Święta, święta i… marnowanie jedzenia. Jak zapobiec wyrzucaniu pieczywa?
Święta kojarzą nam się zwykle z nadmiarem. Z masą prezentów, dekoracji i stołem uginającym się od kulinarnych różności. Sałatki, ciasta, zupy, ryby, pierogi – kolacja wigilijna ma zadowolić gusta każdego. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, żeby ograniczyć marnowanie żywności. Święta są więc idealnym momentem, żeby porozmawiać o less waste. Marnowanie żywności w dużej mierze dotyczy pieczywa. Jak temu zapobiec? Odpowiedź znajdziesz w tym krótkim poradniku, wraz ze szczególnym prezentem od Andrzeja Polana – smakowitymi przepisami na wykorzystanie pieczywa drugiej świeżości.
Liczby mówią same za siebie. 62,9% Polaków twierdzi, że wyrzuca wyroby piekarskie (to dane zebrane przez Banki Żywności). Co prawda z różną częstotliwością – rzadko, czasami lub często, ale to negatywny trend, z którym należy walczyć. Szczególnie że nie jest to trudne. Czasami, aby nie dopuścić do marnotrawstwa, wystarczy jeden bochenek pieczywa mniej w koszyku na zakupy. Jednak nawet wtedy, gdy lubimy kupować na zapas, jest jeszcze wiele sposobów uratowania żywności przed zmarnowaniem. Warto o nich pamiętać, gdy kolacja wigilijna się skończy, a jedzenie – w tym pieczywo – zacznie tracić swoją świeżość.
Co robić, żeby marnować mniej pieczywa?
Większość z nas dobrze zna ten moment: sięgamy do chlebaka z myślą o przygotowaniu pysznego posiłku, bierzemy chleb do ręki i zauważamy, że zaczyna czerstwieć. Nie mając pod ręką innej alternatywy, zjadamy go albo zwyczajnie ląduje w koszu. Zapobieganie tego rodzaju sytuacjom jest możliwe na wiele sposobów. O najprostszym z nich wspomina Andrzej Polan, ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, który promuje spożywanie pieczywa i zachęca do zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia.
- Aby mniej marnować, wystarczy zamrozić. Czy to jest zdrowe? Oczywiście, że tak. Najlepiej pokroić pieczywo na kromki, zamrozić i trzymać osobno. W momencie, kiedy potrzebujemy, wyciągamy poszczególne kromki i zajadamy.
Zapobieganie jest najbardziej skuteczną metodą walki z marnowaniem żywności. Mimo najszczerszych chęci nie zawsze się nam to udaje. Dlatego kiedy wypiek stwardnieje, ale nie będzie na nim pleśni (jeśli jest, to od razu go wyrzućmy) możemy zrobić z niego bułkę tartą. Zrobiona z jakościowego produktu wciąż może dostarczyć nam wielu składników odżywczych. Dobrze więc pamiętać, żeby kupować pieczywo z prostym i krótkim składem.
Prosto i smacznie
Jest sporo sposobów ratowania chlebów i bułek drugiej świeżości. Gotowych rozwiązań dostarcza nam Andrzej Polan. Jego przepisy na less waste zaspokoją nasze kubki smakowe i apetyty, a w dodatku są ekologiczne.
Zupa chlebowo-cebulowa
SKŁADNIKI:
- chleb creapane,
- cebula,
- masło klarowane,
- kapusta młoda lub włoska,
- marchew,
- szczypiorek,
- bulion warzywny,
- ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa,
- śmietana gęsta.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubszą kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.
Sałatka pomidorowa z okruchami
SKŁADNIKI:
- bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab,
- dojrzałe pomidory,
- kapary w zalewie,
- kilka truskawek,
- natka pietruszki,
- świeża bazylia,
- oregano,
- sól, czarny pieprz do smaku,
- ocet jabłkowy,
- olej rzepakowy,
- ser dojrzewający tarty.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dojrzałe pomidory pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, połącz je z pomidorami wraz z sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.
Wychowanie w duchu less waste
Schematy żywieniowe poznane w dzieciństwie owocują w przyszłości. Między innymi dlatego warto jest wychowywać swoje pociechy w duchu less waste. Jak się za to zabrać? Utrzymanie uwagi dziecka nie jest proste. Można więc spróbować robić to za pomocą gier i zabaw.
W ramach kampanii „Łączy nas coś dobrego” i z myślą o najmłodszych zjadaczach chleba przygotowany został darmowy e-book „Bułka i Spółka”. Pozycja ta obfituje w gry i zabawy, które mają aktywizować dzieci oraz dostarczać im wartościowej wiedzy na temat produkcji wypieków, zdrowego odżywiania i szacunku do chleba. E-book podzielony jest na dwie części. Pierwsza zawiera angażujące materiały dla dzieci w wieku przedszkolnym. Atrakcyjne grafiki przykują uwagę najmłodszych, a kreatywne zadania sprawią, że zarówno rodziców, opiekunów, jak i dzieci czekają długie chwile zabawy. Druga część przeznaczona jest dla rodziców dzieci w różnym wieku (od niemowlęcego do nastoletniego). Są w niej także żywieniowe porady dietetyczki i wiele nieznanych faktów o chlebach i bułkach, które zaskoczyć mogą także dorosłych.
Jeśli tylko mamy dobre chęci, możemy zapobiec masowemu wyrzucaniu wypieków, a także innych produktów spożywczych. Niech pierwszym do tego krokiem będą rozsądne i mniejsze niż zwykle zakupy. Korzystajmy też z dobrodziejstwa, jakim jest zamrażarka i uwolnijmy w kuchni kreatywność – to ona pomoże nam wykorzystać produkty drugiej świeżości. Niech tegoroczne święta będą dla nas punktem zwrotnym, jeśli chodzi o ograniczenie marnowania żywności, a duch świąt połączy się z duchem less waste.
*Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.