Odkryj azjatyckie desery, które pokochali Polacy
Egzotyczny deser dla fanów soczystego mango
Mango sticky rice, czyli mango z kleistym ryżem, to autentyczna perła kuchni tajskiej. To proste, ale niezwykle smaczne danie, które wkradło się już kilka lat temu do wielu polskich serc. Deser ten tworzą dwa główne składniki – dojrzałe, soczyste mango i kleisty ryż gotowany w mleczku kokosowym. Choć przepis wydaje się prosty, to przygotowanie odpowiedniego ryżu może okazać się problematyczne dla amatorów niewprawionych w azjatyckich smakach.
Clue deseru mango sticky rice jest delikatne, kremowe, aromatyczne mleczko kokosowe, które doskonale przełamuje świeżość, a jednocześnie słodycz owocu. Mango można układać bezpośrednio na kulce ryżu lub obok – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Mango sticky rice to deser, który jest zarówno smakowity, jak i piękny wizualnie. Powinni go spróbować wszyscy fani soczystego mango, które w tym przepisie odkryć można w zupełnie nowej odsłonie!
Daj się zaskoczyć smażonym… bananem!
Kolejnym azjatyckim deserem, który zdobył popularność w Polsce, są banany smażone w aromatycznym cieście, z dodatkiem wiórków kokosowymi. Brzmi nietypowo? W Azji to jeden z tradycyjnych deserów, którym na co dzień zajadają się mieszkańcy Tajlandii czy Malezji. Przepyszne połączenie słodkich, dojrzałych bananów, delikatnego ciasta i chrupiących wiórków kokosowych to spełnienie marzeń miłośników kulinarnych kontrastów. Jak oryginalnie przyrządza się ten deser? Banany są obtaczane w cieście z mąki ryżowej i cukru, a następnie smażone na złocisty kolor. Po usmażeniu pozostają delikatne w środku, a na zewnątrz posiadają pyszną, chrupiącą skórkę. Podawane są zwykle w duecie z wiórkami kokosowymi, które jeszcze bardziej podkreślają smak deseru.
Azjatyckie przysmaki na wyciągnięcie ręki
Mango sticky rice i banany w cieście z wiórkami kokosowymi to tylko dwa przykłady azjatyckich deserów, które zdobyły serca Polaków. W rzeczywistości kuchnia azjatycka oferuje wiele innych wspaniałych słodkości, które można odkryć, nie wyjeżdżając do Azji! Często są one przygotowywane z egzotycznych dla nas składników, takich jak owoce tropikalne czy coraz bardziej popularne w Polsce mleczko kokosowe. Ich smaki bywają prawdziwie zaskakujące i różnorodne, co sprawia, że eksploracja azjatyckiej kuchni staje się fascynującym doświadczeniem dla podniebienia!
Azjatyckie desery, takie jak mango sticky rice i banany w cieście z wiórkami kokosowymi, wprowadzają do polskiej kuchni nutę egzotyki i bogactwa smaków. Są one doskonałym przykładem na to, jak różnorodne kultury kulinarne mogą się wzajemnie inspirować i cieszyć się popularnością na całym świecie. Z naszych obserwacji wynika, że te dwa smakołyki zdobyły serca wielu polskich miłośników słodkości, stając się niekiedy ich ulubionymi deserami! Zachęcamy do spróbowania tych azjatyckich przysmaków i odkrycia ich wyjątkowego smaku – komentuje Linh Ziółkowska.
Dzięki większej dostępności składników azjatyckich, z łatwością można dziś spróbować tych wyjątkowych deserów w różnych miejscach w Polsce, a jednym z nich jest warszawska restauracja Wi-Taj. Lokale serwujące kuchnię azjatycką także chętnie rozszerzają swoje menu o autentyczne azjatyckie słodkości, umożliwiając gościom odkrywanie zupełnie nowych smaków

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.