Poznaliśmy zwycięzców projektu „Perspektywy BOP 2019/2020”
Uroczystą Galą Finałową w galerii handlowej Mazovia zakończyła się tegoroczna edycja projektu „Perspektywy BOP”, w którym uczestniczyła młodzież z ośmiu szkół ponadpodstawowych z powiatu płockiego. Zwycięzcy konkursu głównego i konkursu publiczności odebrali atrakcyjne nagrody, a wszyscy uczestnicy projektu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki.
Od 3 lutego w galerii Mazovia oglądać można było prace uczniów, którzy zgłosili się do tegorocznej edycji projektu „Perspektywy BOP”. Dziś zaś, po miesiącu ich eksponowania, nadszedł czas rozstrzygnięcia obu konkursów, związanych z tym projektem. Odbyło się to podczas uroczystej Gali Finałowej, którą poprowadził Arek Popiel, znany gamer i youyuber.
W konkursie głównym zwyciężył zespół z Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Jagiełły w Płocku w składzie Weronika Rogala, Weronika Smolińska, Wiktoria Aftańska, Dorota Cieślak pod opieką Małgorzaty Belniak. Dziewczyny zostały nagrodzone aparatami totograficznymi z natychmiastowym wydrukiem zdjęć, szkoła zaś otrzymała nowoczesny projektor multimedialny.
W konkursie publiczności, w którym głosować można było przez cały miesiąc, zwyciężyła praca, którą przygotował zespół z Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Jagiełły w Płocku, który tworzą Aleksandra Cicholc, Eliza Pyżyk, Paulina Ratka i Ewelina Rosiak. Jego opiekunem jest Cyryla Kępczyńska.
– Najbardziej cieszy mnie chęć rozwijania się i kreatywność naszej młodzieży, o czym najlepiej świadczy liczny udział w tegorocznym projekcie „Perspektywy BOP” i prace, które przygotowali – przyznaje Agnieszka Rejnowicz, koordynatorka projektu, Basell Orlen Polyolefins Sp. z o.o. – Serdecznie gratuluję zarówno zwycięzcom, jak i wszystkim uczestnikom konkursów i dziękuję za to, że wykazali się zaangażowaniem. Mam nadzieję, że w kolejnych odsłonach naszych działań zechcą wziąć równie tak liczny udział.
Wszyscy uczestnicy projektu zostali zaś nagrodzeni pamiątkowymi dyplomami i upominkami fotograficznymi.
Międzynarodowy Dzień Hummusu 2024
Majowe przyjemności w Promenadzie!
Główka Pracuje! Port Łódź uruchamia interaktywne przestrzenie umysłowej siłki.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.