Komunikaty PR

Święta, święta i… marnowanie jedzenia. Jak zapobiec wyrzucaniu pieczywa?

2023-12-15  |  10:00
Biuro prasowe

Święta kojarzą nam się zwykle z nadmiarem. Z masą prezentów, dekoracji i stołem uginającym się od kulinarnych różności. Sałatki, ciasta, zupy, ryby, pierogi – kolacja wigilijna ma zadowolić gusta każdego. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, żeby ograniczyć marnowanie żywności. Święta są więc idealnym momentem, żeby porozmawiać o less waste. Marnowanie żywności w dużej mierze dotyczy pieczywa. Jak temu zapobiec? Odpowiedź znajdziesz w tym krótkim poradniku, wraz ze szczególnym prezentem od Andrzeja Polana – smakowitymi przepisami na wykorzystanie pieczywa drugiej świeżości.

Liczby mówią same za siebie. 62,9% Polaków twierdzi, że wyrzuca wyroby piekarskie (to dane zebrane przez Banki Żywności). Co prawda z różną częstotliwością – rzadko, czasami lub często, ale to negatywny trend, z którym należy walczyć. Szczególnie że nie jest to trudne. Czasami, aby nie dopuścić do marnotrawstwa, wystarczy jeden bochenek pieczywa mniej w koszyku na zakupy. Jednak nawet wtedy, gdy lubimy kupować na zapas, jest jeszcze wiele sposobów uratowania żywności przed zmarnowaniem. Warto o nich pamiętać, gdy kolacja wigilijna się skończy, a jedzenie – w tym pieczywo – zacznie tracić swoją świeżość. 

Co robić, żeby marnować mniej pieczywa?

Większość z nas dobrze zna ten moment: sięgamy do chlebaka z myślą o przygotowaniu pysznego posiłku, bierzemy chleb do ręki i zauważamy, że zaczyna czerstwieć. Nie mając pod ręką innej alternatywy, zjadamy go albo zwyczajnie ląduje w koszu. Zapobieganie tego rodzaju sytuacjom jest możliwe na wiele sposobów. O najprostszym z nich wspomina Andrzej Polan, ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, który promuje spożywanie pieczywa i zachęca do zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia.

- Aby mniej marnować, wystarczy zamrozić. Czy to jest zdrowe? Oczywiście, że tak. Najlepiej pokroić pieczywo na kromki, zamrozić i trzymać osobno. W momencie, kiedy potrzebujemy, wyciągamy poszczególne kromki i zajadamy.

Zapobieganie jest najbardziej skuteczną metodą walki z marnowaniem żywności. Mimo najszczerszych chęci nie zawsze się nam to udaje. Dlatego kiedy wypiek stwardnieje, ale nie będzie na nim pleśni (jeśli jest, to od razu go wyrzućmy) możemy zrobić z niego bułkę tartą. Zrobiona z jakościowego produktu wciąż może dostarczyć nam wielu składników odżywczych. Dobrze więc pamiętać, żeby kupować pieczywo z prostym i krótkim składem.

Prosto i smacznie

Jest sporo sposobów ratowania chlebów i bułek drugiej świeżości. Gotowych rozwiązań dostarcza nam Andrzej Polan. Jego przepisy na less waste zaspokoją nasze kubki smakowe i apetyty, a w dodatku są ekologiczne. 


Zupa chlebowo-cebulowa


SKŁADNIKI:

  • chleb creapane,
  • cebula,
  • masło klarowane,
  • kapusta młoda lub włoska,
  • marchew,
  • szczypiorek,
  • bulion warzywny,
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa,
  • śmietana gęsta.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubszą kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.


Sałatka pomidorowa z okruchami


SKŁADNIKI:

  • bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab,
  • dojrzałe pomidory,
  • kapary w zalewie,
  • kilka truskawek,
  • natka pietruszki,
  • świeża bazylia,
  • oregano,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • ocet jabłkowy,
  • olej rzepakowy,
  • ser dojrzewający tarty.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dojrzałe pomidory pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, połącz je z pomidorami wraz z sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.

Wychowanie w duchu less waste

Schematy żywieniowe poznane w dzieciństwie owocują w przyszłości. Między innymi dlatego warto jest wychowywać swoje pociechy w duchu less waste. Jak się za to zabrać? Utrzymanie uwagi dziecka nie jest proste. Można więc spróbować robić to za pomocą gier i zabaw. 

W ramach kampanii „Łączy nas coś dobrego” i z myślą o najmłodszych zjadaczach chleba przygotowany został darmowy e-book „Bułka i Spółka”. Pozycja ta obfituje w gry i zabawy, które mają aktywizować dzieci oraz dostarczać im wartościowej wiedzy na temat produkcji wypieków, zdrowego odżywiania i szacunku do chleba. E-book podzielony jest na dwie części. Pierwsza zawiera angażujące materiały dla dzieci w wieku przedszkolnym. Atrakcyjne grafiki przykują uwagę najmłodszych, a kreatywne zadania sprawią, że zarówno rodziców, opiekunów, jak i dzieci czekają długie chwile zabawy. Druga część przeznaczona jest dla rodziców dzieci w różnym wieku (od niemowlęcego do nastoletniego). Są w niej także żywieniowe porady dietetyczki i wiele nieznanych faktów o chlebach i bułkach, które zaskoczyć mogą także dorosłych. 

Jeśli tylko mamy dobre chęci, możemy zapobiec masowemu wyrzucaniu wypieków, a także innych produktów spożywczych. Niech pierwszym do tego krokiem będą rozsądne i mniejsze niż zwykle zakupy. Korzystajmy też z dobrodziejstwa, jakim jest zamrażarka i uwolnijmy w kuchni kreatywność – to ona pomoże nam wykorzystać produkty drugiej świeżości. Niech tegoroczne święta będą dla nas punktem zwrotnym, jeśli chodzi o ograniczenie marnowania żywności, a duch świąt połączy się z duchem less waste.

 

*Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Polski fotograf u ministra w Ghanie! Biuro prasowe
2024-06-28 | 10:00

Polski fotograf u ministra w Ghanie!

Polski fotograf u ministra w Ghanie!   Wojciech Zaremba dokumentuje życie w Ghanie. Jego zdjęcia były wielokrotnie prezentowane na wystawach w Polsce. Pasją naszego rodaka
Styl życia Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności
2024-06-27 | 19:10

Trendy wśród pokolenia Silver – 57% seniorów chce korzystać z mikromobilności

Starzenie się społeczeństw jest zjawiskiem globalnym, jednak dzisiejsze pokolenie Silver, znacząco różni się od niegdysiejszych seniorów. Osoby starsze coraz częściej są
Styl życia Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze
2024-06-27 | 11:00

Festiwal Folkowe Inspiracje w Manufakturze

Międzynarodowy Festiwal Twórczości” Młodych „Folkowe Inspiracje” to wydarzenie, które na stałe wpisało się nie tylko w kulturalny kalendarz Łodzi, ale także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić

Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.

Edukacja

Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym

Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności

Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.