Najlepsze przyprawy do bożonarodzeniowych potraw, bez których nie ma świąt!
Święta to czas przepełniony radością, spotkaniami z bliskimi i… pysznym jedzeniem, na które każdy czeka przez cały rok. Od 24 grudnia stoły wypełnione są po brzegi pierogami, barszczem, kapustą, a także słodkimi wypiekami. Przygotowując świąteczne menu, nie możemy zapomnieć o kluczowych składnikach, dzięki którym dania mają głęboki smak i aromat. Jeżeli więc chcesz, aby o Twoich potrawach goście pamiętali przez cały następny rok, koniecznie zostań z nami. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 10 przypraw, które sprawią, że te święta będą jeszcze smaczniejsze i wyjątkowe!
Niech tradycji stanie się zadość
Bardzo ciężko wyobrazić sobie tradycyjne menu świąteczne bez rozgrzewających zup. To właśnie one rozpoczynają uroczyste spotkania z rodziną i zapowiadają ucztę pełną smaków, rozbudzając apetyt wszystkich gości. Czego nie może zabraknąć w świątecznych zupach? Aromatu! Dodaj do zupy kilka ziarenek ziela angielskiego, a nie będziesz narzekać na jego brak. Smak tej przyprawy określamy jako lekko ostry i ciepły, a jej zapach przypomina iście świąteczne nutki imbiru oraz goździków. Obowiązkową przyprawą w klasycznych zupach jest także liść laurowy. Charakteryzują go gorzko-ostry smak oraz zapach. Mieszankę tych przypraw znajdziesz w naszej recepturze na barszcz czerwony, ale równie dobrze możesz dorzucić ją do zupy grzybowej czy żurku.
Barszcz czerwony a’la grzaniec
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 opakowanie Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
- 2 średniej wielkości cebule
- ¼ selera
- 2 łyżki soku z cytryny
- Mały kawałek świeżego imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- Kawałek cynamonu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- miód
- 1 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej około 1 l zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.
- Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Voilà!
Świąteczna pieczeń jak od szefa kuchni
Na bożonarodzeniowym obiedzie soczysta i pachnąca pieczeń to przepustka do sukcesu i uśmiechów na twarzy gości. Aby mięso miało intensywny aromat, należy je najpierw odpowiednio przyprawić. Do pieczeni najczęściej dodajemy suszone zioła, ponieważ ich smak jest najbardziej intensywny. Musisz również pamiętać o regułach łączenia przypraw z konkretnymi rodzajami mięs. Jeśli zamierzasz zaserwować drób, to najlepiej dodać do niego tymianek o pikantnym smaku i orzeźwiającym zapachu. Soczystą wołowinę dopraw kminkiem o słodko-orzechowym aromacie. Do mięsa wieprzowego wybierz inny zestaw przypraw, czyli rozmaryn lub lubczyk. Te dwa składniki mają charakterystyczny aromat, który będzie mocno wyczuwalny już po pierwszym kęsie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą wyjątkowo apetyczną recepturę na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym.
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 ½ kg schabu karkowego
- 1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
- 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- 130 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 mała cebula szalotka
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 min. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj sos do pieczeni Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.
Słodkie wypieki w Twoim domu
Dla każdego smakosza słodkich wypieków najważniejszym elementem świątecznego menu są ciasta. W nich także nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które sprawią, że zapach ulubionych przysmaków będzie unosił się w całym domu.
- Przyprawa korzenna – jest stałym elementem receptur na pierniczki. Ta przyprawa charakteryzuje się ciepłym oraz głębokim aromatem.
- Cynamon – to składnik wielu wypieków, np. szarlotki i nie tylko! Odpowiada także za wyjątkowy smak świątecznego kompotu z suszu.
- Wanilia – nada wyjątkowego aromatu świątecznemu sernikowi lub drożdżowym ciastom.
- Kardamon – jeżeli zależy Ci na cytrynowo-imbirowym aromacie, to użycie kardamonu do sernika, szarlotki czy pierniczków będzie doskonałym pomysłem.
Rozgrzewające napoje świąteczne
Przygotowując świąteczne menu, pamiętaj także o detalach, takich jak rozgrzewające napoje dla gości. Zapewne kojarzysz smak tradycyjnego kompotu z suszu. Uzyskasz go dzięki konkretnemu zestawowi przypraw. Co powinno znaleźć się w recepturze na kompot? Zaopatrz się w cynamon, anyż oraz korę cynamonową. Podobny zestaw składników sprawdzi się również do przygotowania aromatycznej herbaty świątecznej. Możesz również dodać goździki, które charakteryzują się słodko-gorzkim i korzennym smakiem. Jeżeli lubisz intensywne i intensywne składniki, to w Twojej herbacie powinno także znaleźć się miejsce dla świeżego korzenia imbiru. Niech Twój dom i kuchnia będą przepełnione pięknym zapachem i wyjątkową atmosferą w ten wyjątkowy zimowy czas!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.