Komunikaty PR

Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato

2022-06-15  |  01:00
Biuro prasowe

Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato

Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego[1]. Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.

Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.

Inspiracja na roślinne przekąski

Grecka sałatka w tortilli

Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.

Czas przygotowania: 20 minut

Dzień wcześniej, zgodnie z wytycznymi z przepisu, zamarynuj kostki Violife White Greek.

Liczba porcji: 2

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości tortille
  • 1 mała sałata
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
  • 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
  • Sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży pieprz
  • Świeże lub suszone oregano


Marynata do Violife Blok Greek White:

  • 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano
  • Świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
  5. Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
     

Le rond burger

Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 1
 

Składniki:

  • 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
  • 1 wegańska bułka do burgera
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • 1 garść szpinaku baby

Surówka Colesław:

  • 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
  • 30 g drobno posiekanej białej kapusty
  • 1 marchewka grubo starta
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatek:

  • Przygotowane wcześniej domowe frytki
     

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
  3. W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
  4. Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
  5. Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
  6. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
  7. Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

O Violife (Upfield Polska):

Marka Violife powstała w 1990 r. w Grecji. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „vios” oznaczającego życie i dobrobyt. To ulubiona marka wegan, wegetarian i fleksitarian na całym świecie. Równocześnie jej produkty są polecane wszystkim wielbicielom pysznego jedzenia, którzy swoją dietę chcą uzupełnić o produkty pochodzenia roślinnego. Produkty Violife są wolne m.in. od laktozy, glutenu, orzechów, soi i konserwantów, dzięki czemu są odpowiednie także dla osób, u których występują alergie
i nietolerancje pokarmowe. W asortymencie marki znajdziemy wiele różnorodnych wegańskich produktów, które będą smakować wyśmienicie na surowo, a także grillowane czy zapiekane.

 

-------------------------------

 

Kontakt prasowy:

Anna Piotrowska

PR Manager

anna@yellowcups.pl

tel.: 575 327 111

 

 

 

 


[1] Trends in Poles' nutritional facts, Proposal 2019

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.