Pasta i basta! Tydzień makaronów w Manufakturze
Pasta i basta! – Tydzień Makaronów w Manufakturze
W środę 25.10 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, ale czemu nie celebrować takiego święta przez cały tydzień? Restauracje w Manufakturze zapraszają na przepyszne makarony od 23 do 29. października.
Sezonowe smakołyki z grzybami czy dynią, a może coś w stylu orientalnym? Restauracje w Manufakturze przekonują, że warto celebrować Tydzień Makaronów właśnie tutaj! Na co mogą liczyć łódzcy smakosze? Bawełna zaprasza na niezwykle wykwintne tagliatelle w sosie na bazie borowików, kremu z białych trufli, sera Parmigiano Reggiano, słodkiej śmietanki, podawany z natką pietruszki. Równie smacznie będzie w Szpulce, gdzie będzie można zjeść tagliatelle ze smażonymi kawałkami marynowanej polędwiczki wieprzowej w sosie na bazie kapeluszy borowików, cebuli szalotki, słodkiej śmietanki, czosnku i natki pietruszki z tartym Grana Padano i liśćmi szałwii.
W jesienne smaki idzie także Tawerna, serwując tagliatelle z włoskim guanciale z pieczarkami, truflami, cebulą, mascarpone i rukolą, posypane serem gran regale.
Nieco inne spojrzenie na Tydzień Makaronów ma Restauracja Zielona, która z okazji święta pasty zaserwuje naleśnikowy makaron z makiem z dynią i brokułami w sosie serowym z boczkiem… z tofu.
A jeszcze odważniej robi się, gdy zajrzymy do restauracji Ganesh. Tu można skusić się na chow mein - smażony makaron z warzywami w wersji mięsnej – z kurczakiem, lub w wersji wege - z indyjskim serkiem paneer. Będzie pysznie!

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.