Komunikaty PR

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

2021-04-12  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP DKK ( 0.02 MB )

Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata

Przepis rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:

4szt udka kacze

2l wody

2łyżki soli

1 łyżka mąki

Marynata:

1 op. przyprawy do piernika

2 ząbki czosnku posiekanego

½ pomarańczy (sok)

Sałatka z kapusty czerwonej:

0,5 kg czerwonej kapusty

1 szt jabłko

½ szt granat

2 łyżki octu winnego

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju

Do smaku: sól, pieprz

Wykonanie:

Kacze udka myjemy, wycinamy kość udową pozostawiając kostkę piszczelową. Wodę mieszamy z solą i wrzucamy do niej udka, wstawiamy do lodówki na minimum 12h.

Udka wyciągamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy czosnkiem, przyprawą do piernika oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do lodówki na 1h.

Nagrzewamy piekarnik do 100*C Udka pieczemy pod przykryciem 2h, następnie zwiększamy temperaturę do 180*C, odkrywamy i dopiekamy przez 20 minut, by skórka nam się zrobiła złota.

Udka wyciągamy. Glass, który się nam wytopił zlewamy do rondelka, nadmiar tłuszczu zbieramy łyżką.

Dolewamy szklankę wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy sos, zagotowujemy

Sałatka:

Kapustę kroimy w paski. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, solimy, wrzucamy kapustę i parzymy przez 15 minut na wolnym ogniu, odcedzamy. Odcedzoną kapustę skrapiamy octem winnym i dodajemy miód, jeśli potrzeba to dosalamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce do kapusty, dodajemy pestki granata i olej.

Mieszamy.

Jako dodatek polecam kluski śląskie.

 

Opracował: Michał Biernat z Dwór Korona Karkonoszy / www.dwor-korona.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pistacja oraz matcha w wiosennym menu Costa Coffee Biuro prasowe
2024-04-23 | 13:30

Pistacja oraz matcha w wiosennym menu Costa Coffee

Aromatyczne, ale jednocześnie orzeźwiające i świeże dania oraz napoje to podstawa wiosennej kuchni, dlatego nowa oferta Costa Coffee została skomponowana tak, aby zapewnić najlepsze
Styl życia Odkryj sekretne właściwości ziół i pielęgnuj swoje naturalne piękno
2024-04-23 | 12:15

Odkryj sekretne właściwości ziół i pielęgnuj swoje naturalne piękno

Zioła od wieków wykorzystywane są w kosmetyce i medycynie naturalnej. Ze względu na swoje dobroczynne właściwości, pozytywnie wpływają na harmonię ciała i ducha oraz stają się
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-04-22 | 10:00

Słodko jest pomagać mądrze

Jeden z największych producentów czekolady w Polsce, znany ze swojej dobroczynności, tym razem we współpracy z zaprzyjaźnioną Fundacją Dobrych Inicjatyw otacza opieką wychowanków placówek

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą

Wokalista nie ukrywa, że z dużą przyjemnością stanął do rywalizacji z Małgorzatą Rozenek-Majdan w biathlonie. Szybko się jednak przekonał, że prezenterka nie będzie łatwym przeciwnikiem i trzeba nie lada wysiłku, by jej dorównać. A i sama konkurencja przysporzyła mu niemało problemów.

Finanse

Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł

Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.