Komunikaty PR

Słodycze na odporność

2020-11-26  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.14 MB )

Okres jesienno-zimowy, który pokrywa się z sezonem na grypę i przeziębienia, zawsze wzmaga naszą prozdrowotną czujność. Teraz, podczas pandemii to kwestia najważniejsza. Zazwyczaj poprawiamy odporność organizmu witaminowym suplementami. Warto jednak przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co jemy. Ponieważ nawet słodycze można aplikować tak mądrze, by były jak lekarstwo.

Standardowo na wzmocnienie systemu immunologicznego zaleca się kwas askorbinowy, czyli starą, dobrą witaminę C. Lekarze, w tym nieżyjący już noblista Linus Pauling, utrzymują, że jej profilaktyczne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zachorowań nawet o połowę. Zaraz po niej wymieniają witaminę A, E, D, całą grupę B, do tego kwas foliowy i mikroelementy takie jak: żelazo, cynk i selen.

Jagodowa bomba witaminowa
Sama jest gorącą zwolenniczką owoców jagodowych, które są istną witaminową bombą. Maliny, jeżyny, żurawina, borówki, truskawki zawierają m.in. witaminy C, A, B, różne składniki mineralne, beta-karoten, kwas foliowy oraz polifenole. Mają działanie przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Zalecane są w przypadku przeziębienia czy przemęczenia, ponieważ podnoszą odporność. Na ich bazie robionych jest wiele syropów i medycznych suplementów. Najlepiej jednak jeść je w czystej postaci. W Fit Cake można je znaleźć w deserach w słoiczkach, w bezglutenowych tortach i ciastach.

Łakocie z warzyw
Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu. Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów to tylko 26 kcal. Bez obaw mogą ją jeść osoby na diecie odchudzającej. Znakomicie nadaje się też do wyrobu łakoci, ponieważ nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Hitem w Fit Cake jest torcik dyniowy, aromatyzowany cynamonem. Z kolei przyprawa ta działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi, a także przyspiesza metabolizm. Do swoich ciast Fit Cake z upodobaniem dodaje kurkumę, która doskonale sprawdza się w walce z chorobotwórczymi bakteriami, wirusami i grzybami.
- Z warzyw naszym ulubionym jest jednak szpinak, stanowiący doskonałe źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego - zdradza Ewelina Choińska z Fit Cake. - Zawierają go nasze koktajle odżywcze. Codziennie oferujemy dwa różne smaki. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecamy zielony ze szpinakiem i kiwi oraz jagodowy.

Byle bez cukru
Fit Cake to wywodząca się z Białegostoku, ogólnopolska sieć niecukierni oferująca łakocie m.in dla cukrzyków, osób chorych na celiakię, zmagających się z otyłością, aktywnych fizycznie, a także tych, którzy po prostu postanowili się zdrowo odżywiać.
- W świecie, gdzie je się oczyma, gdzie na każdym kroku widzi się fotosy z apetycznymi ciasteczkami i kuszącą czekoladą, trudno odmówić sobie w ogóle słodkich przyjemności. Zresztą, jesienią często dopada nas spadek nastroju i nie ma w tym nic złego, jeśli poprawimy sobie humor czymś słodkim, dogodzimy sobie. Od dawna wiadomo, że stres osłabia cały organizm. Pamiętajmy jednak, że zawsze mamy wybór. Jest on teraz ogromny i zawsze możemy sięgnąć po coś, co nie zawiera cukru, ma zdrowy, zbilansowany skład i odpowiednią ilość kalorii - przekonuje Ewelina Choińska.
Fit Cake wypowiedziało wojnę wszechobecnemu w naszej diecie cukrowi, którego przeciętny Polak zjada rocznie - jak podało w 2019 roku Ministerstwo Zdrowia - ponad 40 kg. To o 11 kilo więcej niż 10 lat temu. Najczęściej jest to cukier ukryty w wysokoprzetworzonych wyrobach np. hamburgerach, płatkach śniadaniowych, pieczywie itd. Pierwsza więc zasada obowiązująca w sieci Fit Cake, liczącej już 20 lokali to “zero cukru”.
- Poza tym, że uzależnia, ma on też swój wkład w osłabienie odporności. Cukier staje się pożywką dla grzybów i drożdży w jelitach, które osłabiają system immunologiczny organizmu - dodaje współwłaścicielka Fit Cake.
W niecukierni ciasta i desery słodzone są zdrowszymi zamiennikami - erytrolem lub ksylitolem. Wykorzystywana jest też naturalna owocowa słodycz np. z suszonych daktyli. Wielu klientów zauważa z czasem, że robi to wielką różnicę. Na plus dla zdrowia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.