Komunikaty PR

Street Food w Stambule – 10 najpopularniejszych przysmaków

2022-09-26  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Jako jedno z najbardziej fascynujących miast na świecie pod względem geograficznym, kulturowym i historycznym, Stambuł słynie także z pysznej i różnorodnej kuchni, której znaczną część stanowi street food. Dziedzictwo miasta, u podstaw którego leży współistnienie i wpływ różnych kultur na przestrzeni wieków, jest również filarem, na którym zbudowano jego bogactwo kulinarne.

Głęboko zakorzeniona kultura street food jest doskonale widoczna m.in. w menu szeroko nagradzanych stambulskich restauracji, których szefowie kuchni prezentują wspaniale przyrządzone interpretacje tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Stambuł potwierdził także swą renomę w świecie kulinarnym, zajmując 38. miejsce w Międzynarodowym Przewodniku Michelin. Kosmopolityczna oferta kulinarna miasta nie ogranicza się jednak do murów znakomitych restauracji – każda ulica tej tętniącej życiem metropolii daje możliwość przeżycia innej kulinarnej przygody.

Przygotuj się na smakowitą wycieczkę i spróbuj ulicznych przekąsek, które sprawią, że z pewnością nie raz zechcesz powrócić do Stambułu. Oto 10 najpopularniejszych street foodowych potraw – smacznych, zdrowych i w przystępnej cenie!

Afiyet Olsun! (tur. smacznego!).

Döner

Döner to bez wątpienia najpopularniejsza uliczna potrawa w mieście – traktowana bardziej jako pełnowartociowy posiłek niż przekąska. Jest to sycąca kanapka ze świeżego chleba lub pity, wypełniona zieleniną, pomidorami, cebulą i grillowanym mięsem. Najsmaczniejsze przykłady döner kebab, dostępnego również jako danie główne podawane z ryżem, można znaleźć w Stambule w historycznych dzielnicach takich jak Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş i Üsküdar. Döner przyrządza się z jagnięciny, wołowiny lub kurczaka, niekiedy też ze zmieszanego mięsa jagnięcego i wołowego.

Simit

Ciepły, chrupiący i wegański… Wszechobecny „simit” można znaleźć w każdym zakątku Stambułu – i nie bez powodu! Według Oxford English Dictionary simit to „rodzaj wypieku w kształcie pierścienia pochodzący z Türkiye (Turcji), zwykle pokryty melasą i przed upieczeniem obsypywany ziarnami sezamu”. Simit to nieodzowny element słynnego tureckiego śniadania, sprzedawany w piekarniach i restauracjach, a także z jaskrawoczerwonych specjalnych wózków, które spotkać można na każdej ulicy. Te pyszne, pokryte ziarnami sezamu pieczywo roztacza wokół wspaniały zapach i jest idealnym pomysłem na niedrogą i sycącą przekąskę. Simity są uwielbiane mieszkańców Stambułu – ludzi, jak i zwierzęta. Podczas wycieczek promem przez Bosfor, częstym swego rodzaju „rytuałem” jest rzucanie kawałków simitu mewom.

Faszerowane małże (Midye Dolma)

Faszerowane małże są niezwykle popularne w Stambule i każdym mieście leżącym wzdłuż wybrzeża Türkiye  (Turcji). Ta pyszna przekąska, podawana w muszli małży i jedzona rękami, składa się z nadzienia z małży, ryżu, cebuli, soli oraz mnóstwa przypraw, na koniec skrapianego sokiem ze świeżej cytryny. Choć faszerowane małże można zamówić w restauracji, najczęściej są one kupowane u wyspecjalizowanych sprzedawców, którzy sprzedają je na wielkich tacach. Smakołyk ten można też kupić na sztuki, przy czym jedna porcja to zazwyczaj jedna małża – a  z pewnością zechcesz zjeść ich więcej! Ten przysmak, któremu nie sposób się oprzeć, można znaleźć w prawie każdym zakątku miasta, zwłaszcza w słynnych dzielnicach Stambułu, takich jak Beyoğlu, Karaköy, Kadıköy i Üsküdar.

Kokoreç

Uwielbiana przez mieszkańców Stambułu „kokoreç” to kanapka z przyprawionymi jagnięcymi jelitami i podrobami, które są grillowane na otwartym ogniu. Niektórzy mistrzowie kokoreç oferują także wersję bez przypraw! Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, nie wyjeżdżaj ze Stambułu, zanim nie spróbujesz tego dania.

Kasztany (Kestane)

„Pieczone kasztany” oznaczają początek jesieni na ulicach Stambułu. Gdy tylko robi się chłodniej, ulice miasta wypełnia wspaniały zapach kasztanów pieczonych na gorącym ogniu. Te zdrowe i pyszne małe przekąski rozgrzewają zarówno ręce, jak i brzuch. Sprzedawców kasztanów, którzy kojarzą się przede wszystkim ze Stambułem, można znaleźć niemal na każdej przecznicy tętniących życiem ulic, takich jak İstiklal, Bağdat i Bahariye, a także na prawie każdym rogu w całym mieście.

Pieczony ziemniak (Kumpir)

Twórcza kultura kulinarna Stambułu ujawnia się nawet w skromnym ziemniaku. „Kumpir”, czyli sporych rozmiarów ziemniak, pieczony jest w żarze i podawany z różnymi dodatkami wybranymi przez klienta. Wśród nich znajduje się masło i ser kaşar, a także inne dodatki – od kiełbasy po gotowaną kukurydzę, od oliwek po pikle. Przekąska ta oferuje nieskończoną kombinację smaków. Stragany z kumpirami można znaleźć w Stambule niemal wszędzie, choć jednym z najlepszych miejsc, aby ich spróbować, jest dzielnica Ortaköy, która słynie z konkurencyjnych stoisk.

Kanapka z rybą (Balık Ekmek)

Prosta, ale satysfakcjonująca, „balık ekmek” to uwielbiane i zarazem bardzo tradycyjne danie uliczne rodem ze Stambułu. Ta ciepła kanapka z grillowaną rybą, świeżą zieleniną i cebulą na chrupiącym pieczywie z pewnością stanie się jedną z Twoich ulubionych przekąsek podczas wizyty w Stambule. Choć można dostać ją w wielu miejscach w mieście, ten klasyczny turecki przysmak najlepiej smakuje nad morzem.

Borek (Börek)

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej, „börek”, to ciasto filo wypełnione serem, szpinakiem, mięsem mielonym lub ziemniakami. Jak w przypadku większości tureckich potraw, każdy region kraju ma swoją własną interpretację i specjalną wersję tego dania. W Stambule dzielnica Sarıyer jest szczególnie znana z börek. Niezależnie od tego, czy podaje się go bez dodatków, czy z mięsem mielonym, serem, ziemniakami lub szpinakiem, przysmak ten nigdy nie przestaje zachwycać.

Kurczak z ryżem (Tavuklu Pilav)

Ta sycąca potrawa z kurczakiem i ryżem jest kolejnym daniem ulicznym uwielbianym przez miejscowych i turystów. Zazwyczaj podawane z obwoźnych wózków, danie to zawiera zwykły ryż lub ryż z ciecierzycą, na którym znajdują się plastry gotowanego kurczaka. Można zarówno zjeść je na miejscu lub wziąć na wynos. Często jako dodatek do tej potrawy serwowane są pikle lub ayran, czyli tradycyjny turecki napój jogurtowy pełen probiotyków.

Napój z kiszonych warzyw (Turşu Suyu)

Napój z kiszonych warzyw jest bezsprzecznie najzdrowszym napojem, jaki można dostać na ulicach Stambułu. Jest on wyrazisty i słony oraz podawany z drobno pokrojonymi piklami w małych szklankach. Napój ten to także kontynuacja wielowiekowej miejskiej tradycji kiszenia. Zawierający niezliczone ilości probiotyków, napój ten bez wątpienia doda zdrowego akcentu Twojej podróży. W Stambule znajdziesz go na obwoźnych straganach oraz na bazarach i targowiskach.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Tężnia solankowa w Raszynie otwarta Biuro prasowe
2024-07-02 | 12:00

Tężnia solankowa w Raszynie otwarta

 Wójt Gminy Raszyn wraz z przedstawicielami Fundacji Pracowniczej Grupy VKR oraz  firmy VELUX Polska dokonali uroczystego otwarcia Tężni Solankowej w Raszynie. Od 26 czerwca
Styl życia Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!
2024-07-01 | 01:00

Tysiąc km smoczą łodzią w dół Wisły - ZROBILIŚMY TO!

19 załogantów stałych i 6 załogantów wspomagających – w sumie 25 wioślarzy w ciągu ośmiu dni pokonało Wisłę i spłynęło z Krakowa do
Styl życia Polski fotograf u ministra w Ghanie!
2024-06-28 | 10:00

Polski fotograf u ministra w Ghanie!

Polski fotograf u ministra w Ghanie!   Wojciech Zaremba dokumentuje życie w Ghanie. Jego zdjęcia były wielokrotnie prezentowane na wystawach w Polsce. Pasją naszego rodaka

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama

Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.

Handel

Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki

Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.