Komunikaty PR

Są już młode ziemniaczki! Jak je doprawić? Z czym jeść? Zdradzamy najlepsze tipy

2022-07-14  |  13:10
Biuro prasowe

Ziemniaki, pyry, grule, kartofle… Chyba każdy wie, o jakie warzywo chodzi. W Polsce cieszy się szczególną popularnością jako dodatek do obiadu w postaci purée ziemniaczanego, pieczonych ćwiartek, gotowanych na parze, pieczonych w skórkach, frytek oraz niezwykle smacznych młodych ziemniaczków z masłem i koperkiem.

Nie wszyscy może wiedzą, że ziemniaki do Polski dotarły dopiero w XVII wieku. Początkowo nie były traktowane jako produkt spożywczy, ponieważ uważano, że mają toksyczne właściwości i nierzadko nazywane były „trującymi jabłkami”. Urzekały natomiast podczas okresu kwitnienia zdobiąc arystokratyczne dwory.

Dopiero po latach zaczęto eksperymenty kulinarne z ziemniakami. Co ciekawe, najpierw ich smakiem cieszyli się królowie i społeczne elity, dopiero potem ziemniaki trafiły pod strzechy. Od XIX wieku weszły na stałe do naszego menu, głównie obiadowego.

Ugotuj ziemniaki na dobre!

Aby młode ziemniaki były idealnie ugotowane, należy stosować się do kilku wytycznych. Przede wszystkim przed gotowaniem dokładnie czyścimy ziemniaki pod chłodną, bieżącą wodą, nie pozbywając się ich skórki, która sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Zalecamy kupować młode bulwy w podobnym rozmiarze. Mamy wówczas gwarancję, że wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Czyste ziemniaki wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Należy ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować około 15-20 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie,  odlewamy wodę i odstawiamy na 4-5 minut. Voilà!

Klasyczna nuta smaku

Świeżo ugotowane młode ziemniaki wyśmienicie smakują z odrobiną masła, dużą szczyptą pachnącego koperku oraz kefirem. Doskonale pasują serwowane z mizerią albo zasmażaną młodą kapustą. Warto dodać do nich wędzony boczek, jajko sadzone lub postawić na inne sezonowe przeboje kulinarne, np. bób.

Młode ziemniaki z piekarnika – tego trzeba spróbować!

Jeśli szukasz nowych inspiracji, koniecznie zajrzyj do przepisu na młode ziemniaki z oliwkami. Oliwki, czosnek i szalotka nadadzą im śródziemnomorskiego charakteru i pysznego aromatu, a jak pięknie pachną!

Młode ziemniaki z oliwkami

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki Przyprawy do warzyw z grilla Knorr
  • 1 opakowanie czarnych oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 cebule szalotki
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości do miski. Jeśli są różnej wielkości, to większe przekrój na pół.
  2. Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz przekrojone na połówki szalotki oraz

oliwę, przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie piecz ziemniaki w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki, oliwki, szalotki i powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Zioła to klucz do wydobycia z potraw niezwykłych walorów smakowych. Rozmaryn i szałwię cechuje nie tylko niepowtarzalny aromat ale też przyjemny zapach, który pobudzi niejedne kubki smakowe. Osoby wrażliwe na intensywne zioła, mogą doprawić młode bulwy tymiankiem, który jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku po termicznej obróbce. Polecamy skosztować pieczone ziemniaki z aromatycznymi ziołami. W naszej opinii mogą stać się hitem tego lata!

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z rozmarynem Knorr
  • 4 cebule szalotki
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm. Tak przygotowane umieść w misce.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a z gałązek tymianku oberwij same listki. Dodaj wszystko do ziemniaków.
  3. Ziemniaki dopraw mieszanką ziół Knorr i skrop oliwą. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Podawaj jako dodatek. Szczególnie dobrze pasują do ryb.

Młode ziemniaki grają zespołowo!

Wielu smakoszy czeka na nie przez cały rok. Szefowie kuchni stawiają je na piedestale, czyniąc z młodych ziemniaków danie główne, które nie potrzebuje ozdobników. Warto jednak urozmaicać swoje posiłki, tym bardziej, że o tej porze roku nie brakuje świeżych warzyw, z którymi swojskie bulwy tworzą kapitalne kompozycje.

Ugotowane ziemniaki poddane obróbce termicznej w piekarniku lub na patelni staną się podstawą pysznej sałatki z młodych ziemniaków. Na liście sezonowych przysmaków nie może zabraknąć szparagów, zarówno białych, jak i zielonych. Wrzuć wszystko do salaterki, dodaj kalarepę oraz sałatę, a na koniec dopraw delikatnym dressingiem. Oto danie, którego zrobienie zajmie ci zaledwie 3 kwadranse i pozwoli cieszyć tym, co wczesnym latem jest zdecydowanie najlepsze.

Sałatka z młodych ziemniaków

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 białych szparagów
  • 1 kalarepa
  • 100 g mixu sałat
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 5 łyżek oleju
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie przestudź, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Skrop olejem i posyp przyprawą do kurczaka. Całość wymieszaj.
  2. Tak przygotowane ziemniaki przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku lub obsmaż na patelni.
  3. Obierz kalarepę i pokrój w słupki. Kolejno obierz dwa rodzaje szparagów, a następnie pokrój na trzy części. Warzywa ugotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru. Pamiętaj, by po ugotowaniu zahartować je zimną wodą lub lodem.
  4. Sałaty wypłucz i osusz. Sos sałatkowy połącz ze szczyptą mielonego pieprzu. Mieszając, sukcesywnie dolewaj olej i oliwę z oliwek.
  5. Na dużym talerzu przygotuj kompozycję z bukietu sałat, szparagów, kalarepy i pieczonych ziemniaków. Całość polej przygotowanym sosem.       

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

NEWSERIA POLECA

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Ochrona środowiska

Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić

Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.