Komunikaty PR

Przywrócić przedwojenne smaki

2022-08-09  |  01:00
Biuro prasowe

Smaki i aromaty Warszawy sprzed lat

Tradycje kulinarne, regionalny kunszt i historia ukryta w zapomnianych smakach – to piękna część Warszawy, niestety niewielu dziś znana. Nieliczni jednak nie ustają w walce o krzewienie dawnych receptur, które okazują się często wyborne, a do tego niezwykle inspirujące. Sprawdźmy, jak smakowała Warszawa przed laty.

Starzy warszawiacy pewnie pamiętają nie tylko aromatyczne herbaty, którymi pachniały domy i restauracje, ale także zapach świeżej kawy unoszący się na warszawskich ulicach. To tu powstała bowiem pierwsza w Polsce palarnia, Pluton, która w międzywojniu rozszerzyła swoją działalność od Poznania aż po Lwów. W dawnych warszawskich zaułkach unosiła się również kusząca woń słodyczy. Część tych receptur pozostała z nami do dziś. Tutaj prym wiodły słodkie cukierki domowej roboty, nazywane pańską skórką, które i obecnie potrafią wywołać uśmiech nie tylko wśród najmłodszych smakoszy słodkości. W kawiarniach czekała na przechodniów smakowita wuzetka, której początków upatruje się w pierwszej połowie XX wieku, a jej nazwa miała wywodzić się od… słynnej powojennej trasy W-Z (wschód-zachód). Do słodkiego asortymentu warto dodać także mazowieckie powidła śliwkowe, wpisane dziś na listę produktów regionalnych oraz miody pitne, którymi zachwycali się dawni mieszkańcy stolicy.

Skład Praski Specyjały & Spirytualia – międzywojnie w nowym wydaniu

Szczególnym uznaniem w kulinarnej podróży do przeszłości cieszy się kompozycja smaków, zapachów i wspomnień okresu międzywojnia. Proste i naturalne receptury wybornych alkoholi, starannie wypiekanych ciasteczek, czekoladowych frykasów czy klasycznych karmelków, podane w wysublimowanym, artdecowskim sznycie opakowań Składu Praskiego, zabierają w sentymentalną podróż do dawnego świata.

W naszych produktach z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia, skupiamy się na tradycyjnych recepturach, domowych składnikach i czystych etykietach. Zależy nam, by wracać do korzeni, które do dziś zachwycają i oczarowują zarówno nas jak i naszych Klientów. Oferujemy powidła z mirabelki, powidła śliwkowe z orzechami włoskimi, syrop wiśniowy ze szczyptą kardamonu, czekolady z bakaliami i dodatkiem kawy Pluton lub whisky Baczewski. Nie brakuje u nas również staropolskich pierników z owocowym nadzieniem, oblanych tradycyjną, deserową czekoladą czy ręcznie robionych karmelków z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i cytryny. W kategorii napojów mamy oczywiście herbaty liściaste z przyprawami, a także miody pitne czy cydr wytwarzany zgodnie z XIX-wieczną radziwiłłowską recepturą. Od lat współpracujemy także z polskim producentem porcelany, Ćmielów, którego naczynia doskonale wzbogacają nasze zestawy – komentuje Anna Garmada, właścicielka marki Nobilia, w której ofercie znajdziemy serię ekskluzywnych zestawów prezentowych premium z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia.

 

Skład Praski to niespotykane nigdzie smaki, które zostały zamknięte w opakowaniach stylizowanych na lata dwudzieste minionego wieku. Producent podkreśla, że wszystkie produkty trafiające do koszy prezentowych są starannie wyselekcjonowane, dzięki czemu stanowią ciekawy prezent nie tylko dla miłośników, ale również amatorów odkrywania tradycji kulinarnych.

Nobilia zachęca do słodkiego powrotu do korzeni

Pielęgnowanie i krzewienie tradycji pozwala nawiązać relacje z przeszłością, z której wywodzą się również dzisiejsze zwyczaje. Przeniesienie się w realia poprzedniej epoki poprzez skosztowanie najlepszych specjałów minionych lat to inspirująca podróż, w którą zdecydowanie warto się wybrać. Powrót do korzeni i odkrywanie historii może okazać się ważnym bodźcem w kształtowaniu następnych pokoleń czy poszukiwaniu własnej tożsamości. Marka Nobilia, stawiająca sobie za cel przywracanie przedwojennych smaków, zachęca do zmysłowej wędrówki do przeszłości, która niejednokrotnie może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Jak dodaje Anna Garmada:

Nie zapominajmy smaków najlepszych warszawskich słodyczy czy aromatu kawy, którą o poranku pijali także nasi przodkowie! Przedłużanie oryginalnych receptur i oferowanie ich kolejnym pokoleniom to dzieło moich poprzedników, które z przyjemnością kontynuuję każdego dnia, odkrywając w tym coraz większą wartość.

Pielęgnowanie dawnych tradycji to misja Nobilii. Miejmy nadzieję, że z każdym rokiem marka będzie odtwarzać kolejne zapomniane smaki i oferować je w atrakcyjnym, inspirowanym międzywojniem, estetycznym wydaniu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

NEWSERIA POLECA

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Ochrona środowiska

Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić

Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.