Komunikaty PR

Roślinna majówka — to możliwe! 5 pomysłów na bezmięsne potrawy na grilla

2022-04-25  |  14:00
Biuro prasowe

Nadchodzący długi weekend to idealna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego w gronie znajomych. Jeśli unikasz mięsa lub będziesz gościć wegetarian, warto przygotować kilka roślinnych propozycji na tę okazję. Aromatyczne kiełbaski roślinne, soczyste burgery i chrupiąca kaszanka to tylko niektóre z naszych propozycji na urozmaicenie majówkowego menu! 

Długi weekend majowy kojarzy nam się między innymi z rozpoczynającym się sezonem grillowym. Coraz cieplejsze wieczory zachęcają nas do spędzania wolnego czasu na ucztowaniu w gronie znajomych i rodziny. Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez tradycyjnych mięsnych potraw. Roślinny grill jest jednak możliwy, a co więcej, bardzo smaczny! Roślinne zamienniki mięsa to nie tylko wspaniała alternatywa dla wegan i wegetarian, ale także atrakcyjny sposób na urozmaicenie grillowego menu dla mięsożerców. Przedstawiamy pięć roślinnych produktów na grilla, których musisz spróbować! 

Grillowane warzywa

Ciężko wyobrazić sobie roślinnego grilla bez obecności warzyw. Najlepiej sprawdzi się tutaj bakłażan, cukinia, cebula, pieczarki i papryka. Warto zrobić z nich kolorowe szaszłyki, które wcześniej zamarynujemy, na przykład w marynacie z sosu sojowego oraz oleju. Należy pamiętać, żeby warzywa marynować minimum 2 godziny, aby nabrały pożądanego smaku. Warzywa grillujemy bezpośrednio na ruszcie, aż staną się odpowiednio chrupkie. 

Roślinne kiełbaski

Kiełbasa to nieodłączny element tradycyjnego grilla. Jemy ją zarówno w wersji klasycznej, jak i białej. Jeszcze kilka lat temu każdy, kto unikał mięsa, nie mógł pozwolić sobie na ten przysmak. Dzisiaj na rynku mamy spory wybór kiełbasek roślinnych, które zaskakują swoim ,,mięsnym” aromatem i teksturą. Niektóre z nich świetnie nadają się na ruszt, jak na przykład kiełbaski marki Planty, stworzone na bazie boczniaka. 

Roślinne kiełbaski należy grillować na aluminiowej tacce, co jakiś czas obracając każdą z nich, aż do ich zarumienienia. Możemy podawać je solo lub w bułce do hot-doga z ulubionym sosem. 

Soczysty burger ze słonecznika

Delikatnie zarumieniony burger w towarzystwie świeżych warzyw, zamknięty w miękkiej bułce. Brzmi jak danie zarezerwowane dla mięsożerców? Jak się okazuje, nic bardziej mylnego. W sklepach spotkać można produkty, które przypominają klasycznego burgera, ale ich bazę stanowią warzywa oraz rośliny. Warto zwrócić uwagę na jedną z najnowszych propozycji na rynku, na soczystego burgera ze słonecznika, który charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i roślinnego białka, przez co stanowi świetne urozmaicenie zbilansowanej diety. 

Burgera roślinnego w wersji grillowej, podobnie jak kiełbaski również przyrządzamy na tacce aluminiowej, aż do uzyskania optymalnego stopnia wysmażenia. Podajemy go w bułce wraz ze świeżą sałatą, serem, pomidorem, piklami i ulubionym sosem. 

Kaszanka z cebulą

Kolejną tradycyjną potrawą z grilla, która ma w Polsce wielu zwolenników, jest wyrazista kaszanka. Jej roślinna wersja do złudzenia przypomina swój pierwowzór! Fani jej smaku na pewno pokochają wersję grillowanej kaszanki roślinnej z dodatkiem cebuli, która subtelnie podkreśli jej smak.

Kaszankę roślinną oraz cebulę pokrojoną w prążki owijamy folią aluminiową. Kładziemy na rozgrzanym ruszcie i czekamy około 5 minut. Podajemy na ciepło w towarzystwie warzyw lub pieczonych ziemniaków. 

Gyros w picie z sosem czosnkowym

Fani tego aromatycznego dania z pewnością pokochają bezmięsną alternatywę, która podbiła serca wielu roślinożerców. Delikatna, sprężysta struktura i wyrazisty smak to jego najmocniejsze cechy. Podczas majowego grilla warto zaserwować go w pełnoziarnistej picie z dodatkiem świeżych warzyw i domowego sosu czosnkowego.

Roślinnego gyrosa Planty podgrzewamy na aluminiowej tacce na rozgrzanym ruszcie, co jakiś czas mieszając. Pitę rozkrajamy i umieszczamy w środku ulubione warzywa, zgrillowanego gyrosa i polewamy sosem czosnkowym. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom Twój długi weekend będzie pełen smaku i wyjątkowych kulinarnych doznań, a roślinne propozycje z rusztu pokochają nie tylko weganie! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka! Biuro prasowe
2024-07-02 | 13:35

Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!

Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie jest jedną z największych placówek medycznych dla małych pacjentów w Polsce. To miejsce szczególne na mapie naszego kraju. Akcja
Styl życia Tężnia solankowa w Raszynie otwarta
2024-07-02 | 12:00

Tężnia solankowa w Raszynie otwarta

 Wójt Gminy Raszyn wraz z przedstawicielami Fundacji Pracowniczej Grupy VKR oraz  firmy VELUX Polska dokonali uroczystego otwarcia Tężni Solankowej w Raszynie. Od 26 czerwca
Styl życia Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
2024-07-01 | 01:00

Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!

19 załogantów stałych i 6 załogantów wspomagających – w sumie 25 wioślarzy w ciągu ośmiu dni pokonało Wisłę i spłynęło z Krakowa do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama

Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.

Handel

Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki

Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.