Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato
Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato
Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego[1]. Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.
Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.
Inspiracja na roślinne przekąski
Grecka sałatka w tortilli
Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.
Czas przygotowania: 20 minut
Dzień wcześniej, zgodnie z wytycznymi z przepisu, zamarynuj kostki Violife White Greek.
Liczba porcji: 2
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości tortille
- 1 mała sałata
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
- Sok z połowy wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży pieprz
- Świeże lub suszone oregano
Marynata do Violife Blok Greek White:
- 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano
- Świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
Le rond burger
Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
- 1 wegańska bułka do burgera
- 1 łyżka konfitury z żurawiny
- 1 garść szpinaku baby
Surówka Colesław:
- 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
- 30 g drobno posiekanej białej kapusty
- 1 marchewka grubo starta
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Dodatek:
- Przygotowane wcześniej domowe frytki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
- W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
- Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
- Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
- Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
- Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.
-----------------------------------------------------------------------------------------
O Violife (Upfield Polska):
Marka Violife powstała w 1990 r. w Grecji. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „vios” oznaczającego życie i dobrobyt. To ulubiona marka wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie. Równocześnie jej produkty są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy swoją dietę chcą uzupełnić o produkty pochodzenia roślinnego. Produkty Violife są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu są odpowiednie także dla osób, u których występują alergie
i nietolerancje pokarmowe. W asortymencie marki znajdziemy wiele różnorodnych wegańskich produktów, które będą smakować wyśmienicie na surowo, a także grillowane czy zapiekane.
-------------------------------
Kontakt prasowy:
Anna Piotrowska PR Manager anna@yellowcups.pl tel.: 575 327 111
|
[1] Trends in Poles' nutritional facts, Proposal 2019
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
Podczas realizacji zdjęć do programu „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” w Grecji Jakub Rzeźniczak mieszkał w pokoju z Radosławem Majdanem. Ucieszyło go to, bo w wolnych chwilach mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące aktualnej sytuacji w piłce nożnej. Miał też okazję się przekonać, czy mąż Małgorzaty Rozenek również jest perfekcyjnym panem domu. Niestety byłemu bramkarzowi zdarzało się chrapać, co przełożyło się na bezsenne noce Jakuba Rzeźniczaka.
Ochrona środowiska
Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić
Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.
Muzyka
Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy
Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.