Proste pomysły na roślinne święta
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, miłości i wspólnego dzielenia się posiłkami w gronie najbliższych. Choć tradycyjnie wiele potraw bożonarodzeniowych zawiera mięso, coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie dań roślinnych. Przemyślane i kreatywne podejście do przygotowywania potraw pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych dań, nie rezygnując jednak z zasad weganizmu.
W Polsce wielu ludzi praktykuje post w dniu Wigilii, który tradycyjnie obejmuje wstrzemięźliwość od produktów odzwierzęcych. Wegańskie święta Bożego Narodzenia nie tylko respektują tę tradycję, ale również otwierają drzwi do nowych, smacznych i zdrowych kulinarnych doświadczeń.
Kultowe świąteczne dania w wersji 100% roślinnej
Wegański Bigos
Tradycyjny bigos można z łatwością przekształcić w wersję roślinną. Zamiast mięsa użyj podsmażonego wcześniej wędzonego tofu w formie skwarek, dodaj pieczonych warzyw, takich jak marchew, cebula i pieczarki, a także suszonych grzybów i śliwek. Dzięki temu będzie aromatyczny, odżywczy i pełny smaku umami.
Sałatka jarzynowa
Trudno wyobrazić sobie święta bez tego specjału. W wersji wegańskiej wystarczy użyć majonezu roślinnego zamiast tradycyjnego i pominąć w przepisie jajka. Do potrawy można dodać czarnej soli, tzw. kala namak. Ta tradycyjna indyjska przyprawa ma słony smak i charakterystyczny „jajeczny” zapach. Dodając ją, klasyczną sól użyj na końcu.
Pasztet
Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką, łatwy do krojenia w plastry – taki powinien być idealny pasztet. Z powodzeniem przygotujesz go na bazie wyłącznie roślinnych składników. Użyj soczewicy i kaszy jaglanej oraz warzyw korzeniowych, takich jak seler i marchew. W zależności od swoich smakowych preferencji - dodaj suszoną śliwkę, żurawinę i orzechy lub suszone pomidory, dzięki którym pasztet zyska niezwykły aromat.
Kutia Wegańska
Kutię, czyli tradycyjne danie wigilijne, można przygotować bez miodu. Do ugotowanego pęczaku dodaj ulubione orzechy i bakalie, mak, odrobinę napoju roślinnego, a na koniec nieco słodkości - idealny będzie syrop z agawy, syrop klonowy lub inny słód. Pycha!
Dlaczego warto wybrać roślinne święta?
Wybierając roślinne potrawy na świąteczny stół nie tylko odkrywamy nowe smaki, ale również podejmujemy decyzje, mające pozytywny wpływ na naszą planetę. Zamienienie żywności pochodzenia zwierzęcego na roślinną może znacząco zmniejszyć nasz ślad węglowy, jednocześnie eliminując negatywny wpływ na dobrostan zwierząt. To nie tylko kulinarna przygoda, ale również aktywny wkład w budowanie zrównoważonego stylu życia. Dając przykład tym, którzy nas otaczają, inspirujemy ich do podejmowania bardziej ekologicznych decyzji.
Nie tylko w święta
Święta to czas, kiedy zaczynamy już myśleć o noworocznych postanowieniach. Często dotyczą one zmiany nawyków żywieniowych. Jednym z narzędzi, które mogą pomóc przy stawianiu pierwszych kroków w redukcji mięsa i nabiału jest bezpłatne wyzwanie Veggie Challenge. Podczas 30-dniowego, darmowego wyzwania online każdy uczestnik otrzymuje wsparcie w postaci wskazówek, ciekawostek, porad i przepisów, które ułatwią ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych lub rozpoczęcie przygody z dietą wegetariańską czy wegańską. Dodatkowym wsparciem jest dedykowana wyzwaniu aplikacja, dzięki której każdy uczestnik może na bieżąco śledzić swoje postępy i sprawdzać, jaki pozytywny wpływ na środowisko wywierają jego drobne zmiany. W aplikacji znajdują się również ciekawe pomysły na roślinne dania, możliwość układania jadłospisu oraz wygenerowania listy zakupów. Partnerem wyzwania Veggie Challenge są marki Alpro, Garden Gourmet i Violife.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.