Smaczniejszej pracy sobie nie wyobrazisz! Pizzerman z certyfikatem.
Pełka Creatives
Ekologiczna 16 lok 28
02-798 Warszawa
agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl| |agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl
(+48) 600 073 558
www.epcreatives.pl/
Czy wiesz, że pierwowzór pizzy powstał w starożytnym Egipcie? I że największą na świecie pizzę serwowano w Krakowie? Rekord Guinnessa należy do Polaków! Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. Niemcy zjadają jej rocznie więcej niż Amerykanie, bo ponad 6,5 kg. To garść ciekawostek, dzięki którym zostaniesz mistrzem ceremonii na każdym spotkaniu. Ale jeszcze bardziej zaimponujesz znajomym, jeśli zostaniesz… certyfikowanym pizzermanem, a właściwie pizzerwoman. Nie da się? No to patrz!
Jeśli potrafisz robić prawdziwą, klasyczną pizzę – Twoje ciasto zachwyca, a dodatki komponują się z pysznym sosem – nie tylko możesz imponować na imprezach. Okazuje się, że masz w zanadrzu „zapasowy” zawód, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Dzięki unijnemu systemowi ZSK już za chwilę będziesz mogła podejść do egzaminu, zdać go i otrzymać wiarygodny certyfikat, który ma numer Polskiej Ramy Kwalifikacji (tak jak na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej lub np. świadectwie maturalnym). Nieważne, że nie skończyłaś szkoły kulinarnej ani kucharskich kursów. Jeśli jesteś samoukiem – też OK. Egzamin ZSK zawsze sprawdza Twoje umiejętności, a nie to, w jaki sposób je nabyłeś – w tym przypadku wyczarowywania dzieł sztuki kulinarnej z wody, mąki i drożdży. Działa to tak jak popularne certyfikaty językowe: umiesz, podchodzisz do egzaminu, zdajesz i masz narzędzie, które zwiększa Twoje szanse na rynku pracy.
Jak podaje portalspożywczy.pl, istnieje tzw. Pizza Index. Wskaźnik pokazuje, ile osób w danym mieście przypada na jedną pizzerię – a zatem, jaki jest popyt i jaka konkurencja. Wynika z niego, że przeciętnie na jedną pizzerię przypada od 1,5 do 2,5 tys. mieszkańców w zależności od miasta, ale niektóre, jak Warszawa, sięgają do prawie 8 tys. pizzolubów na lokal. Jest popyt. A jeśli jest popyt – są także miejsca pracy. Warto zatem zawalczyć o przestrzeń dla siebie. Marzyłaś o tym, by zawodowo robić to, co kochasz? Wykorzystać swoją pasję, by zarabiać? Możesz przekwalifikować się… a jeśli dopiero startujesz na rynku pracy, to taki as w rękawie otwiera Ci kolejną z dróg.
Ale wracając do „smacznych” ciekawostek, czy wiesz, że…
- Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu w 1830 roku.
- Pizzę w USA rozpowszechnili włoscy żołnierze podczas II wojny światowej.
- Pizzę hawajską wymyślono w… Kanadzie!
- Nazwa pizzy margherity powstała na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej – wymyśliła ją w 1889 roku lokalna pizzeria. I tak już zostało!
- Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy należy do Amerykanina, który zjadł placek o średnicy 30 cm w zaledwie 41,31 s.
- Każdego roku na świecie sprzedaje się 5 mld pizz.
Więcej informacji o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji można znaleźć na stronie: www.kwalifikacje.edu.pl
Foto: Pixabay
Kontakt dla mediów:
Marcin Bartnicki
Instytut Badań Edukacyjnych
rzecznik prasowy
e-mail: m.bartnicki@ibe.edu.pl
tel. kom. +48 603 302 760
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.