Komunikaty PR

Niedocenione wartości lecznicze jabłek

2020-09-28  |  20:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karina Grygielska
Ramka PR

Z okazji Światowego Dnia Jabłka poprosiliśmy Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo” o powiedzenie paru słów o tych cudownych owocach.

Czy aby na pewno wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe i są „Super Owocami”? Warto o tym przypomnieć – szczególnie dziś, w Światowy Dzień Jabłka.

Czy nie jest trochę tak, że zapatrzeni w walory łatwo dostępnych owoców egzotycznych, zapomnieliśmy co nam rośnie pod nosem? Okazuje się, że: „cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – to przysłowie idealnie pasuje do naszych jabłuszek.Sezonowość i regionalność naszych posiłków to ważny element każdej diety. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, że pomarańcza potrzebuje pokonać do nas podróż tirem co najmniej przez całą Europę z Hiszpanii, (co najmniej 2000 kilometrów!) tylko po to, aby dostarczyć nam tego samego co jabłka, to – czy to ma jakiś sens?

A może jest jeszcze gorzej i cytrusy, docierając do nas, tracą całą swoją moc a my oddaliśmy innym nasze jabłuszka, nie doceniając ich właściwości odżywczych i leczniczych?!

Zapewne nie wszyscy wiedzą, dlaczego jabłka mają taką moc i może dlatego nie sięgają po nie w sklepie? 

A przecież jabłko może śmiało się ubiegać o miano króla wśród owoców. W metodzie Dr. Gersona, którą stosujemy w witariańskim stylu życia, stanowi najważniejszy składnik i plasuje się zaraz po marchwi. Max Gerson leczył swoich pacjentów przez dziesiątki lat z najcięższych, nieuleczalnych i śmiertelnych chorób, opierając swoją metodę o te dwa składniki: jabłko i marchew. Marchew służy bowiem do odbudowania magazynów minerałowych, natomiast jabłka stosuje się dla ich właściwości antyoksydacyjnych i oczyszczających.

Jeśli chcesz się pozbyć nowotworów, cukrzycy, egzemy, łuszczycy, nadciśnienia, itp., pij codziennie kilka szklanek soku marchwiowo-jabłkowego!

Jabłka zawierają mnóstwo witamin: A, E, K, całą grupę WIT z grupy B oraz oczywiście WIT C, której jest
w nich aż w nadmiarze. Spożycie jabłek mogłoby zapewnić nam spokojnie całodzienną dawkę tej królowej wśród witamin. W jabłku mamy jeszcze pektyny, polifenole oraz całe mnóstwo minerałów i innych fitoskładników.

Przepisy na potrawy z jabłek:

  • spaghetti jabłkowe - https://youtu.be/6kOrvqchm7E
  • ocet jabłkowy -  https://youtu.be/AWPAiFfn_n0

Pewne wartości odżywcze i lecznicze jabłek:

  1. Jedzone w całości ze skórką lub w formie soku – regulują przemianę materii rozluźniając masy kałowe (pektyny) i regulują skurcze jelit niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, trawienia
    i wydalania w naszym organizmie.
  2. Wysoka zawartość, wspomnianych wcześniej pektyn w miąższu jabłka, pozwala na usuwanie wraz
    z kałem substancji tzw. kancerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu wydalania dzięki czemu pokarm nie zalega, nie gnije i nie powoduje zatrucia w naszym organizmie. Ta niesamowita cecha jabłek ma szczególny wpływ na tzw. działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego, ale nie tylko.
  3. Cholesterol – zawartość tego niesamowitego błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje
    i usuwanie go wraz z kałem).
  4. Impreza dla naszych dobrych bakterii! Zawartość pewnych rozpuszczalnych elementów w błonniku
    z jabłek jest wspaniałym pokarmem dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych 
    i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit.
  5. Wiele osób myśli, że jedzenie owoców może źle wpływać na cukrzycę! A jest wręcz przeciwnie. Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką oraz wyciskany z nich sok wraz marchewką, wspaniale wpływa na osoby cierpiące na te objawy braku homeostazy w ich organizmach.
  6. W jabłkach występuje znaczna zawartość polifenoli (w tym flawonu kwercetyny), które w licznych badaniach wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciwzapalną, przeciwmiażdżycową, hamująca agregację płytek krwi, oczyszczającą organizm i obniżającą ciśnienie krwi.
  7. Polifenole wykazują oddziaływanie ochronne na komórki, przeciwdziałając powstawaniu stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym, w miażdżycy i cukrzycy.
  8. Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające zwiększając ich wchłanianie i hamując rozpad; jej istotne działanie ochronne na układ krążenia polega na hamowaniu peroksydacji lipidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie na organizm hamując aktywność mediatorów stanu zapalnego poprawiając jednocześnie stan naczyń krwionośnych.
  9. Kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.
  10. Mało kto słyszał o tym, że kwercetyna zawarta m.in w jabłkach działa również hamująco na wydzielanie histaminy – czyli oddziałuje przeciwalergicznie (w lekach w połączeniu z solami wapnia).
  11. Podobnie jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm.
  12. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworowy na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i  chorób układu krążenia (serca) oraz innych.

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest autorem książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Ramka PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.