Komunikaty PR

Od szkolnej ławki do wspólnego stołu – finał programu Akademia Uwielbiam

2020-07-07  |  17:00
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/

Dobiegła końca kolejna edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Ponad 185 tysięcy uczniów klas VI-VIII poznało w niej zasady prawidłowego komponowania posiłków oraz tajniki zbilansowanego i wartościowego gotowania. Program cieszył się dużym zainteresowaniem szkół, również w czasie zdalnego nauczania. Jak co roku podsumowanie działań edukacyjnych stanowił konkurs szkolny na przepis kulinarny przygotowany zgodnie z zasadami wartościowego żywienia poznanymi na zajęciach, w którym wyłoniono 3 zwycięskie klasy.

Merytorycznie i elektronicznie

Jak w prosty sposób tworzyć zbilansowane posiłki; które produkty powinny gościć w naszym menu codziennie; dlaczego aktywny styl życia jest tak ważny; na czym polega niemarnowanie żywności w kuchni i jakich zasad higieny warto przestrzegać podczas gotowania – to tylko niektóre zagadnienia, jakie mieli okazję poznać uczestnicy Akademii Uwielbiam. W Programie wzięły udział szkoły z całej Polski, które otrzymały bezpłatne pakiety materiałów, umożliwiające przeprowadzenie, także w sposób zdalny, zajęć nt. prawidłowego odżywiania. Elektroniczne zestawy scenariuszy i pomocy dydaktycznych opracowane przez zespół metodyków z Fundacji Edukacja na NOWO oraz dietetyka zdobyły uznanie nauczycieli. Aż 90 proc. z nich oceniło wysoko wartość merytoryczną materiałów, a także doceniło filmy, które w tegorocznej edycji pojawiły się po raz pierwszy. Sam program Akademia Uwielbiam jako bardzo atrakcyjny określiło 95 proc. uczestniczących w nim pedagogów.

Nauka zasad właściwego odżywiania

Zasady zbilansowanej diety łatwiej stosować w codziennym życiu, gdy prawidłowe nawyki towarzyszą nam od najmłodszych lat. Aby mogły trwale zapaść w pamięci ludzi młodych, warto je kształtować w sposób angażujący. W ocenie Kariny Słoty – dietetyk i ekspert współpracującej z programem edukacyjnym Akademia Uwielbiam, akcja wychodzi naprzeciw tej potrzebie: Program „Akademia Uwielbiam” jednocześnie bawi, uczy, integruje i wyzwala w dzieciach kreatywne myślenie na temat podstaw zdrowego stylu życia: diety i aktywności fizycznej. Takie inicjatywy są potrzebne, ponieważ uświadamiają młodym ludziom, że to, co znajduje się na ich talerzu bezpośrednio wpływa na poprawę koncentracji, wyższy poziom energii w ciągu dnia oraz szybkość regeneracji po treningu. Cieszę się z rosnącego zainteresowania programem wśród szkół, ale przede wszystkim z zaangażowania samych uczniów. Mam nadzieję, że taki sposób edukacji zachęci ich do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz wyrobi w nich dobre nawyki, które będą owocowały w przyszłości – mówi dietetyk. Opinię eksperta potwierdzają liczby: w tegorocznej edycji Akademii Uwielbiam wzięło udział ponad 185 tys. uczniów.

Gotowanie, które zbliża

Program Akademia Uwielbiam to nie tylko zajęcia dla uczniów, każdego roku szkoły mogą dodatkowo wziąć udział w konkursie na najbardziej oryginalny przepis. W ramach konkursu klasa pod okiem nauczyciela wspólnie opracowuje autorskie danie, wykorzystując wiedzę zdobytą na lekcjach pod szyldem Akademii. Głównym zadaniem Programu „Akademia Uwielbiam” jest przekazanie dzieciom wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia oraz podkreślenie znaczenia wspólnego gotowania w gronie rodzinnym. Takie podejście rozwija kreatywność młodych ludzi w kuchni oraz uczy ich komponowania zbilansowanych posiłków w praktyce, bez zbędnego marnowania żywności. Mam nadzieję, że dzieci będą korzystać z tych zasad na co dzień i dalej je rozwijać. – mówi współpracująca z Akademią Uwielbiam dietetyk Karina Słota.

W tym roku część uczestników konkursu finalizowała zgłaszaną pracę w warunkach domowych. Taka forma pracy wniosła do konkursu nowy walor edukacyjny (test większej samodzielności) i jeszcze wyraźniej wyeksponowała rolę wspólnego gotowania i inspirowania innych domowników w zakresie wartościowego odżywiania. W programie „Akademia Uwielbiam” przekazujemy cenną wiedzę ale też  zachęcamy młodych ludzi do uczestnictwa w przygotowywaniu domowych posiłków, namawiamy również do częstszego wspólnego gotowania oraz spędzania czasu razem przy stole z bliskimi – mówi Magdalena Chrapla, Manager ds. Społecznej Odpowiedzialności firmy Maspex. Dbamy też o to, aby narzędzia, które oferujemy w ramach Programu uwzględniały nowoczesne techniki nauczania i były skonstruowane tak, by rozbudzać w uczestnikach kreatywność i zachęcać ich do wspólnego poszukiwania rozwiązań.– dodaje Magdalena Chrapla.

Nagrody w konkursie Akademii Uwielbiam zostaną wręczone jeszcze przed końcem roku szkolnego. Więcej informacji o programie znaleźć można na stronie: https://uwielbiam.pl/akademia-uwielbiam.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.