Komunikaty PR

Przepisy Darii Ładochy, ambasadorki Rama Używaj Jak M@sło

2023-05-26  |  12:20
Biuro prasowe

Ciabatta z jajkiem sadzonym i warzywami

Przygotuj:

  • 4 ciabatty przekrojone na pół i ugrillowane na patelni
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
  • kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych na paseczki
  • 1 miękkie awokado
  • kiełki słonecznika    
  • jajka  
  • 3 ogórki małosolne
  • sałatę rzymska
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki czarnuszki

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść Ramę Używaj Jak M@sło, następnie dodaj szpinak i suszone pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu.
  2. W tym samym czasie możesz przygotować awokado i ogórka małosolnego. Awokado i ogórka małosolnego obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
  3. Na innej patelni usmaż jajko sadzone.
  4. Ciabatty ugrilluj na patelni grillowej.
  5. Teraz masz już wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną kanapkę z Rama Używaj Jak M@sło.
  6. Grzankę posmaruj Ramą Używaj JM@sło. Następnie połóż na niej sałatę rzymską, szpinak z pomidorami suszonymi, awokado, ogórka małosolnego, a na wierzch jajko sadzone. Posyp kiełkami słonecznika i czarnuszką – gotowe!

 

Kokosowe risotto ze szparagami, cukinią i kalarepką

 

Przygotuj:

  • 1 szklankę ryżu arborio
  • 2 szalotki posiekane w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 papryczkę chilli, drobno posiekaną
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 szklankę białego wina
  • ½ cukinii pokrojonej w plastry cienkie
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sok z 2 limonek
  • pieprz cytrynowy, sól, suszone oregano
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • 500 ml wywaru z jarzyn
  • ½ szklanki solonych orzechów ziemnych
  • ½ kalarepki obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej Ramę Używaj Jak M@sło, podsmaż czosnek, szalotkę i chilli.
  2. Kalarepkę i szparagi pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
  3. Po 2 minutach na patelnię wsyp ryż i dodaj przyprawy, smaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej bulionem warzywnym, tak żeby przykrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż będzie wchłaniał bulion, stopniowo dolewaj płyny – bulion na przemian z winem.
  4. Po ok. 10 minutach gotowania ryżu, ułóż na wierzchu plastry cukinii, po upływie kolejnych 10 minut zalej mleczkiem kokosowym. Zagotuj, wyłącz źródło ciepła.
  5. Dodaj sok z limonki i łyżkę Ramy Używaj Jak M@sło, by danie nabrało aksamitnej struktury. Dokładnie wymieszaj. Podawaj ze  świeżą miętą i orzechami. Udekoruj plasterkami limonki.

 

Gulasz z boczniaków z jarmużem i orzechami piniowymi

 

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liście jarmużu
  • Rama Używaj Jak M@sło
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • zielona pietruszka
  • orzechy piniowe podprażone na suchej patelni
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • skórka z cytryny

Do podania: ryż, makaron albo grzanki

 

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej Ramę Używaj Jak M@sło i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryką wędzoną, a następnie podlej winem.
  3. Odparuj alkohol z wina i wlej szklankę bulionu.
  4. Następnie dodaj śmietankę sojową, pomidory koktajlowe, jarmuż i doprowadź do wrzenia.
  5. Na koniec dopraw skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i orzechami piniowymi. Podawaj z ryżem, makaronem lub grzankami.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Międzynarodowy Dzień Hummusu 2024 Biuro prasowe
2024-05-08 | 12:00

Międzynarodowy Dzień Hummusu 2024

W dzisiejszym społeczeństwie, bardziej świadomym zdrowego odżywiania, hummus zdobywa coraz większą popularność, stając się nie tylko ulubioną przekąską, ale również ważnym
Styl życia Majowe przyjemności w Promenadzie!
2024-05-08 | 12:00

Majowe przyjemności w Promenadzie!

Maj w Promenadzie zapowiada się intensywnie! Warszawskie centrum handlowe przygotowało dla odwiedzających mnóstwo atrakcji. Już od 6 maja marka Kiehl’s zaprasza do niezwykłego
Styl życia Główka Pracuje! Port Łódź uruchamia interaktywne przestrzenie umysłowej siłki.
2024-05-08 | 12:00

Główka Pracuje! Port Łódź uruchamia interaktywne przestrzenie umysłowej siłki.

Port Łódź, razem z innymi obiektami handlowymi zarządzanymi przez Ingka Centres, rozpoczyna kampanię pod nazwą Główka Pracuje, w ramach której w centrum przy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.