Poczuć się jak we Włoszech… – włoski jarmark wrócił na rynek Manufaktury
Ulubione przysmaki, ciepłe uśmiechy i głośne rozmowy – włoski jarmark Fiere del Gusto&buon Gusto znów zawitał do Manufaktury. Kupcy ze słonecznej Italii rozstawili swoje stoiska, w których sprzedają przepyszne, oryginalne włoskie wyroby. Co dokładnie czeka na gości Manufaktury?
Włoski jarmark Fiere del Gusto&buon Gusto
2.05-12.05, godz. 10:00 – 20:00, rynek Manufaktury
Śródziemnomorscy entuzjaści będą mogli przenieść się do słonecznej Italii - kulinarnie powspominać włoskie wakacje. Na jarmarku czekają makarony, oryginalne włoskie sery (w tym kremowa burrata czy aromatyczne grana padano). Nie zabraknie pysznych oliwek, dojrzewających w południowym słońcu, a także najlepszej jakości oliw czy przypraw. Do kupienia będą także produkty, które są podstawą włoskiej kuchni alla mamma – kto chce gotować naprawdę po włosku powinien zaopatrzyć się w mozzarellę, oryginalną szynkę parmeńską, wołową breasolę czy parmezan. Na klientów czeka także „coś słodkiego” – chrupiące cannoli, nugat torrone, kremowo-kawowe tiramisu i inne włoskie desery.
Jarmark włoski potrwa do 12 maja i będzie czynny w godzinach 10:00 – 20:00. Bon apétit!

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.