Slushy. Orzeźwiający koktajl idealny na lato
Wysokie temperatury, słoneczne dni i coraz dłuższe wieczory to jasne oznaki zbliżającego się lata. W upalne dni szczególnie chętnie sięgamy po zimne napoje. W tym sezonie warto spróbować koktajlu, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka. Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Podpowiadamy więc, jak go przygotować!
Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Ten winny koktajl przywędrował do nas z USA, chociaż niektórym przypomina popularną włoską granitę, czyli słodki lód. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu.
Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
-
3 szklanki świeżych truskawek,
-
szklanka lodu,
-
łyżka syropu cukrowego,
-
łyżka soku z limonki,
-
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal,
-
kilka listków mięty.
Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty.
Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju.
Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
-
2 szklanki świeżych malin,
-
1 cytryna,
-
szklanka lodu,
-
2 łyżki syropu cukrowego,
-
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny.
Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
-
½ szklanki świeżych jagód,
-
2 łyżki lodów waniliowych,
-
szklanka lodu,
-
½ szklanki białego półwytrawnego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)
Składniki:
-
3 dojrzałe brzoskwinie,
-
szklanka lodu,
-
łyżka syropu cukrowego,
-
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach.
Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)
Składniki:
-
300 g arbuza,
-
1 kiwi,
-
szklanka lodu,
-
łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
-
½ szklanki białego półsłodkiego wina Ponte Portugal.
Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek.
Mamy nadzieję, że nasze przepisy zachęca Cię do samodzielnego wykonania slushy z dodatkiem ulubionych owoców. Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.