Komunikaty PR

Przywrócić przedwojenne smaki

2022-08-09  |  01:00
Biuro prasowe

Smaki i aromaty Warszawy sprzed lat

Tradycje kulinarne, regionalny kunszt i historia ukryta w zapomnianych smakach – to piękna część Warszawy, niestety niewielu dziś znana. Nieliczni jednak nie ustają w walce o krzewienie dawnych receptur, które okazują się często wyborne, a do tego niezwykle inspirujące. Sprawdźmy, jak smakowała Warszawa przed laty.

Starzy warszawiacy pewnie pamiętają nie tylko aromatyczne herbaty, którymi pachniały domy i restauracje, ale także zapach świeżej kawy unoszący się na warszawskich ulicach. To tu powstała bowiem pierwsza w Polsce palarnia, Pluton, która w międzywojniu rozszerzyła swoją działalność od Poznania aż po Lwów. W dawnych warszawskich zaułkach unosiła się również kusząca woń słodyczy. Część tych receptur pozostała z nami do dziś. Tutaj prym wiodły słodkie cukierki domowej roboty, nazywane pańską skórką, które i obecnie potrafią wywołać uśmiech nie tylko wśród najmłodszych smakoszy słodkości. W kawiarniach czekała na przechodniów smakowita wuzetka, której początków upatruje się w pierwszej połowie XX wieku, a jej nazwa miała wywodzić się od… słynnej powojennej trasy W-Z (wschód-zachód). Do słodkiego asortymentu warto dodać także mazowieckie powidła śliwkowe, wpisane dziś na listę produktów regionalnych oraz miody pitne, którymi zachwycali się dawni mieszkańcy stolicy.

Skład Praski Specyjały & Spirytualia – międzywojnie w nowym wydaniu

Szczególnym uznaniem w kulinarnej podróży do przeszłości cieszy się kompozycja smaków, zapachów i wspomnień okresu międzywojnia. Proste i naturalne receptury wybornych alkoholi, starannie wypiekanych ciasteczek, czekoladowych frykasów czy klasycznych karmelków, podane w wysublimowanym, artdecowskim sznycie opakowań Składu Praskiego, zabierają w sentymentalną podróż do dawnego świata.

W naszych produktach z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia, skupiamy się na tradycyjnych recepturach, domowych składnikach i czystych etykietach. Zależy nam, by wracać do korzeni, które do dziś zachwycają i oczarowują zarówno nas jak i naszych Klientów. Oferujemy powidła z mirabelki, powidła śliwkowe z orzechami włoskimi, syrop wiśniowy ze szczyptą kardamonu, czekolady z bakaliami i dodatkiem kawy Pluton lub whisky Baczewski. Nie brakuje u nas również staropolskich pierników z owocowym nadzieniem, oblanych tradycyjną, deserową czekoladą czy ręcznie robionych karmelków z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i cytryny. W kategorii napojów mamy oczywiście herbaty liściaste z przyprawami, a także miody pitne czy cydr wytwarzany zgodnie z XIX-wieczną radziwiłłowską recepturą. Od lat współpracujemy także z polskim producentem porcelany, Ćmielów, którego naczynia doskonale wzbogacają nasze zestawy – komentuje Anna Garmada, właścicielka marki Nobilia, w której ofercie znajdziemy serię ekskluzywnych zestawów prezentowych premium z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia.

 

Skład Praski to niespotykane nigdzie smaki, które zostały zamknięte w opakowaniach stylizowanych na lata dwudzieste minionego wieku. Producent podkreśla, że wszystkie produkty trafiające do koszy prezentowych są starannie wyselekcjonowane, dzięki czemu stanowią ciekawy prezent nie tylko dla miłośników, ale również amatorów odkrywania tradycji kulinarnych.

Nobilia zachęca do słodkiego powrotu do korzeni

Pielęgnowanie i krzewienie tradycji pozwala nawiązać relacje z przeszłością, z której wywodzą się również dzisiejsze zwyczaje. Przeniesienie się w realia poprzedniej epoki poprzez skosztowanie najlepszych specjałów minionych lat to inspirująca podróż, w którą zdecydowanie warto się wybrać. Powrót do korzeni i odkrywanie historii może okazać się ważnym bodźcem w kształtowaniu następnych pokoleń czy poszukiwaniu własnej tożsamości. Marka Nobilia, stawiająca sobie za cel przywracanie przedwojennych smaków, zachęca do zmysłowej wędrówki do przeszłości, która niejednokrotnie może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Jak dodaje Anna Garmada:

Nie zapominajmy smaków najlepszych warszawskich słodyczy czy aromatu kawy, którą o poranku pijali także nasi przodkowie! Przedłużanie oryginalnych receptur i oferowanie ich kolejnym pokoleniom to dzieło moich poprzedników, które z przyjemnością kontynuuję każdego dnia, odkrywając w tym coraz większą wartość.

Pielęgnowanie dawnych tradycji to misja Nobilii. Miejmy nadzieję, że z każdym rokiem marka będzie odtwarzać kolejne zapomniane smaki i oferować je w atrakcyjnym, inspirowanym międzywojniem, estetycznym wydaniu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Farmacja

Dostępność antykoncepcji awaryjnej wzrosła, ale wiedza o niej nadal jest niewystarczająca. To w Polsce wciąż temat tabu

Rocznie w Polsce wystawia się ponad ćwierć miliona recept na antykoncepcję awaryjną. Jednocześnie świadomość na temat tzw. tabletki dzień po, choć rośnie, wciąż jest niewystarczająca. Eksperci kampanii Poranek PO wskazują na szereg mitów, które wciąż pokutują wokół tego tematu i które mogą nawet zniechęcać kobiety do sięgania po antykoncepcję awaryjną, np. dotyczące mechanizmu jej działania czy skutków długoterminowych. Dlatego podkreślają także potrzebę edukowania poszczególnych grup pacjentek, ale także ich partnerów. Jedną z takich inicjatyw edukacyjnych jest kampania Poranek Po.

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.