Święta zero waste. Jak nie zmarnować świątecznych smakołyków
Boże Narodzenie i związane z nim ucztowanie dobiegło końca. Jak co roku nasze stoły zapełniły się przepysznymi świątecznymi potrawami. I jak co roku mimo słynnego już stwierdzenia: „Jedz, bo inaczej się zmarnuje” okazuje się, że po raz kolejny nie daliśmy rady zjeść wszystkich przygotowanych dań i przekąsek. Wyrzucić szkoda, bo przecież jeszcze dobre. W dodatku marnowanie jedzenia jest nieetyczne i nie ekologiczne. Co zatem zrobić? Sposobów jest kilka. Poświąteczne przysmaki nie zmarnują się jeśli je zamrozimy, zrobimy z nich zupełnie nowe danie, albo podzielimy się nimi z innymi.
Po pierwsze: przechowaj
3 mln ton rocznie - tyle jedzenia ląduje w koszu. Do wyrzucania żywności przyznaje się ponad połowa Polaków. Miesiącem największego jej marnowania jest grudzień. Boże Narodzenie to okres który zazwyczaj wiąże się z nadmiernym kupowaniem jedzenia a my czujemy się zwyczajnie przejedzeni i nie mamy ochoty kolejny dzień z rzędu jeść tych samych potraw. Są jednak sposoby by z pożytkiem dla nas i środowiska uratować poświąteczne specjały przed wyrzuceniem. Najprostszym i najszybszym sposobem jest mrożenie. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach związanych. Przede wszystkim nie mrozimy produktów wcześniej rozmrożonych. Do zamrażania używamy szczelnie zamkniętych pojemników przeznaczonych specjalnie do tego celu. Warto je opisać, ułatwi nam to późniejsze ich znalezienie. Pierogi, uszka, ryby, duszone i pieczone mięsa, zupy i sosy a nawet ciasta takie jak sernik czy makowiec możemy bez problemu schować do zamrażalnika. Tu sprawdzą się nowoczesne chłodziarko-zamrażarki Gorenje z linii Simplified wyposażone w funkcje szybkiego zamrażania, których temperatura dochodzi nawet do -24 stopni, co sprzyja zachowaniu jak największej ilości witamin i minerałów zawartych w mrożonych produktach. Dodatkowo są przestronne i praktyczne, oferują bowiem wystarczająco dużo miejsca na większe ilości jedzenia.
Po drugie: wykorzystaj
Tak, tak pozostałości ze świątecznego stołu z powodzeniem nadadzą się do stworzenia całkiem nowego dania. Resztki pieczonej ryby w połączeniu z jajkiem i majonezem zmienią się w pastę rybną idealną na kanapki. Bigos jaki pozostał w garnku może z powodzeniem zastąpić farsz do naleśników. Wędliny można wykorzystać do zrobienia domowej zapiekanki. Zaś pozostałe kawałki mięs czy to pieczonych czy duszonych to podstawa do upieczenia poświątecznego pasztetu.
Pasztet
- 500g pieczonego mięsa
- 100 g wątróbki drobiowej
- 3 jaja
- mała cebula
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- żurawina
Wątróbkę obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Przestudzoną wątróbkę i cebulę dodajemy do mięsa i mielimy dwukrotnie. Mięsną masę doprawiamy według uznania i dodajemy żółtka z jajek. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z wcześniej powstałą masą. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę pasztetową i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 45 minutach sprawdzamy czy nasz pasztet jest gotowy, najlepiej za pomocą drewnianego patyczka, jeżeli jest suchy możemy go wyjmować, jeśli nie pieczemy przez kolejnej 10-15 minut. Podajemy z żurawiną.
Dobry przepis to pierwsza połowa sukcesu, druga to dobry piekarnik, który zagwarantuje doskonale efekty pieczenia. Tak jak nowoczesna technologia zastosowana w piekarnikach z linii Gorenje Simplified zapewnia optymalną cyrkulację ciepła sprawiając, że nasze potrawy są idealnie dopieczone z każdej strony.
Stworzenie zupełnie nowej kreacji kulinarnej z resztek może być wyzwaniem, ale czasem wystarczy po prostu dać upust swojej kreatywności w kuchni. Satysfakcja gwarantowana.
Po trzecie: podziel się
Z sąsiadami, przyjaciółmi lub osobami potrzebującymi. Inicjatywa foodsharingu czyli dzielenia się żywnością staje się coraz popularniejsza, a jadłodzielnie czy lodówki społeczne znajdziemy w coraz większej ilości miast w Polsce. To miejsca, które bardzo chętnie korzystają z takiej formy pomocy. Warto sprawdzić czy nie ma ich w twojej okolicy, lub skontaktować się z wolontariuszami, którzy są w stanie odebrać je i dostarczyć w odpowiednie miejsce. Posiłki, które tam trafią, z pewnością się nie zmarnują, a ty odczujesz zadowolenie z idei dzielenia się o którą przecież chodzi nie tylko w Święta, ale i na co dzień.
Do przygotowania poświątecznych potraw oraz bezpiecznego przechowywania pozostałych świątecznych specjałów przydadzą się:
Chłodziarko zamrażarka Gorenje French door · NRM8181UX z systemem Fast Freeze
Piekarnik elektryczny Gorenje ·BCS747S34X z funkcją MultiFlow 360°

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu
W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Bankowość
Zdaniem 80 proc. Polaków ceny nieruchomości są wysokie lub bardzo wysokie. Mimo to i tak wolimy posiadać na własność, niż wynajmować

Tylko 26 proc. Polaków uważa, że mamy obecnie dobry moment na zakup nieruchomości. Dla ośmiu na 10 ankietowanych ceny nieruchomości są obecnie wysokie lub bardzo wysokie. 65 proc. ocenia też, że niewiele osób z ich otoczenia może sobie teraz pozwolić na zakup mieszkania lub domu – wynika z badania „To my. Polacy o nieruchomościach” portalu ogłoszeniowego Nieruchomosci-online.pl.
Konsument
Prawie 2/3 Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze. Kojarzy im się to z pracowitością i zaradnością

64 proc. Polaków uważa się za osoby przedsiębiorcze, a 78 proc. sądzi, że ludzie w naszym kraju są przedsiębiorczy – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie ING Banku Śląskiego. Na przestrzeni 30 lat postrzeganie przedsiębiorcy znacząco się zmieniło – od prywaciarza w latach 80. do startupowca i innowatora obecnie. Przedsiębiorczość dla dużej grupy badanych oznacza pracowitość i zaradność, jednak – co ciekawe – każde pokolenie ma inne skojarzenia z pojęciem „przedsiębiorca”.