Komunikaty PR

O diecie wegańskiej kilka słów, czyli Veganuary dobiegł końca i co dalej?

2021-02-09  |  14:00
Biuro prasowe

Trendy żywieniowe regularnie ulegają zmianom, a warto zauważyć, że Polacy jedzą coraz zdrowiej i chętniej czytają etykiety kupowanych produktów. W ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się m.in. dieta roślinna, a według raportu IQS przeprowadzonego w 2019 roku, aż 43% Polaków deklaruje rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego lub chęć ich ograniczenia. Należy przyznać, że jest to niewątpliwie duży krok naprzód dla ochrony środowiska i zwierząt. Jak jednak zacząć, by szybko się nie znudzić i podołać roślinnemu wyzwaniu?

Veganuary, czyli hasło regularnie powtarzane z początkiem każdego roku, to kampania zapoczątkowana siedem lat temu przez brytyjską organizację pozarządową. Założeniem akcji jest zachęcenie jak największej liczby osób na całym świecie do przejścia na dietę wegańską w styczniu. By ułatwić uczestnikom wyzwanie, po zapisaniu się do inicjatywy codziennie otrzymują oni informacje dotyczące wegańskiego stylu życia i wskazówki mające ułatwić trudne początki, np. listy zakupów czy przepisy. Statystyki zebrane przez koordynatorów akcji pokazują, że dla wielu partycypowanie w kampanii jest wystarczającym bodźcem do zmiany stylu życia na stałe. Pozostają jednak tacy, którzy wraz z końcem pierwszego miesiąca roku zaczynają powracać do starych nawyków żywieniowych. Przejście na dietę roślinną niewątpliwie wymaga elastyczności, ale przede wszystkim kreatywności w kuchni. Choć zamienników w Polsce pojawia się coraz więcej, a największe sieci sklepów prześcigają się w ilości oferowanych, wegańskich produktów, często brakuje nam pomysłów lub czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków roślinnych. Dla wszystkich tych, którzy przekonali się do tego rodzaju diety, ale natłok obowiązków nie pozwala im spędzać wielu godzin w kuchni, znalazło się rozwiązanie, które może okazać się strzałem w dziesiątkę!

Catering Maczfit, poza dietą wegetariańską, oferuje także dietę wegańską, czyli pięć posiłków dostarczanych każdego dnia pod drzwi klientów. Każdy z nich jest przygotowany przez doświadczonych dietetyków i kucharzy, a użytkownicy mogą wybierać spośród wielu wariantów kalorycznych. Co ważne, wszystkie są w stu procentach roślinne, pełnowartościowe i… po prostu zdrowe. Marka nie zapomina również o tych, którzy uwielbiają przygotowywać posiłki w domowym zaciszu, jednak z przyczyn organizacyjnych czasami brakuje im na to czasu. Dietę Maczfit można wstrzymywać i wznawiać, by użytkownicy sami mogli decydować, kiedy chcą otrzymać gotowe posiłki, a kiedy przyrządzać je samemu. Dodatkowym udogodnieniem jest również możliwość zmiany adresu dostawy w dowolnym momencie. Firma dowozi swoje posiłki do blisko 1500 miejscowości w Polsce, co znacznie ułatwia użytkownikom dbanie o zdrowe żywienie nawet podczas podróży.

Maczfit jako jedyny catering dietetyczny w Polsce posiada również uznany certyfikat V-Label, czyli rozpoznawalny na całym świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Znak V-Label umieszczony na etykiecie to gwarancja, że dany produkt został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu, lecz także w zastosowanych substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji.

Jak się okazuje, przejście na weganizm może okazać się jeszcze prostsze, niż myślimy, a catering dietetyczny będzie naszym najlepszym pomocnikiem w drodze po zdrowie, satysfakcję, a przy okazji również wymarzoną sylwetkę! Na koniec mały bonus, dla tych, którzy wciąż się wahają – wspólnie możemy uratować życie wielu zwierząt!

Więcej informacji na temat oferty lidera cateringu dietetycznego w Polsce znajdziemy na www.maczfit.pl. Firma oferuje aż 12 programów dietetycznych, a także Wybór Menu.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.