Randka we dwoje - idealny pomysł na walentynki.
Święto zakochanych obchodzone jest w naszym kraju od lat 90. XX wieku, czyli już na dobre zagościło w kalendarzu wszystkich par. Z badań IPSOS wynika, że Walentynki obchodzi w Polsce 2/3 mieszkańców. Zwyczajowo w tym dniu wysyłamy do naszych drugich połówek kartki z wyznaniem miłości i sympatii. Duże znaczenie mają także wręczane sobie wzajemnie drobne prezenty. Niezmiennie popularne są pluszowe misie, czekoladki i oczywiście kwiaty. Wiele par z okazji Walentynek planuje wyjście do kina, na koncert, czy na romantyczną kolację we dwoje. Walentynki to zatem idealna okazja do wyrażenia swoich uczuć i sprawienia przyjemności bliskiej osobie. Nic przy tym nie może się równać z samodzielnie przygotowanymi atrakcjami.
Sposób na romantyczny wieczór
Pomysłów na spędzenie Walentynek jest tyle, ilu pomysłodawców. Dla jednych wystarczającym gestem okazania uczuć będzie wysłanie symbolicznej karki, a dla innych wspólny masaż w SPA. Jednak klasyczna romantyczna kolacja wciąż pozostaje bestsellerem.
Zjedzenie posiłku na mieście w takim dniu jak Walentynki może być sporym wyzwaniem, zwłaszcza bez wcześniejszej rezerwacji. Niesie też pewne ryzyko. Tłumnie wypełnione lokale gastronomiczne niewiele mają wspólnego z romantyzmem i intymną atmosferą. Ponadto często w takich dniach, zamiast na jakość stawia się na ilość potraw, i może się okazać, że nasz posiłek nie będzie spełniał oczekiwań. Przygotowując walentynkową kolację samodzielnie to my decydujemy, z jakich składników skorzystamy. Warto wybrać te najlepszej jakości.
Przez żołądek do serca
Mało kto nie czerpie przyjemności z dobrego jedzenia. Dlatego przyrządzenie czegoś specjalnie dla ukochanej osoby to zawsze dobry pomysł. Jak przygotować romantyczną kolację w domu? Postaw na danie, w którym „czujesz się pewnie”. Dodatkową atrakcją będzie, jeśli przygotujecie je we dwoje. Wspólne gotowanie poprawia komunikację i zbliża ludzi do siebie, jest to zatem zajęcie idealne dla par. To również świetna zabawa i okazja do poznania się lepiej i uczenia się od siebie nawzajem.
Nie jest również tajemnicą, że niektóre dania działają jak afrodyzjaki. Idealną tego typu przystawką, która w dodatku znakomicie nadaje się do wspólnego przygotowania, są krewetki z karmelizowanymi winogronami i świeżymi truskawkami w sosie serowym, na które przepis podajemy na końcu artykułu. – Nie każdy wie, że ser żółty należy do grona afrodyzjaków – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. – Wszystko to za sprawą zawartego w nim cynku, który wpływa pozytywnie na libido – dodaje.
Wykwintny posiłek, lampka ulubionego wina i dobra muzyka, mogą się więc okazać preludium do bardzo przyjemnego wieczoru.
Walentynki tylko we dwoje
Romantyczne chwile spędzone we dwoje wzmacniają uczucia. Wspólne oglądanie romantycznej komedii, przygotowanie i zjedzenie wspaniałej kolacji to prosty scenariusz na idealny wieczór. Pozwólcie by czas zwolnił i zadbajcie wyłącznie o swoje przyjemności.
Prywatny seans na kanapie nie obejdzie się bez przekąsek. Jednak zamiast tłustego i słonego popcornu, wybierzcie raczej domowe nachosy zapiekane z dobrej jakości żółtym serem. Do tego idealnie będą pasować samodzielnie przygotowane dipy.
Nachosy można kupić, ale i zrobić samemu. Nie jest to trudne i wymaga jedynie kilku składników. Wystarczy wymieszać mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, dodać wodę i odrobinę prawdziwego masła. Rozwałkowane ciasto kroimy na małe trójkąty i smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy startym żółtym serem gouda, zapiekamy przez chwilę w piekarniku i gotowe.
Rodzaj sera ma znaczenie. Wybierzcie taki, który pochodzi od zaufanego producenta. Ewa Polińska ekspert MSM Mońki podkreśla – Wyroby produkowane wyłącznie z naturalnych składników, surowców pochodzących od zaufanych dostawców i wytwarzanych przy zachowaniu najwyższych standardów są nie tylko smaczne, ale posiadają także szereg cennych dla naszego zdrowia składników.
Troszczmy się o siebie nie tylko od święta
Gotowanie we dwoje to m.in. także budowanie napięcia i oczekiwanie na rezultat wspólnej pracy, co wywołuje dodatkowe, pozytywne emocje, niezbędne w każdym związku. Może się również okazać, że zamiast okazjonalnej przygody, stanie się to jednym z waszych ulubionych wspólnych zajęć. To co jemy ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie i samopoczucie, warto więc dbać o jakość posiłków nie tylko od święta.
– To z czego przygotowujemy posiłki ma ogromne znaczenie. Dlatego budowanie zdrowych nawyków żywieniowych jest tak ważne. W okresie zimowym szczególnie istotne jest dbanie o odporność naszego organizmu. Dostarczanie mu takich składników jak witaminy z grupy A, B i D oraz cynku i miedzi jest jak najbardziej wskazane. Wszystkie te składniki znajdziemy w dobrej jakości żółtym serze. – podpowiada ekspertka z MSM Mońki.
Zatem kochajmy się i dbajmy o sobie nie tylko w Walentynki.
Krewetki z karmelizowanymi winogronami i świeżymi truskawkami w sosie serowym
Składniki:
· 6 szt. krewetek królewskich
· 200 ml śmietanki 18%
· 100 g sera Gouda MSM Mońki
· 50 g cukru
· 100 g posiekanych truskawek
· 100g winogron bez pestek
· 50 g pistacji
· oliwa z oliwek
· sól, pieprz, czosnek
· świeże zioła, np. mięta
Przygotowanie:
Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając, żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą. Podajemy od razu po przygotowaniu.
![Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_844901187,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
![Polski fotograf u ministra w Ghanie!](/files/_uploaded/glownekonf_1449140828,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
![Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności](/files/_uploaded/glownekonf_1992867123,w_299,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/poplawska-dracz-tantiemy-foto-2,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
![](/files/1922771799/wwf-dyrektywa-foto,w_133,r_png,_small.png)
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
![](/files/1922771799/benton-odzywianie-foto,w_133,r_png,_small.png)
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.