Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło
Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami
Przygotuj:
- 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
- 200 g szpinaku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
- 1 miękkie awokado
- kiełki słonecznika
- jajka
- 3 ogórki małosolne
- sałatę rzymska
- Rama Używaj Jak M@sło
- sól, pieprz
- 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
- W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
- Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
- Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
- Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
- Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!
Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką
Przygotuj:
- 1 szklankę ryżu arborio
- 2 szalotki posiekane w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklankę białego wina
- ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sok z 2 limonek
- pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
- Rama Używaj Jak M@sło
- 500 ml wywaru z jarzyn
- ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
- ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
- Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
- Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
- Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
- Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.
Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi
Składniki:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liście jarmużu
- Rama Używaj Jak M@sło
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz cytrynowy
- 200 ml śmietanki sojowej
- zielona pietruszka
- orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu
- skórka z cytryny
Do podania: ryż, makaron albo grzanki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
- Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
- Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.