Komunikaty PR

Przepisy na udane Święta Bożego Narodzenia

2020-12-21  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 1.31 MB )

Przygotować: kilogram radości, dwie garści pogody ducha, szczyptę nadziei, ogrom miłości i wiary, odrobinę szaleństwa, trzy ogromne chochle wolnego czasu i kilka kropel szczerego uśmiechu. Składniki połączyć, wymieszać, podawać na ciepło. Wszystko można przyozdobić wspólnie zaśpiewaną kolędą. To najprostszy przepis na udane Boże Narodzenie, a doskonale sprawdza się podczas wspólnego gotowania i pieczenia.

Już tylko kilka dni dzieli nas od świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawiają się przede wszystkim barszcz i karp, jednak znajdzie się również miejsce dla przepysznych ciast. A jak mowa o ciastach, to oczywiście musi wśród nich znaleźć się makowiec, który według ludowych wierzeń, spożywany w Wigilię, miał zapewniać szczęście i spokój. Co ciekawe, kiedyś kierowano się przekonaniem, że „dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż”.

Makowiec, makownik czy strucla z makiem. To danie wigilijne nosi różne nazwy. Zależy to od regionu Polski, w którym się je przygotowuje. Jest to najczęściej ciasto drożdżowe zawijane z masą z maku lub masa makowa na biszkopcie. W Anglii nosi nazwę „poppy seed roll” i jest przygotowywane w tortownicy na wzór gwiazdy.

- Sekretem makowego przysmaku jest ciasto drożdżowe. Powinno być dobrze wyrobione. Jeżeli jest jednolite i elastyczne, wtedy możemy mieć pewność, że będzie dobrze się spisywało podczas rolowania – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych.

Jednym słowem Wigilia i Święta Bożego Narodzenia bez własnoręcznie wykonanego makowca obejść się nie mogą.

Sprawdzony przepis na makowiec

Składniki na ciasto:

500 g Mąki Tortowej PZZ; 200 g miękkiego masła; 100 g cukru pudru; 60 g drożdży; ½ szklanki kwaśniej śmietany; 3 żółtka jajka; 1 jajko; skórka z cytryny; szczypta soli.

Składniki na masę makową:

500 g maku (delikatniejszy jest biały); 1 l mleka; 250 g mieszanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy i skórka pomarańczy); 100 g masła; ½ szklanki miodu; 100 g cukru pudru; 50 ml rumu; 1 opakownie cukru z wanilią; 3 jajka.

Przygotowanie

Najpierw przygotuj masę makową, następnie ciasto.

Masa makowa: Mak wsyp do wrzącego mleka i gotuj pół godziny (możesz również zalać mak wrzącym mlekiem na noc). Całość odcedź i przekręć dwa razy przez maszynkę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, dodaj bakalie. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Jajka rozdziel, żółtka utrzyj z połową cukru. Dodaj je do lekko przestudzonej masy makowej. Białka ubij na pianę z resztą cukru. Połącz je z masą makową. Na koniec dodaj rum, delikatnie wymieszaj.

Ciasto: Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, wymieszaj ze śmietaną. Połącz wszystkie składniki z przygotowanymi drożdżami. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj na prostokąt. Masę makową rozsmaruj na cieście, zachowując dwucentymetrowy margines. Zwijaj, przenosząc na papier do pieczenia, a potem do foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 120°C z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnie zamknij drzwiczki, piecz dalej w temperaturze 180°C przez kolejne 30 minut.

A pierogi wywodzą się z Chin

Panuje przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Jednak nie jest to prawdą. Ojczyzną pieroga są… Chiny. Do Europy trafiły za sprawą Marco Polo, a do Polski ten przysmak dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Od wieków na stole wigilijnym goszczą tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Jednak wiele gospodyń wybiera drogę na skróty, kupując gotowe uszka, bo wyrabianie ciasta wydaje się trudne i pracochłonne. A to właśnie w nim tkwi sekret wyjątkowego smaku pierogów. Jakość ciasta zależy od mąki. Sukces wigilijnej potrawy zapewni Mąka Tortowa typ 450 z charakterystycznym tortem ze świeczką, która od kilkudziesięciu lat znajduje się w ofercie Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku. Tradycja jej kupowania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

- Tylko wybór odpowiedniej mąki sprawi, że ciasto będzie lekkie i elastyczne. Sporządzamy je z mąki z dodatkiem wody, oleju i soli. Możemy także zaparzyć 1/3 mąki, uzyskując w ten sposób efekt plastyczności ciasta. Pierogi nadziewamy w zależności od upodobań. Mogą być na słodko (owoce, konfitury, sery) lub na wytrawnie (kapusta i grzyby, farsze warzywne, mięsne) – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.

Czasem jednak i w Wigilię można zaszaleć i zamiast tradycyjnego farszu dodać również postny – z dynią i kaszą gryczaną.

Świąteczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną 

Składniki na ciasto na pierogi:

500 g Mąki Tortowej PZZ; 230 ml ciepłej wody; łyżeczka soli; łyżeczka oleju.

Składniki na farsz do pierogów: 

4 łyżki Kaszy Gryczanej PZZ; 250 g obranej dyni hokkaido; cebula średniej wielkości; starkowana skórka z 1/4 pomarańczy; ½ łyżeczki gałki muszkatołowej; ½ łyżeczki kurkumy; świeży imbir do smaku; 50 g starkowanego parmezanu; oliwa z oliwek; ½ kostki masła; sól, pieprz, świeży tymianek; suszona lawenda.

Przygotowanie

Ciasto na pierogi: Sól i olej dodaj do wody. Całość dodaj do przesianej wcześniej mąki. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je na 30 minut.

Farsz na pierogi:  Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Obraną dynię skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżego tymianku upiecz w piekarniku w temperaturze 250℃ przez 20 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na maśle. Całość wymieszaj z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, przypraw oraz parmezanu.

Ugotowane pierogi okraszaj roztopionym masłem z dodatkiem suszonej lawendy. SMACZNEGO!!!

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia na pewno będą inne niż wszystkie – mniej huczne, bardziej spokojne, spędzone tylko w gronie najbliższych. Miniony rok zaskoczył nas wszystkich pandemią, która miała przeogromny wpływ na wszystkie dziedziny życia. Mimo wszystko życzę, aby świąteczny czas przepełniony był radością i rodzinną atmosferą. Ciepłe myśli kieruję do naszych Klientów, Partnerów Biznesowych oraz Pracowników życząc z całego serca, by jak najszybciej skończył się czas strachu i niepewności, a Nowy Rok 2021 był dla nas wszystkich bardziej łaskawy.  Wszystkiego dobrego!!!

Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.