Komunikaty PR

Słodycze na odporność

2020-11-26  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.14 MB )

Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność. Teraz, podczas pandemii to kwestia najważniejsza. Zazwyczaj poprawiamy odporność organizmu witaminowym suplementami. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co jemy. Ponieważ nawet słodycze można aplikować tak mądrze, by były jak lekarstwo.

Standardowo na wzmocnienie systemu immunologicznego zaleca się kwas askorbinowy, czyli starą, dobrą witaminę C. Lekarze, w tym nieżyjący już noblista Linus Pauling, utrzymują, że jej profilaktyczne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o połowę. Zaraz po niej wymieniają witaminę A, E, D, całą grupę B, do tego kwas foliowy i mikroelementy takie jak: żelazo, cynk i selen.

Jagodowa bomba witaminowa
Sama jest gorącą zwolenniczką owoców jagodowych, które są istną witaminową bombą. Maliny, jeżyny, żurawina, borówki, truskawki zawierają m.in. witaminy C, A, B, różne składniki mineralne, beta-karoten, kwas foliowy oraz polifenole. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Zalecane są w przypadku przeziębienia czy przemęczenia, ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. Najlepiej jednak jeść je w czystej postaci. W Fit Cake można je znaleźć w deserach w słoiczkach, w bezglutenowych tortach i ciastach.

Łakocie z warzyw
Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów to tylko 26 kcal. Bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Znakomicie nadaje się też do wyrobu łakoci, ponieważ nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Hitem w Fit Cake jest torcik dyniowy, aromatyzowany cynamonem. Z kolei przyprawa ta działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza metabolizm. Do swoich ciast Fit Cake z upodobaniem dodaje kurkumę, która doskonale sprawdza się w walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
- Z warzyw naszym ulubionym jest jednak szpinak, stanowiący doskonałe źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego - zdradza Ewelina Choińska z Fit Cake. - Zawierają go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.

Byle bez cukru
Fit Cake to wywodząca się z Białegostoku, ogólnopolska sieć niecukierni oferująca łakocie m.in dla cukrzyków, osób chorych na celiakię, zmagających się z otyłością, aktywnych fizycznie, a także tych, którzy po prostu postanowili się zdrowo odżywiać.
- W świecie, gdzie je się oczyma, gdzie na każdym kroku widzi się fotosy z apetycznymi ciasteczkami i kuszącą czekoladą, trudno odmówić sobie w ogóle słodkich przyjemności. Zresztą, jesienią często dopada nas spadek nastroju i nie ma w tym nic złego, jeśli poprawimy sobie humor czymś słodkim, dogodzimy sobie. Od dawna wiadomo, że stres osłabia cały organizm. Pamiętajmy jednak, że zawsze mamy wybór. Jest on teraz ogromny i zawsze możemy sięgnąć po coś, co nie zawiera cukru, ma zdrowy, zbilansowany skład i odpowiednią ilość kalorii - przekonuje Ewelina Choińska.
Fit Cake wypowiedziało wojnę wszechobecnemu w naszej diecie cukrowi, którego przeciętny Polak zjada rocznie - jak podało w 2019 roku Ministerstwo Zdrowia - ponad 40 kg. To o 11 kilo więcej niż 10 lat temu. Najczęściej jest to cukier ukryty w wysokoprzetworzonych wyrobach np. hamburgerach, płatkach śniadaniowych, pieczywie itd. Pierwsza więc zasada obowiązująca w sieci Fit Cake, liczącej już 20 lokali to “zero cukru”.
- Poza tym, że uzależnia, ma on też swój wkład w osłabienie odporności. Cukier staje się pożywką dla grzybów i drożdży w jelitach, które osłabiają system immunologiczny organizmu - dodaje współwłaścicielka Fit Cake.
W niecukierni ciasta i desery słodzone są zdrowszymi zamiennikami - erytrolem lub ksylitolem. Wykorzystywana jest też naturalna owocowa słodycz np. z suszonych daktyli. Wielu klientów zauważa z czasem, że robi to wielką różnicę. Na plus dla zdrowia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion Biuro prasowe
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.

Farmacja

E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.

Inwestycje

Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.