Komunikaty PR

Smaczniejszej pracy sobie nie wyobrazisz! Pizzerman z certyfikatem.

2020-09-09  |  10:06
Biuro prasowe
Kontakt
Pełka Creatives
Pełka Creatives

Ekologiczna 16 lok 28
02-798 Warszawa
agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl| |agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl
(+48) 600 073 558
www.epcreatives.pl/

Czy wiesz, że pierwowzór pizzy powstał w starożytnym Egipcie? I że największą na świecie pizzę serwowano w Krakowie? Rekord Guinnessa należy do Polaków! Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. Niemcy zjadają jej rocznie więcej niż Amerykanie, bo ponad 6,5 kg. To garść ciekawostek, dzięki którym zostaniesz mistrzem ceremonii na każdym spotkaniu. Ale jeszcze bardziej zaimponujesz znajomym, jeśli zostaniesz… certyfikowanym pizzermanem, a właściwie pizzerwoman. Nie da się? No to patrz!

Jeśli potrafisz robić prawdziwą, klasyczną pizzę – Twoje ciasto zachwyca, a dodatki komponują się z pysznym sosem – nie tylko możesz imponować na imprezach. Okazuje się, że masz w zanadrzu „zapasowy” zawód, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Dzięki unijnemu systemowi ZSK już za chwilę będziesz mogła podejść do egzaminu, zdać go i otrzymać wiarygodny certyfikat, który ma numer Polskiej Ramy Kwalifikacji (tak jak na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej lub np. świadectwie maturalnym). Nieważne, że nie skończyłaś szkoły kulinarnej ani kucharskich kursów. Jeśli jesteś samoukiem – też OK. Egzamin ZSK zawsze sprawdza Twoje umiejętności, a nie to, w jaki sposób je nabyłeś – w tym przypadku wyczarowywania dzieł sztuki kulinarnej z wody, mąki i drożdży. Działa to tak jak popularne certyfikaty językowe: umiesz, podchodzisz do egzaminu, zdajesz i masz narzędzie, które zwiększa Twoje szanse na rynku pracy.

Jak podaje portalspożywczy.pl, istnieje tzw. Pizza Index. Wskaźnik pokazuje, ile osób w danym mieście przypada na jedną pizzerię – a zatem, jaki jest popyt i jaka konkurencja. Wynika z niego, że przeciętnie na jedną pizzerię przypada od 1,5 do 2,5 tys. mieszkańców w zależności od miasta, ale niektóre, jak Warszawa, sięgają do prawie 8 tys. pizzolubów na lokal. Jest popyt. A jeśli jest popyt – są także miejsca pracy. Warto zatem zawalczyć o przestrzeń dla siebie. Marzyłaś o tym, by zawodowo robić to, co kochasz? Wykorzystać swoją pasję, by zarabiać? Możesz przekwalifikować się… a jeśli dopiero startujesz na rynku pracy, to taki as w rękawie otwiera Ci kolejną z dróg.

Ale wracając do „smacznych” ciekawostek, czy wiesz, że…

  • Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu w 1830 roku.
  • Pizzę w USA rozpowszechnili włoscy żołnierze podczas II wojny światowej.
  • Pizzę hawajską wymyślono w… Kanadzie!
  • Nazwa pizzy margherity powstała na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej – wymyśliła ją w 1889 roku lokalna pizzeria. I tak już zostało!
  • Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy należy do Amerykanina, który zjadł placek o średnicy 30 cm w zaledwie 41,31 s.
  • Każdego roku na świecie sprzedaje się 5 mld pizz.

Więcej informacji o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji można znaleźć na stronie: www.kwalifikacje.edu.pl

Foto: Pixabay

 

 

Kontakt dla mediów:

Marcin Bartnicki
Instytut Badań Edukacyjnych

rzecznik prasowy
e-mail: m.bartnicki@ibe.edu.pl
tel. kom. +48 603 302 760

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Pełka Creatives
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.