Od szkolnej ławki do wspólnego stołu – finał programu Akademia Uwielbiam

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.
Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Dobiegła końca kolejna edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Ponad 185 tysięcy uczniów klas VI-VIII poznało w niej zasady prawidłowego komponowania posiłków oraz tajniki zbilansowanego i wartościowego gotowania. Program cieszył się dużym zainteresowaniem szkół, również w czasie zdalnego nauczania. Jak co roku podsumowanie działań edukacyjnych stanowił konkurs szkolny na przepis kulinarny przygotowany zgodnie z zasadami wartościowego żywienia poznanymi na zajęciach, w którym wyłoniono 3 zwycięskie klasy.
Merytorycznie i elektronicznie
Jak w prosty sposób tworzyć zbilansowane posiłki; które produkty powinny gościć w naszym menu codziennie; dlaczego aktywny styl życia jest tak ważny; na czym polega niemarnowanie żywności w kuchni i jakich zasad higieny warto przestrzegać podczas gotowania – to tylko niektóre zagadnienia, jakie mieli okazję poznać uczestnicy Akademii Uwielbiam. W Programie wzięły udział szkoły z całej Polski, które otrzymały bezpłatne pakiety materiałów, umożliwiające przeprowadzenie, także w sposób zdalny, zajęć nt. prawidłowego odżywiania. Elektroniczne zestawy scenariuszy i pomocy dydaktycznych opracowane przez zespół metodyków z Fundacji Edukacja na NOWO oraz dietetyka zdobyły uznanie nauczycieli. Aż 90 proc. z nich oceniło wysoko wartość merytoryczną materiałów, a także doceniło filmy, które w tegorocznej edycji pojawiły się po raz pierwszy. Sam program Akademia Uwielbiam jako bardzo atrakcyjny określiło 95 proc. uczestniczących w nim pedagogów.
Nauka zasad właściwego odżywiania
Zasady zbilansowanej diety łatwiej stosować w codziennym życiu, gdy prawidłowe nawyki towarzyszą nam od najmłodszych lat. Aby mogły trwale zapaść w pamięci ludzi młodych, warto je kształtować w sposób angażujący. W ocenie Kariny Słoty – dietetyk i ekspert współpracującej z programem edukacyjnym Akademia Uwielbiam, akcja wychodzi naprzeciw tej potrzebie: Program „Akademia Uwielbiam” jednocześnie bawi, uczy, integruje i wyzwala w dzieciach kreatywne myślenie na temat podstaw zdrowego stylu życia: diety i aktywności fizycznej. Takie inicjatywy są potrzebne, ponieważ uświadamiają młodym ludziom, że to, co znajduje się na ich talerzu bezpośrednio wpływa na poprawę koncentracji, wyższy poziom energii w ciągu dnia oraz szybkość regeneracji po treningu. Cieszę się z rosnącego zainteresowania programem wśród szkół, ale przede wszystkim z zaangażowania samych uczniów. Mam nadzieję, że taki sposób edukacji zachęci ich do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz wyrobi w nich dobre nawyki, które będą owocowały w przyszłości – mówi dietetyk. Opinię eksperta potwierdzają liczby: w tegorocznej edycji Akademii Uwielbiam wzięło udział ponad 185 tys. uczniów.
Gotowanie, które zbliża
Program Akademia Uwielbiam to nie tylko zajęcia dla uczniów, każdego roku szkoły mogą dodatkowo wziąć udział w konkursie na najbardziej oryginalny przepis. W ramach konkursu klasa pod okiem nauczyciela wspólnie opracowuje autorskie danie, wykorzystując wiedzę zdobytą na lekcjach pod szyldem Akademii. Głównym zadaniem Programu „Akademia Uwielbiam” jest przekazanie dzieciom wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia oraz podkreślenie znaczenia wspólnego gotowania w gronie rodzinnym. Takie podejście rozwija kreatywność młodych ludzi w kuchni oraz uczy ich komponowania zbilansowanych posiłków w praktyce, bez zbędnego marnowania żywności. Mam nadzieję, że dzieci będą korzystać z tych zasad na co dzień i dalej je rozwijać. – mówi współpracująca z Akademią Uwielbiam dietetyk Karina Słota.
W tym roku część uczestników konkursu finalizowała zgłaszaną pracę w warunkach domowych. Taka forma pracy wniosła do konkursu nowy walor edukacyjny (test większej samodzielności) i jeszcze wyraźniej wyeksponowała rolę wspólnego gotowania i inspirowania innych domowników w zakresie wartościowego odżywiania. W programie „Akademia Uwielbiam” przekazujemy cenną wiedzę ale też zachęcamy młodych ludzi do uczestnictwa w przygotowywaniu domowych posiłków, namawiamy również do częstszego wspólnego gotowania oraz spędzania czasu razem przy stole z bliskimi – mówi Magdalena Chrapla, Manager ds. Społecznej Odpowiedzialności firmy Maspex. Dbamy też o to, aby narzędzia, które oferujemy w ramach Programu uwzględniały nowoczesne techniki nauczania i były skonstruowane tak, by rozbudzać w uczestnikach kreatywność i zachęcać ich do wspólnego poszukiwania rozwiązań.– dodaje Magdalena Chrapla.
Nagrody w konkursie Akademii Uwielbiam zostaną wręczone jeszcze przed końcem roku szkolnego. Więcej informacji o programie znaleźć można na stronie: https://uwielbiam.pl/akademia-uwielbiam.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.