
- Na papierze do pieczenia, z powstałej piany uformuj 2 takie same okrągłe spody do bezowego tortu. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C. Następnie susz je w piecu przez kolejne 2 godziny w temperaturze 100°C.
- Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubijaj do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wyłóż ją na ostudzony spód z bezy i równo rozsmaruj, pozostawiając ok. ¼ porcji. Na warstwę bitej śmietany nałóż konfiturę z żurawiny i miąższ z 2 marakui. Przykryj drugim spodem, a wierzch udekoruj resztą bitej śmietany.
- Obierz mango i pokrój w paseczki. Bezę udekoruj mango, pozostałym miąższem z marakui, płatkami kokosa i pestkami granatu. Smacznego!
Polecany produkt:
Śmietanka 30% OSM Piątnica to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.