Rusza 4. edycja autorskiego festiwalu Manufaktury: Hot&Sweet
Skoro sierpień – to łódzcy foodies mogą czuć się szczęśliwi. To wszystko za sprawą autorskiego festiwalu kulinarnego Hot&Sweet. Kilkanaście restauracji z rynku Manufaktury przygotowało wyjątkowe dania: na słodko i na ostro. Co specjalnego proponują szefowie kuchni?
Festiwal Hot&Sweet
16-31.08 (z wyłączeniem piątków i sobót), wybrane restauracje na rynku Manufaktury
Słodkie i ostre – z pozoru wydaje się, że to nieoczywiste połączenie, jednak szefowie kuchni wiedzą doskonale, że taki duet może skraść serca wielu osób. Kilkanaście restauracji na rynku Manufaktury przygotowało nietuzinkowe dania słodkie i pikantne, zgodnie z motywem przewodnim festiwalu – Hot&Sweet.
Al Dente oferuje coś na duży głód – spaghetti aglio e olio, z krewetkami, oliwą, czosnkiem, chilli, natką pietruszki i serem grana padano, a na deser – chilli brownie. Bawełna natomiast zaprasza gości na słodko-ostrą kompozycję sałat ze smażonymi krewetkami, świeżym chilli, mango, plastrami avocado, natką pietruszki, czerwoną cebulą oraz dressingiem na bazie oliwy, cytryny i mango.
W Bierhalle zjemy „Pikantną Chmurkę” – gofra podawanego z bitą śmietaną i truskawkami w miodzie z płatkami chilli, a także „Inferno Burgera”, czyli burgera wołowego w czarnej bułce z sezamem z papryczkami jalapeño, ogórkiem konserwowym, pomidorem, cebulą, sałatą, bekonem i sosem sriracha. Dla zapalonych mięsożerców także Bobby Burger przygotował coś wyjątkowego – kanapkę Hot Hawaii, czyli słodko-ostrego burgera z wołowiną, grillowanym ananasem, bekonem, sosem mango-mayo, jalapeño, sałatą, cebulą i sosem hot sriracha.
W Galicji na łasuchów czekają dwie propozycje. Ostra to żulik z pikantną szarpaną wieprzowiną, grillowaną cukinią, marmoladą z czerwonej cebuli, ogórkiem małosolnym marynowanym w soku z pomarańczy i chilli, rukolą i sosem z pikantnej papryki węgierskiej, a słodka to pierogi z jagodami ze słodką śmietaną. W Ganeshu na słodko będzie można zjeść „rasgullę”, czyli serowo-mleczne kuleczki w syropie cukrowym, podawane z bakaliami, a na ostro – pulpeciki z kurczaka lub warzywne w pikantnym sosie sojowym, z drobno posiekaną papryką i cebulą. Danie podawane z białym ryżem basmati.
W Kaukazie będzie można spróbować polędwiczek w wiśniowym sosie, zapieczonych w cieście francuskim z batatami, a także ariszty, czyli makaronu domowego podawanego z warzywami, chilli i smażonymi krewetkami. W Szpulce natomiast zjemy słodko-ostrą kurkę, czyli pierś z kurczaka kukurydzianego podaną na puree z dyni hokkaido z sosem na bazie włoskiej kiełbasy nduja i dodatkiem szpinaku oraz marchewki w glazurze pomarańczowo-imbirowej.
Restauracja La Vende przygotowała aż 4 propozycje na festiwal Hot&Sweet. Szef kuchni proponuje: tartę z rabarbarem, krem z selera z pieczoną gruszką i chilli, noodle z wołowiną w sosie słodko-kwaśnym z chilli, a także wyjątkowego drinka – rum z marakują i chilli. Podczas festiwalu Hot&Sweet nie mogło zabraknąć także Tajskiej Hot Spoon. Będzie można tam zjeść danie główne: Pad Kee Mao Duc, czyli smażoną kaczkę z mini kukurydzą, zieloną fasolą, cebulą, pepperoni, liśćmi kaffiru, zielonym pieprzem i marchwią oraz deser: biszkopt migdałowy, mus z białej belgijskiej czekolady z dodatkiem mascarpone/galaretki truskawkowej.
Fani pizzy też mogą liczyć na swoje miejsce – o to zadbała Pizzeria 105. Zjemy tam pizzę podzieloną na pół. Strona słodka będzie zawierać ser, brzoskwinię, ananas, kurczak, kukurydzę, żurawinę i migdały, a strona ostra: szynkę, pepperoni, ser, paprykę kolorową i jalapeño oraz kukurydzę. Tawerna również przygotowała pizzę, w wersji hot&sweet, z sosem jogurtowym z czosnkiem, filetem z kurczaka, chilli, szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i nektarynką. Na deser będzie można zamówić brownie z papryczką chilli i musem z marakui.
Co można zjeść w Sea Food? Danie na słodko – „sweet banana”, czyli banany w tempurze, podawane z lodami waniliowymi, cukrem cynamonowym oraz owocami sezonowymi, a także danie ostre – 6 krewetek argentyńskich w tempurze z dodatkiem srirachy, podane z kimchi, sosem sweet habanero oraz sweet chilli. Restauracja Yarsa natomiast przygotowała „Chicken Jhalfrezie”, czyli kawałki kurczaka ze słodką papryką, cebulą pomidorem, czosnkiem i imbirem. Podawane z ryżem.
Restauracja Rajskie Jadło przygotowała pyszne śniadanie – „Rajski Poranek”, czyli tosty francuskie z chałki, powidła śliwkowe, miód z Galantej Chaty, naleśnik waniliowy i wreszcie tatar z… owoców i warzyw! Na obiad natomiast – stek wieprzowy z kością, sosem chimichurri, pieczonymi ziemniaki i grillowanymi warzywami.
Wegetarianie znajdą swoją przystań w Restauracji Zielona. Na ostro można zjeść tam tteokbokki, czyli ryżowe kluski z tofu, shitake i boczniakiem, dymką oraz kimchi. Na słodko natomiast – naleśniki z mascarpone i malinami.
W Whiskey In The Jar dwie opcje: na ostro – „El Diablo Burger” z soczystą wołowiną, papryczkami jalapeño, ostrą pastą z papryczek chipotle, chrupiącymi nachosami, serem, bekonem, sałatą i rukolą oraz sosem na bazie chipotle. Na słodko – mus z białej czekolady z słoną kruszonką migdałową oraz sosem z malin i owocami sezonowymi.
Festiwal potrwa od 16 do 31 sierpnia, z wyłączeniem piątków i sobót.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.