Niech się zazieleni!
Communication Unlimited
ul. Wołoska 9 A
02 - 583 Warszawa
dczerwinska|commu.pl| |dczerwinska|commu.pl
22 395 52 00
www.commu.pl
Święty Patryk jest patronem Irlandii, a także m.in. fryzjerów czy górników. Spośród niebiblijnych świętych popularnością ustępuje tylko św. Mikołajowi. Tradycyjnie tego dnia przewodnim kolorem jest zielony tak, jak zielona jest Irlandia.
17 marca ludzie na całym świecie ubierają się na zielono, piją whisky, zielone piwo oraz gotują i jedzą zielone potrawy. W miastach najbardziej prestiżowe miejsca nabierają zielonej barwy.
W Warszawie na fanów patrona Irlandii czekają kulinarne atrakcje. Wszyscy, którzy chcą uczcić ten dzień, mogą napić się zielonego piwa Kozel w restauracjach Jeff’s w Galerii Mokotów, na Polu Mokotowskim i w Hali Koszyki. Zielone piwo będzie również serwowane w restauracji Podwale 25 Kompania Piwna.
We włoskiej restauracji Otto Pompieri będzie można z okazji dnia Św. Patryka wypić „Zielony” sok ze szpinaku, jabłka, brokuł z dodatkiem cytryny i zjeść „”zieloną pizzę”, czyli pizzę z pesto bazyliowym, afumicatą (wędzoną mozzarellą), pomidorkami cherry i chili.
Po takich atrakcjach warto pochwalić się swoim zielonym posiłkiem czy napojem w social mediach, które tego dnia pełne będą wyjątkowych zdjęć z zabarwionymi na zielono potrawami i miejscami!
Międzynarodowy Dzień Hummusu 2024
Majowe przyjemności w Promenadzie!
Główka Pracuje! Port Łódź uruchamia interaktywne przestrzenie umysłowej siłki.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.