Spędź Sylwestra we włoskim stylu!
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Przepyszna kuchnia, muzyka na żywo i prosecco przywiezione prosto z Włoch. Czy plany na ostatnią grudniową noc mogłyby brzmieć lepiej? Sprawdziliśmy, jak Sylwestra spędzają nasi południowi sąsiedzi i co pojawia się tego wieczoru na ich talerzach. W tym roku skrawka tej niepowtarzalnej atmosfery rodem ze śródziemnomorskiej Italii będzie można skosztować również w samym sercu Mokotowa!
Choć o planach na noc łączącą stary z Nowym Rokiem dyskutuje się już od wielu tygodni, to ostateczne decyzje, gdzie wypijemy szampana za pomyślność w kolejnym roku, zapadają w wielu domach właśnie teraz. Dla tych, którzy wciąż się wahają, właściciele Tutto Bene Italian Bistro przygotowali specjalną propozycję.
Jak Sylwestra obchodzą Włosi?
Spotkania na mieście i w restauracjach są dla Włochów typowym sposobem świętowania różnych okazji. Czy noc z 31 grudnia na 1 stycznia wygląda u nich podobnie? Jak opisuje Robert Głozak, współwłaściciel Tutto Bene Italian Bistro: Mieliśmy okazję spędzić przełom roku w Rzymie i to niezwykłe doświadczenie zainspirowało nas do zaoferowania Polakom nocy sylwestrowej we włoskim stylu w sercu Warszawy. W stolicy Italii wieczór 31 grudnia spędza się w gronie rodziny lub przyjaciół na uroczystej kolacji w ulubionej restauracji. Następnie wspólnie celebruje się tę noc na placach, wyczekując północy, a tym samym przywitania Nowego Roku.
Współwłaścicielka Bistro, Paulina Głozak, dodaje: atmosfera Nowego Roku w Rzymie pozytywnie nas zaskoczyła i dodała werwy na długi czas. Słońce, gwar ulic i małych knajpek, radośni ludzie na placach Rzymu, gorące kasztany i prosecco, a to wszystko żeby uczcić nadchodzący rok. Sylwester i Nowy Rok, który spędzaliśmy w Rzymie, był dla nas wyjątkowy. Od tamtej pory tylko tak chcemy celebrować ten dzień: z poczuciem, że kolejny rok przyniesie samą dobrą energię. Skrawek tej atmosfery postanowiliśmy zaoferować mieszkańcom Warszawy.
Sylwestrowa kolacja w rytmie włoskich hitów
Goście sylwestrowej kolacji w Tutto Bene Italian Bistro będą mieli szansę wybrać dania spośród szerokiej oferty przygotowanej specjalnie na ten grudniowy wieczór. Wśród przystawek pojawią się: tatar z tuńczyka z musem avocado, carpaccio z polędwicy wołowej z autorskim sosem Harry's Bar oraz vitello tonnato, czyli plastry cielęciny z sosem tuńczykowym i parmezanem. Następnie podany zostanie krem z langustynek z szafranem, paloną krewetką i dzikim dorszem oraz sorbet z czerwonych pomarańczy sycylijskich z prosecco. Jako danie główne dostępny będzie do wyboru dorsz zimowy Skrei z risotto milanese i sosem szafranowym oraz rostbef sezonowany z puree truflowym i klasycznym sosem pieprzowym. Włoska kolacja nie mogłaby się oczywiście odbyć bez deseru. Z tego względu szef kuchni serwuje na tę okoliczność czekoladowe brownie z lodami waniliowymi lub rozmarynowy creme brulee.
Dodatkową atrakcją wieczoru będzie muzyka na żywo. Goście będą mieli szansę posłuchać doskonałego jazzu oraz największych światowych przebojów w wykonaniu wspaniałych muzyków – Krzysztofa Jarosza i Igi Kozackiej. Rezerwacje stolików przyjmowane są na godziny: 19:00-21:00 oraz 21:15 – 23:00. Można je składać telefonicznie (22 115 22 56) lub mailowo (damian@tutto-bene.pl). Liczba miejsc jest ograniczona.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.