Naturalnie kolorowe, czyli różowe i niebieskie jajka na Święta
Jeśli kochasz kolor na talerzu, mamy dla Ciebie smaczne rady. Dodając naturalne barwniki, bazujące na wywarze z ćwikły lub kapusty modrej, nadasz wielkanocnym jajkom wyjątkowego charakteru. Nie zapomnij o occie – to on jest magicznym składnikiem „jadalnych farbek”.
Tegoroczne Święta zyskają nowe wiosenne odcienie, dzięki prostemu sposobowi „malowania” bez użycia sztucznych substancji spożywczych. Ten efektowny sposób nie tylko zachwyci dorosłych, ale także zdobędzie serca najmłodszych. Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki, a wielkanocne jajka będą nie tylko smaczne, ale i pięknie zaprezentują się w święconce. Tym razem odchodzimy od standardowego brązu, który uzyskamy metodą naszych babć – dzięki znanemu wykorzystaniu łupin cebuli. W te święta odkrywamy nowe możliwości dekoracji.
Różowe i smaczne
Ten przepis sprawdzi się zarówno do barwienia jajek w skorupce, jak i bez. Wystarczy, że ugotujesz je i umieścisz w prostym wywarze. W garnku wymieszaj kilka łyżek Ćwikły z Chrzanem, dodaj wodę i ocet. Podgrzej mieszankę, aż osiągnie temperaturę wrzenia.
Gdy wywar będzie gotowy i ostudzony, umieść jajka w misce i pozostaw je w naczyniu na kilka godzin lub najlepiej na noc, aby uzyskać intensywniejszy kolor. Te bez skorupki będą piękną atrakcją talerza (niezależnie czy podasz je saute czy w formie faszerowanej), a te w skorupce możesz dodatkowo udekorować ulubioną metodą zdobienia: batikową, liściową, decoupage, koronkową czy z wykorzystaniem kraszanki (wydrapywanek).
Potrzebne ilości do barwnego wywaru
- Ćwikła z Chrzanem WSP „Społem” – 2-3 łyżki
- Woda 300 ml
- Ocet Kielecki 10% – 2-3 łyżki
- Garnek lub miska
Niebieskie szaleństwo
Do tego potrzebna będzie… modra, czerwona kapusta. Wiele osób, zwłaszcza z rejonów Wielkopolski, przygotuje ją na Wielkanoc, podając z pieczoną kaczką. Jeśli zaliczasz się do tej grupy lub masz ochotę na regionalny rarytas, wykorzystaj to. Wystarczy, że po gotowaniu kapusty odlejesz odrobinę wywaru (soku z jej gotowania). Dodaj do niego ocet i zanurz w całości jajka, obracając je tak, by nabrały równomiernego koloru. Im dłużej będą w roztworze, tym głębszy odcień uzyskają.
Co potrzebujesz:
- Sok z gotowanej modrej kapusty
- 2 łyżki Octu Kieleckiego 10%
Żółte, jak wielkanocny kurczaczek
Naturalnie żółty kolor jajka uzyskasz dodając do wody… kurkumy. Stworzysz go podobnie jak wcześniejsze wywary z naturalnym barwnikiem gotując poniższe składniki i studząc. Do farbowania jajek na żółto wybierz te najjaśniejsze, by efekt był bardziej widoczny.
Potrzebujesz:
- 0,5 l wody
- 2-3 łyżek kurkumy
- 2 łyżki Octu Kieleckiego

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.