Przepisy na udane Święta Bożego Narodzenia
Przygotować: kilogram radości, dwie garści pogody ducha, szczyptę nadziei, ogrom miłości i wiary, odrobinę szaleństwa, trzy ogromne chochle wolnego czasu i kilka kropel szczerego uśmiechu. Składniki połączyć, wymieszać, podawać na ciepło. Wszystko można przyozdobić wspólnie zaśpiewaną kolędą. To najprostszy przepis na udane Boże Narodzenie, a doskonale sprawdza się podczas wspólnego gotowania i pieczenia.
Już tylko kilka dni dzieli nas od świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawiają się przede wszystkim barszcz i karp, jednak znajdzie się również miejsce dla przepysznych ciast. A jak mowa o ciastach, to oczywiście musi wśród nich znaleźć się makowiec, który według ludowych wierzeń, spożywany w Wigilię, miał zapewniać szczęście i spokój. Co ciekawe, kiedyś kierowano się przekonaniem, że „dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż”.
Makowiec, makownik czy strucla z makiem. To danie wigilijne nosi różne nazwy. Zależy to od regionu Polski, w którym się je przygotowuje. Jest to najczęściej ciasto drożdżowe zawijane z masą z maku lub masa makowa na biszkopcie. W Anglii nosi nazwę „poppy seed roll” i jest przygotowywane w tortownicy na wzór gwiazdy.
- Sekretem makowego przysmaku jest ciasto drożdżowe. Powinno być dobrze wyrobione. Jeżeli jest jednolite i elastyczne, wtedy możemy mieć pewność, że będzie dobrze się spisywało podczas rolowania – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych.
Jednym słowem Wigilia i Święta Bożego Narodzenia bez własnoręcznie wykonanego makowca obejść się nie mogą.
Sprawdzony przepis na makowiec
Składniki na ciasto:
500 g Mąki Tortowej PZZ; 200 g miękkiego masła; 100 g cukru pudru; 60 g drożdży; ½ szklanki kwaśniej śmietany; 3 żółtka jajka; 1 jajko; skórka z cytryny; szczypta soli.
Składniki na masę makową:
500 g maku (delikatniejszy jest biały); 1 l mleka; 250 g mieszanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy i skórka pomarańczy); 100 g masła; ½ szklanki miodu; 100 g cukru pudru; 50 ml rumu; 1 opakownie cukru z wanilią; 3 jajka.
Przygotowanie
Najpierw przygotuj masę makową, następnie ciasto.
Masa makowa: Mak wsyp do wrzącego mleka i gotuj pół godziny (możesz również zalać mak wrzącym mlekiem na noc). Całość odcedź i przekręć dwa razy przez maszynkę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, dodaj bakalie. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Jajka rozdziel, żółtka utrzyj z połową cukru. Dodaj je do lekko przestudzonej masy makowej. Białka ubij na pianę z resztą cukru. Połącz je z masą makową. Na koniec dodaj rum, delikatnie wymieszaj.
Ciasto: Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, wymieszaj ze śmietaną. Połącz wszystkie składniki z przygotowanymi drożdżami. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj na prostokąt. Masę makową rozsmaruj na cieście, zachowując dwucentymetrowy margines. Zwijaj, przenosząc na papier do pieczenia, a potem do foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 120°C z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnie zamknij drzwiczki, piecz dalej w temperaturze 180°C przez kolejne 30 minut.
A pierogi wywodzą się z Chin
Panuje przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Jednak nie jest to prawdą. Ojczyzną pieroga są… Chiny. Do Europy trafiły za sprawą Marco Polo, a do Polski ten przysmak dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.
Od wieków na stole wigilijnym goszczą tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Jednak wiele gospodyń wybiera drogę na skróty, kupując gotowe uszka, bo wyrabianie ciasta wydaje się trudne i pracochłonne. A to właśnie w nim tkwi sekret wyjątkowego smaku pierogów. Jakość ciasta zależy od mąki. Sukces wigilijnej potrawy zapewni Mąka Tortowa typ 450 z charakterystycznym tortem ze świeczką, która od kilkudziesięciu lat znajduje się w ofercie Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku. Tradycja jej kupowania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
- Tylko wybór odpowiedniej mąki sprawi, że ciasto będzie lekkie i elastyczne. Sporządzamy je z mąki z dodatkiem wody, oleju i soli. Możemy także zaparzyć 1/3 mąki, uzyskując w ten sposób efekt plastyczności ciasta. Pierogi nadziewamy w zależności od upodobań. Mogą być na słodko (owoce, konfitury, sery) lub na wytrawnie (kapusta i grzyby, farsze warzywne, mięsne) – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.
Czasem jednak i w Wigilię można zaszaleć i zamiast tradycyjnego farszu dodać również postny – z dynią i kaszą gryczaną.
Świąteczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną
Składniki na ciasto na pierogi:
500 g Mąki Tortowej PZZ; 230 ml ciepłej wody; łyżeczka soli; łyżeczka oleju.
Składniki na farsz do pierogów:
4 łyżki Kaszy Gryczanej PZZ; 250 g obranej dyni hokkaido; cebula średniej wielkości; starkowana skórka z 1/4 pomarańczy; ½ łyżeczki gałki muszkatołowej; ½ łyżeczki kurkumy; świeży imbir do smaku; 50 g starkowanego parmezanu; oliwa z oliwek; ½ kostki masła; sól, pieprz, świeży tymianek; suszona lawenda.
Przygotowanie
Ciasto na pierogi: Sól i olej dodaj do wody. Całość dodaj do przesianej wcześniej mąki. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je na 30 minut.
Farsz na pierogi: Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Obraną dynię skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżego tymianku upiecz w piekarniku w temperaturze 250℃ przez 20 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na maśle. Całość wymieszaj z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, przypraw oraz parmezanu.
Ugotowane pierogi okraszaj roztopionym masłem z dodatkiem suszonej lawendy. SMACZNEGO!!!
Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia na pewno będą inne niż wszystkie – mniej huczne, bardziej spokojne, spędzone tylko w gronie najbliższych. Miniony rok zaskoczył nas wszystkich pandemią, która miała przeogromny wpływ na wszystkie dziedziny życia. Mimo wszystko życzę, aby świąteczny czas przepełniony był radością i rodzinną atmosferą. Ciepłe myśli kieruję do naszych Klientów, Partnerów Biznesowych oraz Pracowników życząc z całego serca, by jak najszybciej skończył się czas strachu i niepewności, a Nowy Rok 2021 był dla nas wszystkich bardziej łaskawy. Wszystkiego dobrego!!!
Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.