Polsko-francuska miłość do glutenu, czyli tradycja w każdej kromce
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Czy wiecie, że chleb występuje w diecie człowieka od przeszło 10 tysięcy lat? Na przestrzeni tego okresu powstawało jego wiele form, a także przybierał różne role w tradycji i kulturze, jednak nieustannie jest dla niego miejsce na stole - i to stałe, nie do naruszenia. Z okazji Światowego Dnia Chleba, specjaliści z warszawskiej piekarni rzemieślniczej Chaud Pain wyjaśniają, z czego wynika miłość do tego wypieku - zarówno w Polsce, jak i we Francji.
Więcej niż bochenek
Gorący, chrupiący, z załamującą się, kruchą skórką, którego świeży zapach roznosi się w całym pomieszczeniu… Z pewnością wielu z nas ma takie lub podobne doświadczenie spożywania chleba, który często kojarzy się z domem rodzinnym czy zupełnie prostym, miłym weekendowym porankiem spędzonym w gronie najbliższych. Jak się okazuje, chleb od dawna jest czymś więcej niż zwykłym produktem. Co sprawia, że jest on tak wyjątkowy w naszej kulturze?
Już według staropolskiego zwyczaju, do nowego domu wnoszono chleb upieczony w poprzednim miejscu zamieszkania, aby zapewnić spokój, bezpieczeństwo i bogactwo. Na pewno znana jest także tradycja witania gości chlebem i solą, aby zapewnić, że poczują się jak u siebie w domu. A wiecie, że dawniej wierzono także, że chleb sprawdza się jako lekarstwo na migrenę lub ukąszenie żmii? Okazuje się, że poza doskonałym smakiem, nadawano pieczywu większego i głębszego znaczenia.
Polak, Francuz, dwa bratanki
Jestem pewien, że na pytanie, co jest podstawowym produktem spożywczym w Twoim domu, zarówno mieszkańcy Polski, jak i Francji, z której pochodzę, śmiało odpowiadaliby, że jest nim właśnie chleb. Jest on tak głęboko zakorzeniony w naszej kulturze, że wielu nie wyobraża sobie dnia bez tego wypieku, ja oczywiście również – wskazuje Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa.
Choć “pain” językowo zupełnie nie przypomina polskiego “chleba”, to zamiłowanie do tego wypieku wśród sąsiadów z Europy Zachodniej jest porównywalne do naszych polskich odczuć. Jak bowiem podkreśla Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa, w której skład wchodzi m.in. rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain (dosł. gorący chleb): podczas francuskiego śniadania nie może zabraknąć pieczywa, a spożywanie go to swego rodzaju celebracja, której z ogromną pasją oddają się Francuzi na co dzień. Warto podkreślić, że chętniej niż w Polsce sięga się tam jednak po bagietki, które stały się swego rodzaju symbolem kraju.
Co ciekawe, większa popularność bagietek niż klasycznego chleba we Francji może wynikać z przepisów prawa. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak, w latach 20. XX wieku uchwalono w Paryżu prawo, które zabraniało piekarzom pracować od 22 do 4, przez co poranki były bardzo pracowite, a czasu na przygotowanie świeżego pieczywa - coraz mniej. To właśnie bagietki okazały się dużo szybszym wypiekiem i dzięki temu spopularyzowane zostały nie tylko w Paryżu, ale i całej Francji, będąc poniekąd jej symbolem.
Poszanowanie tradycji, nowoczesne podejście
Spożywanie chleba niejednokrotnie jest szczególnym doświadczeniem, ponieważ zarówno jego wyjątkowy smak, jak i niepowtarzalny zapach pozwalają przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa czy miejsc, o których w codziennej gonitwie zupełnie zapominamy. Pomocą w kulinarnym powrocie do przeszłości może być wybór chleba rzemieślniczego, który jest w pełni skąpany w tradycji, wykonany ręcznie i z poszanowaniem czasu potrzebnego do wyrośnięcia perfekcyjnego bochenka, a do tego wykonany z wysokiej jakości produktów na bazie zakwasu.
Oferując klientom pachnące, świeże, rzemieślnicze wypieki, mamy przekonanie, że dajemy im coś więcej niż zwykły produkt, co zresztą potwierdzają ich opinie. Aby stworzyć chleb dostosowany do upodobań nawet najbardziej wymagających konsumentów, stale poszerzamy gamę naszych wypieków. Różnią się od siebie nie tylko smakiem czy wyglądem, ale także składem. W Chaud Pain używamy polskich i francuskich mąk, mieszamy je ze sobą, a także korzystamy z tradycyjnych i często zapomnianych produktów. W ten sposób trafiliśmy na krzycę, czyli jedną z najstarszych odmian żyta, którą sami mielimy na miejscu i dodajemy do naszych wypieków – dodaje Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.
Poza polsko-francuskim charakterem piekarni Chaud Pain, w której znajdziemy zarówno bagietki, chleby, croissanty i kanapki, spotyka się tu także tradycja. Rodzaje mąk specjalnie sprowadzane z Francji, a także przywożone z zaprzyjaźnionych polskich młynów to nie wszystko. Właściwie wszystkie wypieki w Chaud Pain bazują na zakwasie - trzydziestoletnim, na bieżąco dokarmianym i zaopiekowanym przez szefa piekarni, Pawła Alberta, który obecnie razem ze swoim ojcem, który zaraził go pasją do piekarnictwa, tworzy niepowtarzalną ofertę wypieków w piekarni.
Pomimo upływu lat i obserwowanych zmian w trendach żywieniowych, wielu z nas wciąż postrzega chleb w sposób szczególny. W ostatnim czasie doczekał się on również swojego święta. Mowa oczywiście o Światowym Dniu Chleba, który przypada w najbliższą sobotę, 16 października. Z tej okazji można śmiało pozwolić sobie na większą niż zwykle porcję tego wypieku, po którą zaprasza zespół rzemieślniczej piekarni Chaud Pain!
Kontakt dla mediów: odkuchni.co

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.