Niemarnowanie w kuchni – jak zrobić coś z niczego?
Ekoświadomość Polaków rośnie z roku na rok. Kierując się dobrem środowiska naturalnego, wprowadzamy ekologiczne rozwiązania niemalże do każdej dziedziny życia. Jedne z najpopularniejszych ekotrendów to zero waste i upcykling, które śmiało stosować można także w kuchni. Podpowiadamy, jak łatwo wprowadzić je do swoich codziennych nawyków i zrobić coś z niczego.
Wykorzystaj produkty nie pierwszej świeżości
Często zdarza się, że zachęceni świeżymi, kolorowymi warzywami lub owocami, kupujemy je w nadmiarze. Produkty zalegają w naszych lodówkach, tracąc na wartości odżywczej, a często ostatecznie lądują w koszu. Dobrym pomysłem na wykorzystanie kilkudniowych warzyw jest pasta do kanapek, która nie tylko świetnie urozmaici nasz jadłospis, ale także zapewni dawkę cennych witamin.
Pasta twarogowo-jajeczna z warzywami
Składniki:
- 125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 ogórek
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie: Jajka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie w ten sam sposób kroimy rzodkiewkę. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego jajka, warzywa i jogurt naturalny, mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zasady zero waste nie są trudne do zastosowania w kuchni. Co zrobimy z niezużytymi resztkami produktów, zależy jedynie od naszej kreatywności. Ich optymalne wykorzystanie pozwala nie tylko uratować zgromadzoną żywność, ale także poznać nowe, intrygujące smaki. Inspirujących przepisów warto poszukać na: www.najlepszewkuchni.pl.
Daj odpadom drugie życie
Istnieje wiele sposobów ochrony środowiska, które możemy wdrażać we własnym domu. Recykling jest już powszechnie znany i obejmuje odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych oraz wykorzystywanie ich do produkcji nowych. A czym jest zyskujący na popularności upcykling? To przetwarzanie materiału w sposób pozwalający uzyskać nową rzecz, o nawet większej wartości niż przerabiany odpad. Modne jest upcyklingowanie np. palet, które stają się znakomitymi ławkami czy stolikami. Niebanalne przedmioty z odpadów potrafi też tworzyć wielu artystów. A jak ten ekonawyk wprowadzić w swojej kuchni? To proste: nie wyrzucaj opakowań po serkach, ale wykorzystaj je jako ozdobę domu lub balkonu – w formie efektownie prezentujących się doniczek na zioła. Dodadzą one uroku naszemu otoczeniu i sprawią, że świeże przyprawy zawsze będziemy mieli pod ręką, by dodać je do aromatycznych dań lub ulubionej kanapki.
Instrukcja: Pomaluj czyste opakowania po puszystych serkach Łaciatych, dobierając kolory farb według własnego uznania. Mini-doniczki w różnych barwach wyglądają naprawdę ciekawie. Opakowania po serkach mogą służyć także jako oryginalne pudełeczka na drobiazgi, pojemniki na przyprawy, poidełka czy karmniki dla ptaków. Okazuje się więc, że dawanie drugiego życia przedmiotom może stać się doskonałą zabawą dla całej rodziny.
Film instruktażowy, który powstał w ramach kampanii serków śmietankowych Łaciatych pod nazwą „Łaciaty i ja, i tyle okazji, żeby się zbliżyć”, pokazuje, jak w prosty sposób powyższe pomysły można wcielić w życie. Więcej inspiracji na https://laciatyija.pl/.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.