Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło
Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami
Przygotuj:
- 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
- 1 miękkie awokado
- kiełki słonecznika
- jajka
- 3 ogórki małosolne
- sałatę rzymska
- Rama Używaj Jak M@sło
- sól, pieprz
- 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
- W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
- Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
- Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
- Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
- Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!
Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką
Przygotuj:
- 1 szklankę ryżu arborio
- 2 szalotki posiekane w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklankę białego wina
- ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 2 limonek
- pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
- Rama Używaj Jak M@sło
- 500 ml wywaru z jarzyn
- ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
- ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
- Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
- Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
- Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
- Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liście jarmużu
- Rama Używaj Jak M@sło
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki sojowej
- zielona pietruszka
- orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu
- skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
- Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
- Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Nowy rok szkolny - nowe możliwości: jak wspierać młodych sportowców ?
URODZINY BAŁUTKA
Ponad 240 Fiatów 126p wjedzie na rynek Manufaktury
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Anna Głogowska: W samym środku lata wyjechałam na wakacje do Egiptu. Temperatura powietrza sięgała 43, a wody 38 stopni
Aktorka cieszy się z tegorocznego urlopu i uważa go za niezwykle udany, bo po długim czasie wreszcie udało jej się polecieć do Egiptu. Tym razem postawiła na błogi wypoczynek w wodzie i pod palmami, a pogoda niezwykle jej sprzyjała.
Farmacja
Część kosmetyków może być groźna dla kobiet w ciąży. Zwiększają ryzyko nadciśnienia
Fenole i parabeny, obecne powszechnie w mydłach, emulsjach, produktach do makijażu, filtrach ochronnych czy produktach higieny osobistej, podnoszą ryzyko nadciśnienia u kobiet w ciąży – alarmują naukowcy z Northeastern University w Bostonie w stanie Massachusetts. To o tyle istotne, że kobiety średnio korzystają codziennie z 12 produktów higieny osobistej. Naukowcy podkreślają, że powinny rozważyć rezygnację z niektórych rodzajów kosmetyków, ale nie rozwiązuje to problemu.
Media
Barbara Kurdej-Szatan: Przez pięć lat nie prowadziłam żadnych programów w telewizji. Tęskniłam za tym i uważam, że „Cudowne lata” będą hitem TVP
Aktorka przyznaje, że w jej przypadku wrzesień po brzegi wypełniony jest obowiązkami i dlatego musi teraz szczególnie zadbać o swoje zdrowie, aby temu wszystkiemu sprostać. Jej córka rozpoczęła właśnie nowy rok szkolny, a syn poszedł do przedszkola. Ona sama z kolei sporo czasu spędza na planie nowego programu „Cudowne lata”, emitowanego w TVP2. Barbara Kurdej-Szatan cieszy się, że może realizować ten projekt, bo jak podkreśla, przez pięć lat tęskniła za pracą przed kamerami w telewizyjnym studiu.