Spotkanie na mieście, a może domówka z gotowaniem? – Przepisy na andrzejki 2021!
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Choć huczne zabawy andrzejkowe wydają się dla niektórych przestarzałe, to spotkania w gronie przyjaciół i w towarzystwie dobrego jedzenia od lat nie wychodzą z mody. Na jaką imprezę zdecydują się Polacy w tym roku? Kulinarnymi inspiracjami oraz oryginalnym przepisem na wspólną kolację podzielił się Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu.
Wspólny półmisek zamiast lanego wosku
Zbliżające się andrzejki, które obchodzimy z końcem listopada, są doskonałą okazją na miłe spędzenie czasu w gronie najbliższych. Jak zaplanować wieczór, by nie był on powielaniem banalnych zwyczajów wróżbiarskich, w tym przelewaniem wosku czy znanym z czasów szkolnych wyścigiem butów? Jedną z propozycji jest coraz popularniejsza w Polsce i na świecie idea wspólnych posiłków. Jak to rzeczywiście wygląda w restauracjach? Dzielenie się jedzeniem polega na serwowaniu wielu niedużych porcji, które trafiają na środek stołu tak, by każdy z gości mógł skosztować wszystkich potraw czy przekąsek. W efekcie wszyscy uczestnicy eksplorują nowe smaki, dzieląc się przy tym swoimi wrażeniami.
Zauważamy, że goście coraz chętniej celebrują ważne okazje, zamawiając mieszanki różnych potraw, które następnie razem spożywają. W naszym menu stworzyliśmy nawet specjalną kategorię zatytułowaną «Podziel się», w której znaleźć można blisko 20 różnych dań serwowanych w formie wspólnych przystawek, wśród nich m.in. tatar wołowy z truflą, frytki z cheddarem czy żeberka z ananasem. Przyrządzamy je w taki sposób, by łatwo można było się nimi dzielić – wskazuje Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.
Dzielenie się jedzeniem to nie tylko jedna z form konsumpcji. Jest to intrygujące doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku. Wszystko wskazuje na to, że trend sięgania do wspólnych półmisków nie tylko utrzyma się w najbliższym czasie, ale także będzie się w dalszym ciągu intensywnie rozwijał.
Kulinarna domówka w wersji DIY
Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Kolejną propozycją na tegoroczne andrzejki jest więc… domówka, której jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie. Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiedź wskazał Piotr Ceranowicz, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.
Składniki:
-
1 kg skrzydełek z kurczaka
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
160g mąki ziemniaczanej
-
nasiona sezamu
-
50g imbiru
-
3 ząbki czosnku
-
150 g miodu
-
150g cukru
-
150 g sosu sojowego
-
3 łyżki octu
-
3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł. Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.