Różne oblicza karnawału. Co jest aktualnie popularne?
Karnawał to wyjątkowy czas wesołych zabaw i spotkań z przyjaciółmi. Obchodzi się go zarówno w Polsce, jak i na świece, a wszędzie ma nieco inną tradycję. Sama nazwa karnawał pochodzi z języka włoskiego. Słowo carnevale wywodzi się z kolei od łacińskiego zwrotu caro vale, oznaczającego „żegnaj mięso”. Jest to zatem okres hucznego pożegnania spożywania potraw mięsnym przed nadejściem Wielkiego Postu. Tradycja obchodzenia karnawału w Polsce sięga XVII wieku. Dziś nadal w tym okresie organizuje się bale przebierańców – i to nie tylko dla dzieci.
Różne oblicza karnawału
Najpopularniejsze i najhuczniejsze parady karnawałowe odbywają się w Wenecji i Rio de Janeiro. Zazwyczaj trwają one kilka dni i mają miejsce tuż przed Popielcem. Wielu uczestników przygotowuje się do nich przez cały rok, projektując specjalne stroje i wyszukane zdobienia. Paradom towarzyszą pokazy sztucznych ogni, głośna wesoła muzyka, rywalizacja szkół samby i wiele innych atrakcji, które z zaciekawieniem śledzi cały świat. W Niemczech, głównie w regionie Nadrenii, organizowane są pochody karnawałowe, wiele z nich transmitowanych jest przez telewizje i Internet.
W Polsce, choć może mniej medialnie, także potrafimy się w tym czasie doskonale bawić. – Z naszych doświadczeń, jako wieloletniego organizatora wszelkiego rodzaju imprez wynika, że Polacy chętnie uczestniczą w balach przebierańców o ile tylko impreza jest zorganizowana z pomysłem i obfituje w atrakcje – zauważa Joanna Hoc-Kopiej, reprezentująca Dwór Korona Karkonoszy.
Dawne zwyczaje karnawałowe w Polsce
Tradycja zabaw karnawałowych przyjęła się w naszym kraju wyjątkowo szybko, głównie za sprawą długich zim, które można było nimi urozmaicić. Znaczącą rolę w upowszechnieniu zabaw odegrała lubiąca rozrywki szlachta. Okres licznych zabaw, hulanek i swawoli, nazywano dawniej zapustami. Głównym elementem zapustów był taniec. Dawne wierzenia głosiły, że im wyższe skoki wykonywano w czasie zabaw, tym obfitsze zapowiadały się plony zboża. Dlatego w rytm podskoków śpiewano „na wysoki len i konopie”.
Niezwykle popularne, zwłaszcza wśród szlachty, były także kuligi. Wieczorami przy świetle pochodni jeżdżono od domu do domu i od dworu do dworu. Kuligom towarzyszyły liczne uczty i wesoła muzyka, dlatego często trwały one nawet kilka dni. Popularne było także przebieranki, głównie za zwierzęta, lecz często zakładano po prostu maski i chodzono między domami, hałasując w celu obudzenia wiosny.
Bardzo duże znaczenie w okresie karnawału miało jedzenie, które musiało być sycące i tłuste. Trzeba było się w końcu dobrze najeść przed zbliżającym się długim postem. Nie zapominano też o alkoholu – najczęściej pito miód i wódkę z fermentowanego zboża.
Współczesne bale maskowe – atrakcja nie tylko dla dzieci
Współcześnie tradycja balów maskowych podtrzymywana jest głównie wśród najmłodszych. Corocznie organizowane są bale karnawałowe w szkołach, przedszkolach i innych instytucjach. W tych dniach dzieci mogą się przebrać za swoich ulubionych bohaterów i poczuć przez kilka godzin jak to jest być księżniczką, rycerzem czy dinozaurem.
Nie tylko wesołe tańce i zabawy sprawiają wiele radości, ale także sam wybór odpowiedniego kostiumu, który można wypożyczyć lub zrobić samodzielnie. Frajdę mają zarówno dzieci, jak i dorośli. A może zwłaszcza ci drudzy, ponieważ na co dzień nieczęsto mają okazję do zabawy.
Wychodząc naprzeciw tej grupie, hotele, restauracje, sale bankietowe, pensjonaty, a nawet remizy strażackie, organizują wydarzenia dla dorosłych. Największą popularnością cieszą się bale, zarówno te przy muzyce na żywo, jak i z DJ-em. Imprezy tematyczne i bale maskowe zyskują na popularności i są coraz bardziej pożądane.
Gdzie się wybrać na bal?
Pandemia spowodowała zawieszenie organizacji imprez karnawałowych w ostatnich kilku latach, dlatego ten rok zapowiada się w tym zakresie wyjątkowo interesująco. Jedno z oryginalnych wydarzeń odbędzie się 28 stycznia w Sosnówce nieopodal Karpacza. Dwór Korona Karkonoszy organizuje bowiem jedyny w swoim rodzaju event tylko dla dorosłych.
– Od razu uprzedzamy, że to nie jest impreza dla wapniaków. – zastrzega Joanna Hoc-Kopiej. – Tego wieczoru każdy może stać się kim chce. Zachęcamy do zrzucenia maski poważnego pana dyrektora czy zasadniczej księgowej. To okazja do szalonej zabawy w roli prezydenta, członka grupy przestępczej czy w każdym innym eploi. – inspiruje ekspertka w organizowaniu eventów.
Urokliwe otoczenie, pyszne jedzenie i dobra muzyka. Czego chcieć więcej, by przeżyć niezapomnianą imprezę?
Liczy się dobra zabawa!
W karnawale najbardziej liczy się to, by dobrze się bawić. Udział w doskonale zorganizowanym balu może być wyjątkowym wydarzeniem, wspominanym latami. Kluczem do udanej imprezy są wciąż pozostałości dawnych tradycji karnawałowych, czyli picie, jedzenie i dobra zabawa. Wzbogacenie tradycji współczesnymi elementami, takimi jak muzyka czy oprawa świetlna, stanowi swojego rodzaju wisienkę na torcie. Czy jest ktoś, kto się oprze?
Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
Polski fotograf u ministra w Ghanie!
Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach
W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.
Ochrona środowiska
Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne
1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.
Konsument
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.