Słodki smak lata. Co Polacy zamawiają z dostawą?
Mimo, że dniem, który najbardziej kojarzy się z deserem jest Tłusty Czwartek, to fani słodkości na pewno docenią też letnią edycję tego święta. Dzień Lodów, bo o nim mowa, to kolejna okazja do sprawienia sobie przyjemności. Według analizy zamówień Polaków, najpopularniejszym smakiem lodów jest wanilia, ale mrożone przysmaki, mają silną konkurencję w postaci ciast… Jakie desery wybieramy tego lata?
Zamówienia Polaków nie pozostawiają wątpliwości. Jeśli chodzi o lody, nie boimy się eksperymentować. Oprócz lubianych, tradycyjnych smaków, otwieramy się także na zupełnie nowe odsłony tego przysmaku. Najpopularniejsze smaki to:
1. | Waniliowe |
2. | Słony karmel |
3. | Ciasteczkowe |
4. | Masło orzechowe |
5. | Śmietankowe |
Co ciekawe, według analizy zamówień, mimo letniej pory, ulubionym deserem Polaków nadal są ciasta. Zamawiamy ich o połowę więcej niż lodów. Miastem, któremu można przyznać tytuł deserowej stolicy Polski jest Koszalin. Co dziesiąte zamówienie dostarczane przez kuriera w tym mieście, zawiera deser. Słodkości chętnie zamawiają również mieszkańcy Jeleniej Góry oraz Legnicy. Najpopularniejszą porą na coś słodkiego z dostawą jest niedziela, ok. godziny 17:00. Co jest zaskakujące, na liście miast z największym procentowym udziałem zamawianych deserów brakuje Warszawy, oraz większych aglomeracji. Czyżby w mieście nie było czasu na słodkości?
Lody, przede wszystkim dla ochłody
Zdania na temat zimnej pizzy mogą podzielone, jednakże w przypadku roztopionych lodów, werdykt jest jednoznaczny. Dlatego tak ważne jest, aby mrożone specjały docierały do klientów jak najszybciej… oraz na zimno. Dzięki rozwiązaniom technologicznym oferowanym przez Uber Eats zamówienia kierowane są do kurierów, którzy znajdują się w odległości umożliwiającej najszybszą dostawę. Ponadto lody transportowane są w termicznych plecakach, aby zapewnić im odpowiednie warunki, bez względu na temperaturę na zewnątrz Dodatkowo są one zabezpieczane przez obsługę restauracji lub sklepu.
Uber Eats zagląda do koszyków
Wielu z nas letnie upały skutecznie zniechęcają nawet do wycieczki do lokalnego sklepu. Uber Eats przyjrzał się również najpopularniejszym produktom spożywczym, zamawianym z dostawą. W upalne dni Polacy najchętniej wybierają napoje oraz przekąski.
1. | Coca Cola |
2. | Bułki kajzerki |
3. | Woda niegazowana |
4. | Hot dog |
5. | Piwo |
Od wiosny kurierzy współpracujący z Uber Eats dostarczyli łącznie prawie 100 tys. produktów. Najpopularniejsze dni na dostawy wypadają w weekend, począwszy od piątku oraz w poniedziałek.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.