Komunikaty PR

Pierwsze wiosenne smaki na talerzu – co wybrać?

2024-02-15  |  01:00
Biuro prasowe

Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?

 

Pozwól zdrowiu wykiełkować!

 

Przedwiośnie charakteryzuje się wieloma intensywnymi zmianami w przyrodzie. Rośliny zaczynają kiełkować, a te, które zimowały pod grubą warstwą śniegu, zaczynają na nowo wytwarzać swoje życiodajne soki. Warto wykorzystać ten naturalny cykl przy komponowaniu swojej przedwiosennej diety. Jak konkretnie? Czas między lutym a marcem to doskonały moment, by zacząć samodzielnie hodować kiełki. Rośliny w pierwszym stadium rozwoju zawierają wszystkie cenne dla wzrostu składniki odżywcze – witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i białka. Ponieważ kiełki dopiero startują do życia, nie zawierają żadnych substancji toksycznych. Ich spożywanie chroni nas nie tylko przed chorobami cywilizacyjnymi i nowotworami, ale także przed starzeniem. Ponadto już sama obserwacja rozwijających się roślin redukuje stres, przez co wzmacnia naszą odporność.

 

Do hodowli kiełków możemy wykorzystać specjalne plastikowe kiełkownice lub zwykłe słoiki przykryte gazą. Wybór nasion do kiełkowania jest naprawdę spory, a ich smak na tyle różnorodny, że zdecydowanie warto eksperymentować. Swoją przygodę z kiełkami warto rozpocząć od nasion rzeżuchy, słonecznika, lucerny, fasoli mung, brokułu, rzodkiewki, groszku cukrowego i kapusty. Kiełki doskonale sprawdzą się na kanapkach oraz jako składnik sałatek. Ich wyrazisty smak doskonale zrównoważą delikatne sery lub twarogi.

 

– Sery żółte, ze względu na swoją uniwersalność, stanowią doskonałe uzupełnienie wszelkich dań roślinnych, przygotowywanych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Te produkowane jedynie z naturalnych składników są cennym źródłem białka i wapnia, witamin: A, B, D i K oraz cynku, fosforu, magnezu i miedzi, a także zdrowych kultur bakterii, budujących właściwą mikroflorę jelit, która wymaga wzmocnienia po zimie - zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Nic nie pobudza bardziej niż eksperymenty

 

Przedwiośnie to doskonały czas na kulinarne eksperymenty. Na straganach targowych i warzywniakach dumnie prezentują się pierwsze nowalijki, które swoim żywym kolorem i intensywnym zapachem kuszą wszystkich smakoszy.

 

Komponując pierwsze wiosenne dania musimy pamiętać, by obok soczystych warzyw i młodych listków różnego rodzaju sałat, znalazły się produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze, np. kawałki żółtego sera, kuleczki mozzarelli lub pokruszony twaróg. Smak przedwiosennych potraw warto wzbogacić nasionami – zarówno w formie delikatnie chrupiących kiełków, jak i podprażonych nasion dyni lub słonecznika.

 

Wiosną znacznie chętniej decydujemy się na rezygnację z mięsa. Wbrew pozorom bardzo łatwo zastąpić je strączkami, nawet w przypadku tak charakterystycznych dań, jak burgery. Kto raz spróbował burgerów z buraka lub soczewicy, ten wie, o czym mowa. A kto nie wie – najwyższy czas spróbować! Dobrze przyprawione warzywa podane w puszystej bułce z dodatkiem świeżych nowalijek i kiełków to doskonały pomysł na świętowanie pierwszych dni wiosny. Dlatego koniecznie sprawdź nasz przepis na soczyste burgery buraczane z Aldamerem, który zamieszczamy na końcu artykułu.

 

Chcesz w pełni korzystać z uroków wiosny? Wzmocnij swoją odporność!

 

Czas między zimą a wiosną wyraźnie pozbawia nas sił. W momencie przesilenia wiosennego spada nasza odporność i łatwiej łapiemy infekcje. To skutek niedoborów witamin i mikroelementów, których próżno było szukać w długo gotowanych, smażonych i pieczonych, typowo zimowych potrawach. Przedwiośnie to idealny czas, by odbudować florę bakteryjną. Kiszonki z młodych warzyw, zsiadłe mleko oraz naturalne sery dojrzewające są doskonałym źródłem cennych bakterii, które przywracają równowagę w naszych jelitach.

 

– Wybierając sery, należy stawiać na takie, które w swoim składzie mają jedynie mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną. Im prościej, tym lepiej. – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki.

 

Wiosną przywiązujemy znacznie większą wagę do wyglądu przygotowywanych przez nas potraw. Tęsknimy za intensywnymi barwami świeżych warzyw i owoców. Coraz intensywniej świecące słońce zachęca nas do wystawiania na parapetach doniczek ze świeżymi ziołami. Młode liście bazylii, mięty lub kolendry przestają być skromnym dodatkiem, a zaczynają wypełniać nasze talerze po same brzegi.

 

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie świeżych ziół jest pesto, czyli gęsty sos, którego bazą są soczyste liście ziół, chrupiące orzechy piniowe i długo dojrzewający ser żółty. Smak podstawowego przepisu można podrasować czosnkiem, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami, migdałami lub pistacjami. Pesto idealnie pasuje nie tylko do różnego rodzaju makaronów, ale także do kanapek, zapiekanek lub omletów. Wielbicielom włoskiej kuchni polecamy banalnie prosty przepis na makaron tagliatelle z sosem bazyliowo – serowym | MSM Mońki (msm-monki.pl)

 

Soczyste burgery buraczane z Aldamerem

 

Składniki:

- 150 g buraków

- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)

- 1 jajko

- 1 łyżka mąki kukurydzianej

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz czarny i majeranek do smaku

- olej rzepakowy do smażenia

- 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki

- 4 bułki do burgerów

- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)

 

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

 

Tagliatelle z sosem bazyliowo – serowym

 

Składniki:

- 100 g serka topionego

- 25g orzeszków pinii lub nerkowca

- 2 ząbki czosnku

- 100 ml oliwy z oliwek

- 2 garście liści świeżej bazylii

- 10 pomidorków koktajlowych

- 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.