Sos – największy grzech prawdziwej włoskiej pizzy
Historia pizzy to historia ewolucji i rewolucji, która sprawiła, że to danie stało się jednym z najpopularniejszych na świecie. Ta ulubiona potrawa wojowniczych żółwi ninja gości nie tylko na imprezach firmowych, ale też na niejednym polskim stole i konkuruje z tradycyjnymi gołąbkami czy rosołem. We Włoszech pizza jest rodzinnym posiłkiem, lecz jej wersje mogą być bardzo niestandardowe! O tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy opowiada Fabrizio Arcese - rodowity Włoch.
Być może jego wskazówki przydadzą się przy przygotowaniu pizzy na organizowany przez Podlaskie Zakłady Zbożowe konkurs, którego szczegóły podajemy na końcu.
Prawdziwa włoska pizza, czyli jaka?
Fabrizio Arcese: - Włoska pizza to pyszne danie, które my Włosi jemy prawie codziennie. Można ją zrobić na wiele sposobów, ale zawsze urzeknie nas smakiem i nigdy nas nie zmęczy. To jest jej wielka siła i przewaga nad innymi daniami. Pizza jest naprawdę zakorzeniona w naszej kulturze. Świadczyć o tym chociażby fakt, że możemy ją jeść jako obiad, kolację, siedem dni w tygodniu. Aby delektować się jej smakiem, nie potrzebujemy specjalnej okazji. Czasami jednak znajdujemy wymówkę, mówiąc „chodźmy na pizzę” tylko po to, aby pobyć razem ze sobą.
Czym się różni pizza z Włoch od tej polskiej?
Włoska pizza jest bardzo lekka i lekkostrawna. Niektórzy Włosi wolą pizzę ognistą, która ma swoje składniki dobrane z oddaniem i smakiem, aby zawsze mieć coś wyjątkowego. Jednak żadna włoska pizza nigdy nie jest ciężka, ani zbyt obciążona składnikami. Włoska jest prawdziwa i jest bardzo dobra... Polska jest zupełnie inna i moim zdaniem nie jest dobra. Ale o gustach się nie dyskutuje...
Czy współcześni Włosi faktycznie są tak przywiązani do pizzy?
Tak, pizza jest częścią naszej kultury. Jej smak wszyscy nosimy w sobie od dzieciństwa. To najsmaczniejsza i najsłodsza część naszego, włoskiego życia. Nie zawaham się użyć stwierdzenia, że jest tak słodka jak Nutella. Właściwie musimy zrobić białą pizzę z Nutellą :)
Czego Włosi nigdy nie dodają do pizzy?
Na pewno do pizzy nigdy nie dodalibyśmy tych wszystkich sosów, jak robią to Polacy. Sosy zabijają prawdziwy smak i aromat cista. I kolejna rzecz, której nie nakładamy na pizzę to owoce.
Co jest sekretem idealnego ciasta i jaka jest Pana ulubiona pizza?
Sekretem dobrego ciasta zdecydowanie jest wybór odpowiedniej mąki przeznaczonej do pizzy. Należy użyć dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dobrych drożdży lub drożdży macierzystych, które byłyby ciastem zakwasowym z innymi, działającymi w specyficzny sposób mikroorganizmami. Moja ulubiona pizza to Pizza alla Romana. Tradycyjny przepis to ciasto, na nim sos pomidorowy, mozzarella, anchois i oregano, ale ja wolę bazylię. To jest tak smaczna pizza, że zawsze po niej nadal jestem głodny.
Dlaczego pizza zrobiła taką oszałamiającą karierę na całym świecie?
Uważam, że pizza miała tak silny wpływ na świat, ponieważ jest lekką, smaczną i bardzo urzekającą potrawą. Nigdy cię nie męczy i zawsze chcesz jej więcej i więcej. To zwycięski produkt. W pewnym sensie trochę jak makaron.
Co Włoch sądzi o sosach do pizzy i czy to największy grzech podczas serwowania pizzy?
Tak, sosy są okropne. Nie pasują do pizzy, a te o mocnym smaku i zapachu burzą jej równowagę i smak. To przez nie ciasto staje się zbyt miękkie i mało chrupiące. My, Włosi, kiedy widzimy, jak Polacy dodają sosy do pizzy, jesteśmy oszołomieni lub śmiejemy się, bo to jest coś zabawnego, co nie jest częścią naszej kultury. Dla nas, Włochów, z pewnością niewybaczalne jest użycie nieodpowiedniej mąki lub użycie zbyt dużej ilości drożdży. Wówczas pizza staje się ciężka i niezbyt smaczna. Trzeba pamiętać, że nawet przy złym procesie zakwaszania, pizza pozostaje miękka.
Co Pan sądzi o mące "Mąka na pizzę" Podlaskich Zakładów Zbożowych, czy się sprawdza, jakie ma zalety?
Mąka z Podlaskich Zakładów Zbożowych jest fantastyczna! Pizza jest pachnąca, chrupiąca i lekkostrawna. Dla nas, Włochów, bardzo ważne jest użycie idealnej mąki, aby uzyskać doskonały efekt. Z przyjemnością użyłem tej mąki. Z pewnością od dziś będę korzystał z tego produktu do zrobienia pizzy zarówno dla mojej rodziny, jak i dla przyjaciół. Cóż mogę powiedzieć, gratulacje dla tego producenta! Dobra robota!
KONKURS!!!
A już dziś Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku wszystkim, którzy uwielbiają pizzę zarówno prawdziwą włoską jak i w polskiej wersji proponują niecodzienny konkurs. Warto wziąć w nim udział, ponieważ nagrodą główną jest najnowszy model Thermomix.
Aby stać się jego właścicielem, wystarczy nakręcić film lub zrobić zdjęcie pokazujące to, jak robicie pizzę w domu. Na zdjęciu lub filmie powinna też być widoczna mąka na pizzę PZZ. Jury konkursowe wyłoni Zwycięzcę. Konkurs rozpoczyna się 1 grudnia i potrwa do 20 grudnia.
Materiał należy opublikować na własnym profilu na Instagramie i oznaczyć na nim PZZ. Szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie na www.pzz.bialystok.pl, https://www.instagram.com/pzz.sa/, https://www.facebook.com/pzzbialystok/.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU!

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić
Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.
Farmacja
E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.
Inwestycje
Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.