Najlepsze przyprawy do bożonarodzeniowych potraw, bez których nie ma świąt!
Święta to czas przepełniony radością, spotkaniami z bliskimi i… pysznym jedzeniem, na które każdy czeka przez cały rok. Od 24 grudnia stoły wypełnione są po brzegi pierogami, barszczem, kapustą, a także słodkimi wypiekami. Przygotowując świąteczne menu, nie możemy zapomnieć o kluczowych składnikach, dzięki którym dania mają głęboki smak i aromat. Jeżeli więc chcesz, aby o Twoich potrawach goście pamiętali przez cały następny rok, koniecznie zostań z nami. Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 10 przypraw, które sprawią, że te święta będą jeszcze smaczniejsze i wyjątkowe!
Niech tradycji stanie się zadość
Bardzo ciężko wyobrazić sobie tradycyjne menu świąteczne bez rozgrzewających zup. To właśnie one rozpoczynają uroczyste spotkania z rodziną i zapowiadają ucztę pełną smaków, rozbudzając apetyt wszystkich gości. Czego nie może zabraknąć w świątecznych zupach? Aromatu! Dodaj do zupy kilka ziarenek ziela angielskiego, a nie będziesz narzekać na jego brak. Smak tej przyprawy określamy jako lekko ostry i ciepły, a jej zapach przypomina iście świąteczne nutki imbiru oraz goździków. Obowiązkową przyprawą w klasycznych zupach jest także liść laurowy. Charakteryzują go gorzko-ostry smak oraz zapach. Mieszankę tych przypraw znajdziesz w naszej recepturze na barszcz czerwony, ale równie dobrze możesz dorzucić ją do zupy grzybowej czy żurku.
Barszcz czerwony a’la grzaniec
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 opakowanie Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
- 2 średniej wielkości cebule
- ¼ selera
- 2 łyżki soku z cytryny
- Mały kawałek świeżego imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- Kawałek cynamonu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- skórka otarta z połowy cytryny
- miód
- 1 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej około 1 l zimnej wody. Dodaj przyprawy, imbir i ugotuj warzywny wywar na wolnym ogniu.
- Przecedź wywar przez sito, dodaj Barszcz Knorr i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw zupę do smaku sokiem i skórką z cytryny, startym imbirem oraz miodem. Voilà!
Świąteczna pieczeń jak od szefa kuchni
Na bożonarodzeniowym obiedzie soczysta i pachnąca pieczeń to przepustka do sukcesu i uśmiechów na twarzy gości. Aby mięso miało intensywny aromat, należy je najpierw odpowiednio przyprawić. Do pieczeni najczęściej dodajemy suszone zioła, ponieważ ich smak jest najbardziej intensywny. Musisz również pamiętać o regułach łączenia przypraw z konkretnymi rodzajami mięs. Jeśli zamierzasz zaserwować drób, to najlepiej dodać do niego tymianek o pikantnym smaku i orzeźwiającym zapachu. Soczystą wołowinę dopraw kminkiem o słodko-orzechowym aromacie. Do mięsa wieprzowego wybierz inny zestaw przypraw, czyli rozmaryn lub lubczyk. Te dwa składniki mają charakterystyczny aromat, który będzie mocno wyczuwalny już po pierwszym kęsie. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą wyjątkowo apetyczną recepturę na pieczoną karkówkę w sosie rozmarynowym.
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 ½ kg schabu karkowego
- 1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
- 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 5 ząbków czosnku
- 130 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 mała cebula szalotka
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 min. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj sos do pieczeni Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.
Słodkie wypieki w Twoim domu
Dla każdego smakosza słodkich wypieków najważniejszym elementem świątecznego menu są ciasta. W nich także nie może zabraknąć aromatycznych przypraw, które sprawią, że zapach ulubionych przysmaków będzie unosił się w całym domu.
- Przyprawa korzenna – jest stałym elementem receptur na pierniczki. Ta przyprawa charakteryzuje się ciepłym oraz głębokim aromatem.
- Cynamon – to składnik wielu wypieków, np. szarlotki i nie tylko! Odpowiada także za wyjątkowy smak świątecznego kompotu z suszu.
- Wanilia – nada wyjątkowego aromatu świątecznemu sernikowi lub drożdżowym ciastom.
- Kardamon – jeżeli zależy Ci na cytrynowo-imbirowym aromacie, to użycie kardamonu do sernika, szarlotki czy pierniczków będzie doskonałym pomysłem.
Rozgrzewające napoje świąteczne
Przygotowując świąteczne menu, pamiętaj także o detalach, takich jak rozgrzewające napoje dla gości. Zapewne kojarzysz smak tradycyjnego kompotu z suszu. Uzyskasz go dzięki konkretnemu zestawowi przypraw. Co powinno znaleźć się w recepturze na kompot? Zaopatrz się w cynamon, anyż oraz korę cynamonową. Podobny zestaw składników sprawdzi się również do przygotowania aromatycznej herbaty świątecznej. Możesz również dodać goździki, które charakteryzują się słodko-gorzkim i korzennym smakiem. Jeżeli lubisz intensywne i intensywne składniki, to w Twojej herbacie powinno także znaleźć się miejsce dla świeżego korzenia imbiru. Niech Twój dom i kuchnia będą przepełnione pięknym zapachem i wyjątkową atmosferą w ten wyjątkowy zimowy czas!

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.