Odwiedź Mazowiecki Jarmark Rozmaitości!
Niecodzienna impreza targowa odbędzie się 5 grudnia w Centrum Handlowym Blue City
w Warszawie. Klienci, którzy w tym dniu odwiedzają galerię, będą mogli wziąć udział w „Mazowieckim Jarmarku Rozmaitości, czyli Targach Ekonomii Społecznej”, gdzie swoje produkty zaprezentują podmioty ekonomii społecznej: spółdzielnie socjalne, warsztaty terapii zajęciowej, przedsiębiorstwa społeczne, centra integracji społecznej, fundacje oraz stowarzyszenia.
W miasteczku targowym na poziomie minus 1, na kilkudziesięciu pięknie udekorowanych stoiskach ze świąteczną ofertą, będzie można kupić oryginalne produkty i wyroby: rękodzieło ludowe, stroiki świąteczne i ozdoby na choinkę, maskotki i przytulanki, torby na ramię, mydełka zapachowe, gry edukacyjne, domowe przetwory kulinarne, „swojskie” wędliny, a także - miody, herbatki, zioła, pierniki, biżuterię, świeczki zapachowe, kartki świąteczne oraz wiele innych rzeczy, których wyliczyć nie sposób! Będzie można także poznać ciekawych ludzi, dowiedzieć się na czym polega społeczny biznes, zaopatrzyć się w prezenty na święta, czy popróbować potraw regionalnej kuchni mazowieckiej. A wszystko to, w ramach promocji tego ważnego społecznie sektora, jakim jest ekonomia społeczna.
Wydarzenie, organizowane przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, będzie również okazją do uhonorowania laureatów 8. edycji konkursu fotograficznego o ekonomii społecznej zorganizowanego pod hasłem: „Dzień z ekonomią społeczną. Poznaj usługi społeczne”. Wieczorem zaś, podczas uroczystej gali w kinie „Helios”, najlepszym podmiotom oraz osobom zaangażowanym w rozwój i promocję przedsiębiorczości społecznej na Mazowszu, zostaną wręczone prestiżowe wyróżnienia „Mazowieckiej Marki Ekonomii Społecznej”.
Impreza odbywa się 5 grudnia br. (w czwartek), w godz. od 10.00 do 18.00, na poziomie -1 (przy fontannie).

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Eliza Gwiazda: Teraz w koszykach ze święconką jest nawet czekolada i alkohol. Ważniejszy jest przepych niż przeżywanie tego czasu w duchu świąteczno-religijnym
Influencerka podkreśla, że dla niej Święta Wielkanocne mają szczególnie wymiar duchowy, bo pokazują zwycięstwo dobra nad złem i są symbolicznym początkiem czegoś nowego. Jej ulubionym rytuałem na tę okazję jest przygotowywanie koszyka ze święconką. Eliza Gwiazda zapewnia, że w tym czasie stawia na umiar i nie pozwala, by komercja wyparła tradycję. Wielkanoc kojarzy się jej bardziej z radością ze spotkania z bliskimi niż z suto zastawionym stołem.
Problemy społeczne
Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.