Komunikaty PR

Niedocenione wartości lecznicze jabłek

2020-09-28  |  20:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karina Grygielska
Ramka PR

Z okazji Światowego Dnia Jabłka poprosiliśmy Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo” o powiedzenie paru słów o tych cudownych owocach.

Czy aby na pewno wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe i są „Super Owocami”? Warto o tym przypomnieć – szczególnie dziś, w Światowy Dzień Jabłka.

Czy nie jest trochę tak, że zapatrzeni w walory łatwo dostępnych owoców egzotycznych, zapomnieliśmy co nam rośnie pod nosem? Okazuje się, że: „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – to przysłowie idealnie pasuje do naszych jabłuszek.Sezonowość i regionalność naszych posiłków to ważny element każdej diety. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, że pomarańcza potrzebuje pokonać do nas podróż tirem co najmniej przez całą Europę z Hiszpanii, (co najmniej 2000 kilometrów!) tylko po to, aby dostarczyć nam tego samego co jabłka, to – czy to ma jakiś sens?

A może jest jeszcze gorzej i cytrusy, docierając do nas, tracą całą swoją moc a my oddaliśmy innym nasze jabłuszka, nie doceniając ich właściwości odżywczych i leczniczych?!

Zapewne nie wszyscy wiedzą, dlaczego jabłka mają taką moc i może dlatego nie sięgają po nie w sklepie? 

A przecież jabłko może śmiało się ubiegać o miano króla wśród owoców. W metodzie Dr. Gersona, którą stosujemy w witariańskim stylu życia, stanowi najważniejszy składnik i plasuje się zaraz po marchwi. Max Gerson leczył swoich pacjentów przez dziesiątki lat z najcięższych, nieuleczalnych i śmiertelnych chorób, opierając swoją metodę o te dwa składniki: jabłko i marchew. Marchew służy bowiem do odbudowania magazynów minerałowych, natomiast jabłka stosuje się dla ich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających.

Jeśli chcesz się pozbyć nowotworów, cukrzycy, egzemy, łuszczycy, nadciśnienia, itp., pij codziennie kilka szklanek soku marchwiowo-jabłkowego!

Jabłka zawierają mnóstwo witamin: A, E, K, całą grupę WIT z grupy B oraz oczywiście WIT C, której jest
w nich aż w nadmiarze. Spożycie jabłek mogłoby zapewnić nam spokojnie całodzienną dawkę tej królowej wśród witamin. W jabłku mamy jeszcze pektyny, polifenole oraz całe mnóstwo minerałów i innych fitoskładników.

Przepisy na potrawy z jabłek:

  • spaghetti jabłkowe - https://youtu.be/6kOrvqchm7E
  • ocet jabłkowy -  https://youtu.be/AWPAiFfn_n0

Pewne wartości odżywcze i lecznicze jabłek:

  1. Jedzone w całości ze skórką lub w formie soku – regulują przemianę materii rozluźniając masy kałowe (pektyny) i regulują skurcze jelit niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, trawienia
    i wydalania w naszym organizmie.
  2. Wysoka zawartość, wspomnianych wcześniej pektyn w miąższu jabłka, pozwala na usuwanie wraz
    z kałem substancji tzw. kancerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu wydalania dzięki czemu pokarm nie zalega, nie gnije i nie powoduje zatrucia w naszym organizmie. Ta niesamowita cecha jabłek ma szczególny wpływ na tzw. działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego, ale nie tylko.
  3. Cholesterol – zawartość tego niesamowitego błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje
    i usuwanie go wraz z kałem).
  4. Impreza dla naszych dobrych bakterii! Zawartość pewnych rozpuszczalnych elementów w błonniku
    z jabłek jest wspaniałym pokarmem dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych 
    i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit.
  5. Wiele osób myśli, że jedzenie owoców może źle wpływać na cukrzycę! A jest wręcz przeciwnie. Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką oraz wyciskany z nich sok wraz marchewką, wspaniale wpływa na osoby cierpiące na te objawy braku homeostazy w ich organizmach.
  6. W jabłkach występuje znaczna zawartość polifenoli (w tym flawonu kwercetyny), które w licznych badaniach wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciwzapalną, przeciwmiażdżycową, hamująca agregację płytek krwi, oczyszczającą organizm i obniżającą ciśnienie krwi.
  7. Polifenole wykazują oddziaływanie ochronne na komórki, przeciwdziałając powstawaniu stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym, w miażdżycy i cukrzycy.
  8. Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające zwiększając ich wchłanianie i hamując rozpad; jej istotne działanie ochronne na układ krążenia polega na hamowaniu peroksydacji lipidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie na organizm hamując aktywność mediatorów stanu zapalnego poprawiając jednocześnie stan naczyń krwionośnych.
  9. Kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.
  10. Mało kto słyszał o tym, że kwercetyna zawarta m.in w jabłkach działa również hamująco na wydzielanie histaminy – czyli oddziałuje przeciwalergicznie (w lekach w połączeniu z solami wapnia).
  11. Podobnie jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm.
  12. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworowy na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i  chorób układu krążenia (serca) oraz innych.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Idea Creative Group z transmisją online dla branży motoryzacyjnej Biuro prasowe
2020-10-22 | 16:00

Idea Creative Group z transmisją online dla branży motoryzacyjnej

Możliwości, jakie oferują obecnie nowe technologie są nieograniczone. Dlatego też, w ramach niestandardowych i bezpiecznych rozwiązań komunikacyjnych coraz to kolejne podmioty korzystają z
Styl życia Eko inicjatywy w Wola Parku. Nowa odsłona cyklu „Mamy zielone pojęcie”
2020-10-21 | 16:10

Eko inicjatywy w Wola Parku. Nowa odsłona cyklu „Mamy zielone pojęcie”

Warszawski Wola Park kontynuuje działania z cyklu „Mamy zielone pojęcie”, jednak ze względu na pandemię COVID-19 zielone inicjatywy są realizowane w zmienionej formie. Na
Styl życia Jak seniorom żyje się w pandemii? Co z ich finansami?
2020-10-21 | 15:00

Jak seniorom żyje się w pandemii? Co z ich finansami?

Z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia wynika, że prawie połowa dorosłych Polaków odczuwa przewlekły stres. Wśród najważniejszych przyczyn rodacy wymieniają

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Anna Nowak-Ibisz o programie „Patent na dom”: Dla Krzysztofa trudne do zaakceptowania było to, że jest u mnie w programie. Myślał, że jestem jego asystentką

Prezenterka wraz z architektem Krzysztofem Miruciem prowadzi program „Patent na dom”. Formuła zakłada, że w każdym odcinku za pomocą niedrogich i oryginalnych pomysłów prowadzący urozmaicają wnętrze i zadowolą uczestników. Pokazując ciekawe rozwiązania, inspirują także widzów. Anna Nowak-Ibisz tłumaczy, że początek pracy na planie nie należał do najprostszych. Razem z Krzysztofem Miruciem musieli bowiem przyzwyczaić się do ról, jakie zostały im narzucone. Podział zadań nie zawsze był oczywisty, co prowokowało polemiki.

 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Edyta Folwarska: Od urodzenia chciałam pisać książki, a właściwie harlequiny. To krótkie historie o prawdziwej miłości

Prezenterka podkreśla, że już od wielu lat marzyła o tym, by pisać dobre romanse, które zdobędą taką popularność jak biała seria Harlequin. Teraz, kiedy na półki księgarń trafiła jej kolejna powieść, prezenterka nie kryje satysfakcji z tego, że pokaźne grono czytelników zainteresowało się historią Oliwii i byli oni ciekawi, jak potoczą się jej dalsze losy. „Wszyscy moi mężczyźni i wszystkie moje dramaty” to kontynuacja „Zbioru miłości niechcianych”.  Autorka zapewnia, że nie ma w nich jakichkolwiek wątków autobiograficznych.

Firma

Pracownicy objęci prywatną opieką medyczną o połowę krócej przebywają na zwolnieniu lekarskim. Dla pracodawcy to wymierne korzyści finansowe

1005 zł na jednego pracownika w skali roku – tyle oszczędności może przynieść finansowanie dobrej opieki zdrowotnej przez pracodawcę – wynika z raportu Medicover „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2020”. Zatrudnieni, którzy mają szybszy i łatwiejszy dostęp do specjalistów, rzadziej korzystają ze zwolnień lekarskich i wykazują się większą efektywnością w pracy. – Nasz raport pokazuje, że inwestycja w zdrowie pracowników opłaca się obu stronom, zarówno zatrudnionym, jak i pracodawcom – mówi Artur Białkowski, dyrektor zarządzający ds. usług biznesowych, członek zarządu Medicover Polska. Najczęstsze problemy zdrowotne, z którymi borykają się osoby czynne zawodowo, to nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, bóle pleców i otyłość.