Spędź Sylwestra we włoskim stylu!
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Przepyszna kuchnia, muzyka na żywo i prosecco przywiezione prosto z Włoch. Czy plany na ostatnią grudniową noc mogłyby brzmieć lepiej? Sprawdziliśmy, jak Sylwestra spędzają nasi południowi sąsiedzi i co pojawia się tego wieczoru na ich talerzach. W tym roku skrawka tej niepowtarzalnej atmosfery rodem ze śródziemnomorskiej Italii będzie można skosztować również w samym sercu Mokotowa!
Choć o planach na noc łączącą stary z Nowym Rokiem dyskutuje się już od wielu tygodni, to ostateczne decyzje, gdzie wypijemy szampana za pomyślność w kolejnym roku, zapadają w wielu domach właśnie teraz. Dla tych, którzy wciąż się wahają, właściciele Tutto Bene Italian Bistro przygotowali specjalną propozycję.
Jak Sylwestra obchodzą Włosi?
Spotkania na mieście i w restauracjach są dla Włochów typowym sposobem świętowania różnych okazji. Czy noc z 31 grudnia na 1 stycznia wygląda u nich podobnie? Jak opisuje Robert Głozak, współwłaściciel Tutto Bene Italian Bistro: Mieliśmy okazję spędzić przełom roku w Rzymie i to niezwykłe doświadczenie zainspirowało nas do zaoferowania Polakom nocy sylwestrowej we włoskim stylu w sercu Warszawy. W stolicy Italii wieczór 31 grudnia spędza się w gronie rodziny lub przyjaciół na uroczystej kolacji w ulubionej restauracji. Następnie wspólnie celebruje się tę noc na placach, wyczekując północy, a tym samym przywitania Nowego Roku.
Współwłaścicielka Bistro, Paulina Głozak, dodaje: atmosfera Nowego Roku w Rzymie pozytywnie nas zaskoczyła i dodała werwy na długi czas. Słońce, gwar ulic i małych knajpek, radośni ludzie na placach Rzymu, gorące kasztany i prosecco, a to wszystko żeby uczcić nadchodzący rok. Sylwester i Nowy Rok, który spędzaliśmy w Rzymie, był dla nas wyjątkowy. Od tamtej pory tylko tak chcemy celebrować ten dzień: z poczuciem, że kolejny rok przyniesie samą dobrą energię. Skrawek tej atmosfery postanowiliśmy zaoferować mieszkańcom Warszawy.
Sylwestrowa kolacja w rytmie włoskich hitów
Goście sylwestrowej kolacji w Tutto Bene Italian Bistro będą mieli szansę wybrać dania spośród szerokiej oferty przygotowanej specjalnie na ten grudniowy wieczór. Wśród przystawek pojawią się: tatar z tuńczyka z musem avocado, carpaccio z polędwicy wołowej z autorskim sosem Harry's Bar oraz vitello tonnato, czyli plastry cielęciny z sosem tuńczykowym i parmezanem. Następnie podany zostanie krem z langustynek z szafranem, paloną krewetką i dzikim dorszem oraz sorbet z czerwonych pomarańczy sycylijskich z prosecco. Jako danie główne dostępny będzie do wyboru dorsz zimowy Skrei z risotto milanese i sosem szafranowym oraz rostbef sezonowany z puree truflowym i klasycznym sosem pieprzowym. Włoska kolacja nie mogłaby się oczywiście odbyć bez deseru. Z tego względu szef kuchni serwuje na tę okoliczność czekoladowe brownie z lodami waniliowymi lub rozmarynowy creme brulee.
Dodatkową atrakcją wieczoru będzie muzyka na żywo. Goście będą mieli szansę posłuchać doskonałego jazzu oraz największych światowych przebojów w wykonaniu wspaniałych muzyków – Krzysztofa Jarosza i Igi Kozackiej. Rezerwacje stolików przyjmowane są na godziny: 19:00-21:00 oraz 21:15 – 23:00. Można je składać telefonicznie (22 115 22 56) lub mailowo (damian@tutto-bene.pl). Liczba miejsc jest ograniczona.
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.