Smaczne propozycje na co dzień. Praktyczne wskazówki
Wszyscy zgodzimy się, że dbanie o odpowiednie odżywianie jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniej kondycji fizycznej oraz psychicznej. A jednak tak często zapominamy o przygotowywaniu dobrze smakujących i zbilansowanych posiłków! Poznajcie kilka prostych wskazówek, które pomogą w codziennym tworzeniu najlepszych dań i wprawią Was w dobry nastrój każdego dnia. Przygotowaliśmy pomysły na zdrowe i pożywne potrawy, które są nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale również sycące i smaczne. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszamy!
Dlaczego warto zadbać o urozmaicone posiłki?
Zdrowa dieta ma istotny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Zapewnienie organizmowi odpowiednich składników odżywczych może poprawiać nastrój, zredukować stres oraz zwiększyć poziom energii. Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w codziennym życiu przekłada się także na długoterminowe korzyści. Odpowiedzialne podejście do diety może przyczynić się do zapobiegania wielu chorobom przewlekłym i poprawy jakości życia na przestrzeni lat. Dlatego koniecznie pamiętajcie o tym, by sięgać po zdrowe produkty i wprowadzić do swojej diety warzywa oraz owoce.
Smaczne dania na każdą okazję
Codzienne posiłki to nie tylko konieczność, lecz przede wszystkim doskonała okazja do eksploracji kulinarnego świata. Nie zapomnijcie o eksperymentowaniu z przepisami, co z pewnością urozmaici Wasze dania i wprawi Was w jeszcze lepszy nastrój! Nieważne czy przygotowujecie szybki lunch do pracy, rodzinny obiad czy romantyczną kolację – na pewno posmakuje Wam aromatyczne risotto, które z pewnością będziecie chcieli robić minimum raz w tygodniu!
Risotto z pieczarkami i majerankiem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 350 g ryżu arborio
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 750 ml wody
- 90 ml wina wytrawnego martini
- 350 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
- 60 g startego parmezanu
- Szczypta pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij.
- Pokrój pieczarki w plastry. Dodaj posiekane pieczarki, smaż 4 minuty. Odłóż połowę pieczarek.
- Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minuty.
- Wlej wino i chwilę duś (do wchłonięcia). Przygotuj wywar z Bulionu grzybowego Knorr i wodę.
- Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
- Dodaj starty parmezan, pieprz, majeranek. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
- Risotto wyłóż na ciepłe talerze, udekoruj pozostałymi pieczarkami.
Praktyczne wskazówki do zastosowania w kuchni
Doskonale wiemy, że dbanie o odpowiednie posiłki może być przytłaczające. Jednak mamy dla Was kilka praktycznych wskazówek na temat tego, w jaki sposób zorganizować przestrzeń i swój czas, by zawsze znaleźć chwilę na dobry i zbilansowany posiłek. Zacznijmy od organizacji kuchni. Planowanie posiłków na cały tydzień i sporządzenie związanej z tym listy zakupów może znacząco ułatwić codzienne funkcjonowanie. Pozwala to z góry przemyśleć, co i kiedy gotować, minimalizując chaos i zbędne wizyty w sklepie. Warto również zadbać o dobrze zorganizowaną przestrzeń. Przyporządkowanie konkretnego miejsca dla każdej grupy produktów w lodówce i spiżarni ułatwi utrzymanie porządku i szybkie znalezienie potrzebnych składników. Oprócz tego warto planować regularne porządki, podczas których zaplanujecie organizację kuchni na nowo. Usuńcie zbędne przedmioty, sprawdźcie daty ważności oraz uporządkujcie przestrzeń w szafkach i w lodówce. A kiedy lepszy czas na zorganizowanie nowego miejsca do gotowania niż zbliżająca się wiosna?
Łatwe i szybkie danie dla zabieganych
Szybkie tempo życia często zmusza nas do kupowania gotowych dań. Zazwyczaj nie najadamy się odpowiednio takimi posiłkami i podjadamy wieczorami, przez co możemy gorzej spać. Nie zapominajcie o tym, że w lepszej organizacji czasu pomoże Wam wcześniejsze planowanie jedzenia oraz zamrażanie. Jeśli zdarzy się, że nie zjecie całego obiadu, możecie śmiało go zamrozić. W dniu, w którym macie mało czasu, sprawdzi się idealnie jako zdrowa i ciekawa alternatywa dla gotowego jedzenia ze sklepu. My znamy sposób na to, by zrobić obiad łatwo i to w dodatku tylko w jednym garnku! Sprawdzi się idealnie na lunch w pracy czy w szkole.
Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak
- 1 opakowanie Fix Gulasz Knorr
- 2 piersi z kurczaka
- ½ cukinii
- 1 papryka czerwona
- ½ szklanki groszku zielonego mrożonego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
- Piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.
- Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż chwilę razem.
- Całość zalej 500 ml wody i zagotuj. Żeby danie było odpowiednio gęste i dobrze doprawione dodaj Fix Knorr - Gulasz. Wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.
- Pod koniec dodaj zielony groszek. Całość ponownie zagotuj. Danie podawaj na ciepło z ugotowanym pęczakiem i np. z chrupiącymi grzankami.
Śniadanie, czyli Wasz najlepszy przyjaciel
Jeśli chcecie dobrze rozpocząć dzień, nie możecie pomijać śniadań! Dostarczają one organizmowi niezbędnej energii, pobudzają umysł i stanowią fundament zdrowego stylu życia. Poranne przygotowanie śniadania daje również szansę na chwilę spokoju i przyjemności przed rozpoczęciem intensywnego dnia. Dlatego warto zadbać, by śniadanie zawsze było obecne w naszym porannym harmonogramie.
Zdrowie rozpoczyna się od odpowiednich posiłków
Nasze nawyki żywieniowe wpływają nie tylko na kondycję fizyczną, ale również na poziom energii, nastrój i zdolność koncentracji. Wybór odpowiednich składników odżywczych może stać się fundamentem pełniejszego i bardziej zrównoważonego stylu życia. Każdy organizm jest inny, dlatego warto zwrócić uwagę na własne potrzeby, preferencje i ewentualne ograniczenia żywieniowe. Dopasowanie diety do stylu życia, aktywności fizycznej i codziennych wyzwań może pozytywnie wpłynąć na Wasz poziom energii, wydolność oraz jakość snu.
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.