Przywrócić przedwojenne smaki
Smaki i aromaty Warszawy sprzed lat
Tradycje kulinarne, regionalny kunszt i historia ukryta w zapomnianych smakach – to piękna część Warszawy, niestety niewielu dziś znana. Nieliczni jednak nie ustają w walce o krzewienie dawnych receptur, które okazują się często wyborne, a do tego niezwykle inspirujące. Sprawdźmy, jak smakowała Warszawa przed laty.
Starzy warszawiacy pewnie pamiętają nie tylko aromatyczne herbaty, którymi pachniały domy i restauracje, ale także zapach świeżej kawy unoszący się na warszawskich ulicach. To tu powstała bowiem pierwsza w Polsce palarnia, Pluton, która w międzywojniu rozszerzyła swoją działalność od Poznania aż po Lwów. W dawnych warszawskich zaułkach unosiła się również kusząca woń słodyczy. Część tych receptur pozostała z nami do dziś. Tutaj prym wiodły słodkie cukierki domowej roboty, nazywane pańską skórką, które i obecnie potrafią wywołać uśmiech nie tylko wśród najmłodszych smakoszy słodkości. W kawiarniach czekała na przechodniów smakowita wuzetka, której początków upatruje się w pierwszej połowie XX wieku, a jej nazwa miała wywodzić się od… słynnej powojennej trasy W-Z (wschód-zachód). Do słodkiego asortymentu warto dodać także mazowieckie powidła śliwkowe, wpisane dziś na listę produktów regionalnych oraz miody pitne, którymi zachwycali się dawni mieszkańcy stolicy.
Skład Praski Specyjały & Spirytualia – międzywojnie w nowym wydaniu
Szczególnym uznaniem w kulinarnej podróży do przeszłości cieszy się kompozycja smaków, zapachów i wspomnień okresu międzywojnia. Proste i naturalne receptury wybornych alkoholi, starannie wypiekanych ciasteczek, czekoladowych frykasów czy klasycznych karmelków, podane w wysublimowanym, artdecowskim sznycie opakowań Składu Praskiego, zabierają w sentymentalną podróż do dawnego świata.
W naszych produktach z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia, skupiamy się na tradycyjnych recepturach, domowych składnikach i czystych etykietach. Zależy nam, by wracać do korzeni, które do dziś zachwycają i oczarowują zarówno nas jak i naszych Klientów. Oferujemy powidła z mirabelki, powidła śliwkowe z orzechami włoskimi, syrop wiśniowy ze szczyptą kardamonu, czekolady z bakaliami i dodatkiem kawy Pluton lub whisky Baczewski. Nie brakuje u nas również staropolskich pierników z owocowym nadzieniem, oblanych tradycyjną, deserową czekoladą czy ręcznie robionych karmelków z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i cytryny. W kategorii napojów mamy oczywiście herbaty liściaste z przyprawami, a także miody pitne czy cydr wytwarzany zgodnie z XIX-wieczną radziwiłłowską recepturą. Od lat współpracujemy także z polskim producentem porcelany, Ćmielów, którego naczynia doskonale wzbogacają nasze zestawy – komentuje Anna Garmada, właścicielka marki Nobilia, w której ofercie znajdziemy serię ekskluzywnych zestawów prezentowych premium z linii Skład Praski Specyjały & Spirytualia.
Skład Praski to niespotykane nigdzie smaki, które zostały zamknięte w opakowaniach stylizowanych na lata dwudzieste minionego wieku. Producent podkreśla, że wszystkie produkty trafiające do koszy prezentowych są starannie wyselekcjonowane, dzięki czemu stanowią ciekawy prezent nie tylko dla miłośników, ale również amatorów odkrywania tradycji kulinarnych.
Nobilia zachęca do słodkiego powrotu do korzeni
Pielęgnowanie i krzewienie tradycji pozwala nawiązać relacje z przeszłością, z której wywodzą się również dzisiejsze zwyczaje. Przeniesienie się w realia poprzedniej epoki poprzez skosztowanie najlepszych specjałów minionych lat to inspirująca podróż, w którą zdecydowanie warto się wybrać. Powrót do korzeni i odkrywanie historii może okazać się ważnym bodźcem w kształtowaniu następnych pokoleń czy poszukiwaniu własnej tożsamości. Marka Nobilia, stawiająca sobie za cel przywracanie przedwojennych smaków, zachęca do zmysłowej wędrówki do przeszłości, która niejednokrotnie może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych smakoszy. Jak dodaje Anna Garmada:
Nie zapominajmy smaków najlepszych warszawskich słodyczy czy aromatu kawy, którą o poranku pijali także nasi przodkowie! Przedłużanie oryginalnych receptur i oferowanie ich kolejnym pokoleniom to dzieło moich poprzedników, które z przyjemnością kontynuuję każdego dnia, odkrywając w tym coraz większą wartość.
Pielęgnowanie dawnych tradycji to misja Nobilii. Miejmy nadzieję, że z każdym rokiem marka będzie odtwarzać kolejne zapomniane smaki i oferować je w atrakcyjnym, inspirowanym międzywojniem, estetycznym wydaniu.
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
![Tężnia solankowa w Raszynie otwarta](/files/_uploaded/glownekonf_1675374397,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tężnia solankowa w Raszynie otwarta
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-kobiety-foto-2,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama
Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.
Handel
Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki
![](/files/1922771799/inquiry-konsumenci-foto,w_133,_small.jpg)
Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto,w_133,_small.jpg)
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.