Słodycze na odporność
Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność. Teraz, podczas pandemii to kwestia najważniejsza. Zazwyczaj poprawiamy odporność organizmu witaminowym suplementami. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co jemy. Ponieważ nawet słodycze można aplikować tak mądrze, by były jak lekarstwo.
Standardowo na wzmocnienie systemu immunologicznego zaleca się kwas askorbinowy, czyli starą, dobrą witaminę C. Lekarze, w tym nieżyjący już noblista Linus Pauling, utrzymują, że jej profilaktyczne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o połowę. Zaraz po niej wymieniają witaminę A, E, D, całą grupę B, do tego kwas foliowy i mikroelementy takie jak: żelazo, cynk i selen.
Jagodowa bomba witaminowa
Sama jest gorącą zwolenniczką owoców jagodowych, które są istną witaminową bombą. Maliny, jeżyny, żurawina, borówki, truskawki zawierają m.in. witaminy C, A, B, różne składniki mineralne, beta-karoten, kwas foliowy oraz polifenole. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Zalecane są w przypadku przeziębienia czy przemęczenia, ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. Najlepiej jednak jeść je w czystej postaci. W Fit Cake można je znaleźć w deserach w słoiczkach, w bezglutenowych tortach i ciastach.
Łakocie z warzyw
Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów to tylko 26 kcal. Bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Znakomicie nadaje się też do wyrobu łakoci, ponieważ nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Hitem w Fit Cake jest torcik dyniowy, aromatyzowany cynamonem. Z kolei przyprawa ta działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza metabolizm. Do swoich ciast Fit Cake z upodobaniem dodaje kurkumę, która doskonale sprawdza się w walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
- Z warzyw naszym ulubionym jest jednak szpinak, stanowiący doskonałe źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego - zdradza Ewelina Choińska z Fit Cake. - Zawierają go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.
Byle bez cukru
Fit Cake to wywodząca się z Białegostoku, ogólnopolska sieć niecukierni oferująca łakocie m.in dla cukrzyków, osób chorych na celiakię, zmagających się z otyłością, aktywnych fizycznie, a także tych, którzy po prostu postanowili się zdrowo odżywiać.
- W świecie, gdzie je się oczyma, gdzie na każdym kroku widzi się fotosy z apetycznymi ciasteczkami i kuszącą czekoladą, trudno odmówić sobie w ogóle słodkich przyjemności. Zresztą, jesienią często dopada nas spadek nastroju i nie ma w tym nic złego, jeśli poprawimy sobie humor czymś słodkim, dogodzimy sobie. Od dawna wiadomo, że stres osłabia cały organizm. Pamiętajmy jednak, że zawsze mamy wybór. Jest on teraz ogromny i zawsze możemy sięgnąć po coś, co nie zawiera cukru, ma zdrowy, zbilansowany skład i odpowiednią ilość kalorii - przekonuje Ewelina Choińska.
Fit Cake wypowiedziało wojnę wszechobecnemu w naszej diecie cukrowi, którego przeciętny Polak zjada rocznie - jak podało w 2019 roku Ministerstwo Zdrowia - ponad 40 kg. To o 11 kilo więcej niż 10 lat temu. Najczęściej jest to cukier ukryty w wysokoprzetworzonych wyrobach np. hamburgerach, płatkach śniadaniowych, pieczywie itd. Pierwsza więc zasada obowiązująca w sieci Fit Cake, liczącej już 20 lokali to “zero cukru”.
- Poza tym, że uzależnia, ma on też swój wkład w osłabienie odporności. Cukier staje się pożywką dla grzybów i drożdży w jelitach, które osłabiają system immunologiczny organizmu - dodaje współwłaścicielka Fit Cake.
W niecukierni ciasta i desery słodzone są zdrowszymi zamiennikami - erytrolem lub ksylitolem. Wykorzystywana jest też naturalna owocowa słodycz np. z suszonych daktyli. Wielu klientów zauważa z czasem, że robi to wielką różnicę. Na plus dla zdrowia.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.