Komunikaty PR

Przepisy na udane Święta Bożego Narodzenia

2020-12-21  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania png ( 1.31 MB )

Przygotować: kilogram radości, dwie garści pogody ducha, szczyptę nadziei, ogrom miłości i wiary, odrobinę szaleństwa, trzy ogromne chochle wolnego czasu i kilka kropel szczerego uśmiechu. Składniki połączyć, wymieszać, podawać na ciepło. Wszystko można przyozdobić wspólnie zaśpiewaną kolędą. To najprostszy przepis na udane Boże Narodzenie, a doskonale sprawdza się podczas wspólnego gotowania i pieczenia.

Już tylko kilka dni dzieli nas od świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawiają się przede wszystkim barszcz i karp, jednak znajdzie się również miejsce dla przepysznych ciast. A jak mowa o ciastach, to oczywiście musi wśród nich znaleźć się makowiec, który według ludowych wierzeń, spożywany w Wigilię, miał zapewniać szczęście i spokój. Co ciekawe, kiedyś kierowano się przekonaniem, że „dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż”.

Makowiec, makownik czy strucla z makiem. To danie wigilijne nosi różne nazwy. Zależy to od regionu Polski, w którym się je przygotowuje. Jest to najczęściej ciasto drożdżowe zawijane z masą z maku lub masa makowa na biszkopcie. W Anglii nosi nazwę „poppy seed roll” i jest przygotowywane w tortownicy na wzór gwiazdy.

- Sekretem makowego przysmaku jest ciasto drożdżowe. Powinno być dobrze wyrobione. Jeżeli jest jednolite i elastyczne, wtedy możemy mieć pewność, że będzie dobrze się spisywało podczas rolowania – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych.

Jednym słowem Wigilia i Święta Bożego Narodzenia bez własnoręcznie wykonanego makowca obejść się nie mogą.

Sprawdzony przepis na makowiec

Składniki na ciasto:

500 g Mąki Tortowej PZZ; 200 g miękkiego masła; 100 g cukru pudru; 60 g drożdży; ½ szklanki kwaśniej śmietany; 3 żółtka jajka; 1 jajko; skórka z cytryny; szczypta soli.

Składniki na masę makową:

500 g maku (delikatniejszy jest biały); 1 l mleka; 250 g mieszanki ulubionych bakali (rodzynki, migdały, orzechy i skórka pomarańczy); 100 g masła; ½ szklanki miodu; 100 g cukru pudru; 50 ml rumu; 1 opakownie cukru z wanilią; 3 jajka.

Przygotowanie

Najpierw przygotuj masę makową, następnie ciasto.

Masa makowa: Mak wsyp do wrzącego mleka i gotuj pół godziny (możesz również zalać mak wrzącym mlekiem na noc). Całość odcedź i przekręć dwa razy przez maszynkę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, dodaj bakalie. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mak i podgrzewaj wszystko przez 10 minut. Jajka rozdziel, żółtka utrzyj z połową cukru. Dodaj je do lekko przestudzonej masy makowej. Białka ubij na pianę z resztą cukru. Połącz je z masą makową. Na koniec dodaj rum, delikatnie wymieszaj.

Ciasto: Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, wymieszaj ze śmietaną. Połącz wszystkie składniki z przygotowanymi drożdżami. Zagnieć niezbyt ścisłe ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj na prostokąt. Masę makową rozsmaruj na cieście, zachowując dwucentymetrowy margines. Zwijaj, przenosząc na papier do pieczenia, a potem do foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 120°C z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut. Następnie zamknij drzwiczki, piecz dalej w temperaturze 180°C przez kolejne 30 minut.

A pierogi wywodzą się z Chin

Panuje przekonanie, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Jednak nie jest to prawdą. Ojczyzną pieroga są… Chiny. Do Europy trafiły za sprawą Marco Polo, a do Polski ten przysmak dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Od wieków na stole wigilijnym goszczą tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Jednak wiele gospodyń wybiera drogę na skróty, kupując gotowe uszka, bo wyrabianie ciasta wydaje się trudne i pracochłonne. A to właśnie w nim tkwi sekret wyjątkowego smaku pierogów. Jakość ciasta zależy od mąki. Sukces wigilijnej potrawy zapewni Mąka Tortowa typ 450 z charakterystycznym tortem ze świeczką, która od kilkudziesięciu lat znajduje się w ofercie Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku. Tradycja jej kupowania jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

- Tylko wybór odpowiedniej mąki sprawi, że ciasto będzie lekkie i elastyczne. Sporządzamy je z mąki z dodatkiem wody, oleju i soli. Możemy także zaparzyć 1/3 mąki, uzyskując w ten sposób efekt plastyczności ciasta. Pierogi nadziewamy w zależności od upodobań. Mogą być na słodko (owoce, konfitury, sery) lub na wytrawnie (kapusta i grzyby, farsze warzywne, mięsne) – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji w PZZ Białystok.

Czasem jednak i w Wigilię można zaszaleć i zamiast tradycyjnego farszu dodać również postny – z dynią i kaszą gryczaną.

Świąteczne pierogi z dynią i kaszą gryczaną 

Składniki na ciasto na pierogi:

500 g Mąki Tortowej PZZ; 230 ml ciepłej wody; łyżeczka soli; łyżeczka oleju.

Składniki na farsz do pierogów: 

4 łyżki Kaszy Gryczanej PZZ; 250 g obranej dyni hokkaido; cebula średniej wielkości; starkowana skórka z 1/4 pomarańczy; ½ łyżeczki gałki muszkatołowej; ½ łyżeczki kurkumy; świeży imbir do smaku; 50 g starkowanego parmezanu; oliwa z oliwek; ½ kostki masła; sól, pieprz, świeży tymianek; suszona lawenda.

Przygotowanie

Ciasto na pierogi: Sól i olej dodaj do wody. Całość dodaj do przesianej wcześniej mąki. Wyrabiaj ciasto, po czym odstaw je na 30 minut.

Farsz na pierogi:  Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Obraną dynię skropioną oliwą z oliwek, z dodatkiem świeżego tymianku upiecz w piekarniku w temperaturze 250℃ przez 20 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmaż na maśle. Całość wymieszaj z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, przypraw oraz parmezanu.

Ugotowane pierogi okraszaj roztopionym masłem z dodatkiem suszonej lawendy. SMACZNEGO!!!

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia na pewno będą inne niż wszystkie – mniej huczne, bardziej spokojne, spędzone tylko w gronie najbliższych. Miniony rok zaskoczył nas wszystkich pandemią, która miała przeogromny wpływ na wszystkie dziedziny życia. Mimo wszystko życzę, aby świąteczny czas przepełniony był radością i rodzinną atmosferą. Ciepłe myśli kieruję do naszych Klientów, Partnerów Biznesowych oraz Pracowników życząc z całego serca, by jak najszybciej skończył się czas strachu i niepewności, a Nowy Rok 2021 był dla nas wszystkich bardziej łaskawy.  Wszystkiego dobrego!!!

Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.