Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło
Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami
Przygotuj:
- 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
- 1 miękkie awokado
- kiełki słonecznika
- jajka
- 3 ogórki małosolne
- sałatę rzymska
- Rama Używaj Jak M@sło
- sól, pieprz
- 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
- W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
- Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
- Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
- Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
- Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!
Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką
Przygotuj:
- 1 szklankę ryżu arborio
- 2 szalotki posiekane w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklankę białego wina
- ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 2 limonek
- pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
- Rama Używaj Jak M@sło
- 500 ml wywaru z jarzyn
- ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
- ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
- Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
- Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
- Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
- Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liście jarmużu
- Rama Używaj Jak M@sło
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki sojowej
- zielona pietruszka
- orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu
- skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
- Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
- Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Blisko 9 na 10 badanych jest za wprowadzeniem systemu kaucyjnego w Polsce
Raport o zdrowiu psychicznym: czego mieszkańcy oczekują od miast?
Co żyje w oceanie? Centrum handlowe organizuje warsztaty ekologiczne dla dzieci
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Dom i ogród
Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
Choć w obecnych czasach prowadzenie dobrze prosperującej restauracji to duże wyzwanie i sztuka wyboru, to Mateusz Gessler się nie poddaje. Jak zauważa, Polacy, a w szczególności mieszkańcy Warszawy, nie chcą porzucać swoich nawyków i nadal chętnie odwiedzają swoje ulubione restauracje, by zjeść dobry obiad czy kolację. Zamówienia nie są już może takie duże jak kiedyś, ale on sam cieszy się i z tego, bo jak podkreśla, lepiej mniej niż wcale.
Gwiazdy
Krzysztof Skórzyński: Spełniłem swoje marzenie i uczę młodzież w szkole. To zawód niedoceniany na bardzo wielu płaszczyznach
Gospodarz „Dzień Dobry TVN” spełnia się także w zawodzie nauczyciela. W jednym z warszawskich liceów prowadzi lekcje wiedzy o społeczeństwie, ale nie w tradycyjnej odsłonie. W jego autorskim programie jest bowiem sporo elementów dziennikarskich. Krzysztof Skórzyński zauważa, że pedagodzy nie są odpowiednio wynagradzani. Dodatkowo prestiż zawodu nauczyciela jest teraz przerażająco niski, a tym samym spada satysfakcja z jego wykonywania.
Problemy społeczne
W Polsce rodzi się coraz mniej dzieci. Zdrowiu reprodukcyjnemu wciąż poświęca się za mało uwagi w debacie o dzietności i polityce rodzinnej
W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci, czyli najmniej od II wojny światowej. Tegoroczne dane są jeszcze gorsze. W pierwszej połowie 2024 roku zarejestrowano ok. 126,5 tys. urodzeń, czyli o blisko 12,5 tys. mniej niż rok wcześniej – wynika z danych GUS. W kwestii zastępowalności pokoleń na znaczeniu zyskuje problematyka zdrowia reprodukcyjnego. WHO uważa problemy z płodnością kobiet i mężczyzn za istotny problem zdrowotny. – To temat, który w ogóle nie jest podejmowany – ocenia prof. dr hab. Elżbieta Gołata, przewodnicząca Komitetu Nauk Demograficznych PAN. – Nie tylko zdrowie reprodukcyjne, ale w ogóle stan zdrowia ludności to jedno z najważniejszych wyzwań demograficznych i społecznych.