Komunikaty PR

Polsko-francuska miłość do glutenu, czyli tradycja w każdej kromce

2021-10-15  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Czy wiecie, że chleb występuje w diecie człowieka od przeszło 10 tysięcy lat? Na przestrzeni tego okresu powstawało jego wiele form, a także przybierał różne role w tradycji i kulturze, jednak nieustannie jest dla niego miejsce na stole - i to stałe, nie do naruszenia. Z okazji Światowego Dnia Chleba, specjaliści z warszawskiej piekarni rzemieślniczej Chaud Pain wyjaśniają, z czego wynika miłość do tego wypieku - zarówno w Polsce, jak i we Francji. 

 

Więcej niż bochenek

Gorący, chrupiący, z załamującą się, kruchą skórką, którego świeży zapach roznosi się w całym pomieszczeniu… Z pewnością wielu z nas ma takie lub podobne doświadczenie spożywania chleba, który często kojarzy się z domem rodzinnym czy zupełnie prostym, miłym weekendowym porankiem spędzonym w gronie najbliższych. Jak się okazuje, chleb od dawna jest czymś więcej niż zwykłym produktem. Co sprawia, że jest on tak wyjątkowy w naszej kulturze?

Już według staropolskiego zwyczaju, do nowego domu wnoszono chleb upieczony w poprzednim miejscu zamieszkania, aby zapewnić spokój, bezpieczeństwo i bogactwo. Na pewno znana jest także tradycja witania gości chlebem i solą, aby zapewnić, że poczują się jak u siebie w domu. A wiecie, że dawniej wierzono także, że chleb sprawdza się jako lekarstwo na migrenę lub ukąszenie żmii? Okazuje się, że poza doskonałym smakiem, nadawano pieczywu większego i głębszego znaczenia.

 

Polak, Francuz, dwa bratanki

Jestem pewien, że na pytanie, co jest podstawowym produktem spożywczym w Twoim domu, zarówno mieszkańcy Polski, jak i Francji, z której pochodzę, śmiało odpowiadaliby, że jest nim właśnie chleb. Jest on tak głęboko zakorzeniony w naszej kulturze, że wielu nie wyobraża sobie dnia bez tego wypieku, ja oczywiście również – wskazuje Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa.

 

Choć “pain” językowo zupełnie nie przypomina polskiego chleba, to zamiłowanie do tego wypieku wśród sąsiadów z Europy Zachodniej jest porównywalne do naszych polskich odczuć. Jak bowiem podkreśla Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa, w której skład wchodzi m.in. rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain (dosł. gorący chleb): podczas francuskiego śniadania nie może zabraknąć pieczywa, a spożywanie go to swego rodzaju celebracja, której z ogromną pasją oddają się Francuzi na co dzień. Warto podkreślić, że chętniej niż w Polsce sięga się tam jednak po bagietki, które stały się swego rodzaju symbolem kraju.

Co ciekawe, większa popularność bagietek niż klasycznego chleba we Francji może wynikać z przepisów prawa. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak, w latach 20. XX wieku uchwalono w Paryżu prawo, które zabraniało piekarzom pracować od 22 do 4, przez co poranki były bardzo pracowite, a czasu na przygotowanie świeżego pieczywa - coraz mniej. To właśnie bagietki okazały się dużo szybszym wypiekiem i dzięki temu spopularyzowane zostały nie tylko w Paryżu, ale i całej Francji, będąc poniekąd jej symbolem.

 

Poszanowanie tradycji, nowoczesne podejście

Spożywanie chleba niejednokrotnie jest szczególnym doświadczeniem, ponieważ zarówno jego wyjątkowy smak, jak i niepowtarzalny zapach pozwalają przenieść się do beztroskich czasów dzieciństwa czy miejsc, o których w codziennej gonitwie zupełnie zapominamy. Pomocą w kulinarnym powrocie do przeszłości może być wybór chleba rzemieślniczego, który jest w pełni skąpany w tradycji, wykonany ręcznie i z poszanowaniem czasu potrzebnego do wyrośnięcia perfekcyjnego bochenka, a do tego wykonany z wysokiej jakości produktów na bazie zakwasu. 

Oferując klientom pachnące, świeże, rzemieślnicze wypieki, mamy przekonanie, że dajemy im coś więcej niż zwykły produkt, co zresztą potwierdzają ich opinie. Aby stworzyć chleb dostosowany do upodobań nawet najbardziej wymagających konsumentów, stale poszerzamy gamę naszych wypieków. Różnią się od siebie nie tylko smakiem czy wyglądem, ale także składem. W Chaud Pain używamy polskich i francuskich mąk, mieszamy je ze sobą, a także korzystamy z tradycyjnych i często zapomnianych produktów. W ten sposób trafiliśmy na krzycę, czyli jedną z najstarszych odmian żyta, którą sami mielimy na miejscu i dodajemy do naszych wypieków – dodaje Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.

 

Poza polsko-francuskim charakterem piekarni Chaud Pain, w której znajdziemy zarówno bagietki, chleby, croissanty i kanapki, spotyka się tu także tradycja. Rodzaje mąk specjalnie sprowadzane z Francji, a także przywożone z zaprzyjaźnionych polskich młynów to nie wszystko. Właściwie wszystkie wypieki w Chaud Pain bazują na zakwasie - trzydziestoletnim, na bieżąco dokarmianym i zaopiekowanym przez szefa piekarni, Pawła Alberta, który obecnie razem ze swoim ojcem, który zaraził go pasją do piekarnictwa, tworzy niepowtarzalną ofertę wypieków w piekarni.

Pomimo upływu lat i obserwowanych zmian w trendach żywieniowych, wielu z nas wciąż postrzega chleb w sposób szczególny. W ostatnim czasie doczekał się on również swojego święta. Mowa oczywiście o Światowym Dniu Chleba, który przypada w najbliższą sobotę, 16 października. Z tej okazji można śmiało pozwolić sobie na większą niż zwykle porcję tego wypieku, po którą zaprasza zespół rzemieślniczej piekarni Chaud Pain!

 

Kontakt dla mediów: odkuchni.co

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Jak nie zmarnować jedzenia w święta? Biuro prasowe
2024-03-28 | 12:30

Jak nie zmarnować jedzenia w święta?

Jak wynika z  opracowanego przez Banki Żywności raportu ,,Nie Marnuj Jedzenia 2023”[1] w Polsce marnuje się 4,8 miliona ton żywności rocznie, a ponad połowa uczestników
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-03-28 | 12:00

Do 10 kwietnia zgłoś kandydatów do III edycji Nagrody Korczaka

Wręczana jest osobom i instytucjom, które dbają o wzmacnianie praw dzieci i młodzieży, działając w edukacji, systemie zdrowia i opieki społecznej, organizacjach pozarządowych i lokalnych społecznościach. Kryształowe serca,
Styl życia Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków! W tym roku to sernik
2024-03-27 | 14:50

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków! W tym roku to sernik

Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych wypieków[1]. W tym roku zwycięzcą jest sernik – tak wynika z sondażu zainicjowanego przez markę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Gwiazdy

Gwiazdy

Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać

Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.

Gwiazdy

Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi

Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.