Komunikaty PR

Street Food w Stambule – 10 najpopularniejszych przysmaków

2022-09-26  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Jako jedno z najbardziej fascynujących miast na świecie pod względem geograficznym, kulturowym i historycznym, Stambuł słynie także z pysznej i różnorodnej kuchni, której znaczną część stanowi street food. Dziedzictwo miasta, u podstaw którego leży współistnienie i wpływ różnych kultur na przestrzeni wieków, jest również filarem, na którym zbudowano jego bogactwo kulinarne.

Głęboko zakorzeniona kultura street food jest doskonale widoczna m.in. w menu szeroko nagradzanych stambulskich restauracji, których szefowie kuchni prezentują wspaniale przyrządzone interpretacje tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Stambuł potwierdził także swą renomę w świecie kulinarnym, zajmując 38. miejsce w Międzynarodowym Przewodniku Michelin. Kosmopolityczna oferta kulinarna miasta nie ogranicza się jednak do murów znakomitych restauracji – każda ulica tej tętniącej życiem metropolii daje możliwość przeżycia innej kulinarnej przygody.

Przygotuj się na smakowitą wycieczkę i spróbuj ulicznych przekąsek, które sprawią, że z pewnością nie raz zechcesz powrócić do Stambułu. Oto 10 najpopularniejszych street foodowych potraw – smacznych, zdrowych i w przystępnej cenie!

Afiyet Olsun! (tur. smacznego!).

Döner

Döner to bez wątpienia najpopularniejsza uliczna potrawa w mieście – traktowana bardziej jako pełnowartociowy posiłek niż przekąska. Jest to sycąca kanapka ze świeżego chleba lub pity, wypełniona zieleniną, pomidorami, cebulą i grillowanym mięsem. Najsmaczniejsze przykłady döner kebab, dostępnego również jako danie główne podawane z ryżem, można znaleźć w Stambule w historycznych dzielnicach takich jak Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş i Üsküdar. Döner przyrządza się z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka, niekiedy też ze zmieszanego mięsa jagnięcego i wołowego.

Simit

Ciepły, chrupiący i wegański… Wszechobecny „simit” można znaleźć w każdym zakątku Stambułu – i nie bez powodu! Według Oxford English Dictionary simit to „rodzaj wypieku w kształcie pierścienia pochodzący z Türkiye (Turcji), zwykle pokryty melasą i przed upieczeniem obsypywany ziarnami sezamu”. Simit to nieodzowny element słynnego tureckiego śniadania, sprzedawany w piekarniach i restauracjach, a także z jaskrawoczerwonych specjalnych wózków, które spotkać można na każdej ulicy. Te pyszne, pokryte ziarnami sezamu pieczywo roztacza wokół wspaniały zapach i jest idealnym pomysłem na niedrogą i sycącą przekąskę. Simity są uwielbiane mieszkańców Stambułu – ludzi, jak i zwierzęta. Podczas wycieczek promem przez Bosfor, częstym swego rodzaju „rytuałem” jest rzucanie kawałków simitu mewom.

Faszerowane małże (Midye Dolma)

Faszerowane małże są niezwykle popularne w Stambule i każdym mieście leżącym wzdłuż wybrzeża Türkiye  (Turcji). Ta pyszna przekąska, podawana w muszli małży i jedzona rękami, składa się z nadzienia z małży, ryżu, cebuli, soli oraz mnóstwa przypraw, na koniec skrapianego sokiem ze świeżej cytryny. Choć faszerowane małże można zamówić w restauracji, najczęściej są one kupowane u wyspecjalizowanych sprzedawców, którzy sprzedają je na wielkich tacach. Smakołyk ten można też kupić na sztuki, przy czym jedna porcja to zazwyczaj jedna małża – a  z pewnością zechcesz zjeść ich więcej! Ten przysmak, któremu nie sposób się oprzeć, można znaleźć w prawie każdym zakątku miasta, zwłaszcza w słynnych dzielnicach Stambułu, takich jak Beyoğlu, Karaköy, Kadıköy i Üsküdar.

Kokoreç

Uwielbiana przez mieszkańców Stambułu „kokoreç” to kanapka z przyprawionymi jagnięcymi jelitami i podrobami, które są grillowane na otwartym ogniu. Niektórzy mistrzowie kokoreç oferują także wersję bez przypraw! Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, nie wyjeżdżaj ze Stambułu, zanim nie spróbujesz tego dania.

Kasztany (Kestane)

„Pieczone kasztany” oznaczają początek jesieni na ulicach Stambułu. Gdy tylko robi się chłodniej, ulice miasta wypełnia wspaniały zapach kasztanów pieczonych na gorącym ogniu. Te zdrowe i pyszne małe przekąski rozgrzewają zarówno ręce, jak i brzuch. Sprzedawców kasztanów, którzy kojarzą się przede wszystkim ze Stambułem, można znaleźć niemal na każdej przecznicy tętniących życiem ulic, takich jak İstiklal, Bağdat i Bahariye, a także na prawie każdym rogu w całym mieście.

Pieczony ziemniak (Kumpir)

Twórcza kultura kulinarna Stambułu ujawnia się nawet w skromnym ziemniaku. „Kumpir”, czyli sporych rozmiarów ziemniak, pieczony jest w żarze i podawany z różnymi dodatkami wybranymi przez klienta. Wśród nich znajduje się masło i ser kaşar, a także inne dodatki – od kiełbasy po gotowaną kukurydzę, od oliwek po pikle. Przekąska ta oferuje nieskończoną kombinację smaków. Stragany z kumpirami można znaleźć w Stambule niemal wszędzie, choć jednym z najlepszych miejsc, aby ich spróbować, jest dzielnica Ortaköy, która słynie z konkurencyjnych stoisk.

Kanapka z rybą (Balık Ekmek)

Prosta, ale satysfakcjonująca, „balık ekmek” to uwielbiane i zarazem bardzo tradycyjne danie uliczne rodem ze Stambułu. Ta ciepła kanapka z grillowaną rybą, świeżą zieleniną i cebulą na chrupiącym pieczywie z pewnością stanie się jedną z Twoich ulubionych przekąsek podczas wizyty w Stambule. Choć można dostać ją w wielu miejscach w mieście, ten klasyczny turecki przysmak najlepiej smakuje nad morzem.

Borek (Börek)

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej, „börek”, to ciasto filo wypełnione serem, szpinakiem, mięsem mielonym lub ziemniakami. Jak w przypadku większości tureckich potraw, każdy region kraju ma swoją własną interpretację i specjalną wersję tego dania. W Stambule dzielnica Sarıyer jest szczególnie znana z börek. Niezależnie od tego, czy podaje się go bez dodatków, czy z mięsem mielonym, serem, ziemniakami lub szpinakiem, przysmak ten nigdy nie przestaje zachwycać.

Kurczak z ryżem (Tavuklu Pilav)

Ta sycąca potrawa z kurczakiem i ryżem jest kolejnym daniem ulicznym uwielbianym przez miejscowych i turystów. Zazwyczaj podawane z obwoźnych wózków, danie to zawiera zwykły ryż lub ryż z ciecierzycą, na którym znajdują się plastry gotowanego kurczaka. Można zarówno zjeść je na miejscu lub wziąć na wynos. Często jako dodatek do tej potrawy serwowane są pikle lub ayran, czyli tradycyjny turecki napój jogurtowy pełen probiotyków.

Napój z kiszonych warzyw (Turşu Suyu)

Napój z kiszonych warzyw jest bezsprzecznie najzdrowszym napojem, jaki można dostać na ulicach Stambułu. Jest on wyrazisty i słony oraz podawany z drobno pokrojonymi piklami w małych szklankach. Napój ten to także kontynuacja wielowiekowej miejskiej tradycji kiszenia. Zawierający niezliczone ilości probiotyków, napój ten bez wątpienia doda zdrowego akcentu Twojej podróży. W Stambule znajdziesz go na obwoźnych straganach oraz na bazarach i targowiskach.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Moda

Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z  osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.