Są już młode ziemniaczki! Jak je doprawić? Z czym jeść? Zdradzamy najlepsze tipy
Ziemniaki, pyry, grule, kartofle… Chyba każdy wie, o jakie warzywo chodzi. W Polsce cieszy się szczególną popularnością jako dodatek do obiadu w postaci purée ziemniaczanego, pieczonych ćwiartek, gotowanych na parze, pieczonych w skórkach, frytek oraz niezwykle smacznych młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem.
Nie wszyscy może wiedzą, że ziemniaki do Polski dotarły dopiero w XVII wieku. Początkowo nie były traktowane jako produkt spożywczy, ponieważ uważano, że mają toksyczne właściwości i nierzadko nazywane były „trującymi jabłkami”. Urzekały natomiast podczas okresu kwitnienia zdobiąc arystokratyczne dwory.
Dopiero po latach zaczęto eksperymenty kulinarne z ziemniakami. Co ciekawe, najpierw ich smakiem cieszyli się królowie i społeczne elity, dopiero potem ziemniaki trafiły pod strzechy. Od XIX wieku weszły na stałe do naszego menu, głównie obiadowego.
Ugotuj ziemniaki na dobre!
Aby młode ziemniaki były idealnie ugotowane, należy stosować się do kilku wytycznych. Przede wszystkim przed gotowaniem dokładnie czyścimy ziemniaki pod chłodną, bieżącą wodą, nie pozbywając się ich skórki, która sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Zalecamy kupować młode bulwy w podobnym rozmiarze. Mamy wówczas gwarancję, że wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Czyste ziemniaki wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Należy ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować około 15-20 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie, odlewamy wodę i odstawiamy na 4-5 minut. Voilà!
Klasyczna nuta smaku
Świeżo ugotowane młode ziemniaki wyśmienicie smakują z odrobiną masła, dużą szczyptą pachnącego koperku oraz kefirem. Doskonale pasują serwowane z mizerią albo zasmażaną młodą kapustą. Warto dodać do nich wędzony boczek, jajko sadzone lub postawić na inne sezonowe przeboje kulinarne, np. bób.
Młode ziemniaki z piekarnika – tego trzeba spróbować!
Jeśli szukasz nowych inspiracji, koniecznie zajrzyj do przepisu na młode ziemniaki z oliwkami. Oliwki, czosnek i szalotka nadadzą im śródziemnomorskiego charakteru i pysznego aromatu, a jak pięknie pachną!
Młode ziemniaki z oliwkami
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
- 1 opakowanie czarnych oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 4 cebule szalotki
- 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości do miski. Jeśli są różnej wielkości, to większe przekrój na pół.
- Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz przekrojone na połówki szalotki oraz
oliwę, przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz ziemniaki w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki, oliwki, szalotki i powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.
Zioła to klucz do wydobycia z potraw niezwykłych walorów smakowych. Rozmaryn i szałwię cechuje nie tylko niepowtarzalny aromat ale też przyjemny zapach, który pobudzi niejedne kubki smakowe. Osoby wrażliwe na intensywne zioła, mogą doprawić młode bulwy tymiankiem, który jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku po termicznej obróbce. Polecamy skosztować pieczone ziemniaki z aromatycznymi ziołami. W naszej opinii mogą stać się hitem tego lata!
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z rozmarynem Knorr
- 4 cebule szalotki
- 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Tak przygotowane umieść w misce.
- Cebulę pokrój w piórka, a z gałązek tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.
- Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasują do ryb.
Młode ziemniaki grają zespołowo!
Wielu smakoszy czeka na nie przez cały rok. Szefowie kuchni stawiają je na piedestale, czyniąc z młodych ziemniaków danie główne, które nie potrzebuje ozdobników. Warto jednak urozmaicać swoje posiłki, tym bardziej, że o tej porze roku nie brakuje świeżych warzyw, z którymi swojskie bulwy tworzą kapitalne kompozycje.
Ugotowane ziemniaki poddane obróbce termicznej w piekarniku lub na patelni staną się podstawą pysznej sałatki z młodych ziemniaków. Na liście sezonowych przysmaków nie może zabraknąć szparagów, zarówno białych, jak i zielonych. Wrzuć wszystko do salaterki, dodaj kalarepę oraz sałatę, a na koniec dopraw delikatnym dressingiem. Oto danie, którego zrobienie zajmie ci zaledwie 3 kwadranse i pozwoli cieszyć tym, co wczesnym latem jest zdecydowanie najlepsze.
Sałatka z młodych ziemniaków
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- 6 zielonych szparagów
- 6 białych szparagów
- 1 kalarepa
- 100 g mixu sałat
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 5 łyżek oleju
- Olej rzepakowy do smażenia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie przestudź, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Skrop olejem i posyp przyprawą do kurczaka. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowane ziemniaki przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku lub obsmaż na patelni.
- Obierz kalarepę i pokrój w słupki. Kolejno obierz dwa rodzaje szparagów, a następnie pokrój na trzy części. Warzywa ugotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru. Pamiętaj, by po ugotowaniu zahartować je zimną wodą lub lodem.
- Sałaty wypłucz i osusz. Sos sałatkowy połącz ze szczyptą mielonego pieprzu. Mieszając, sukcesywnie dolewaj olej i oliwę z oliwek.
- Na dużym talerzu przygotuj kompozycję z bukietu sałat, szparagów, kalarepy i pieczonych ziemniaków. Całość polej przygotowanym sosem.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.