Święto dyni w Koneserze, czyli smaki jesieni na wyciągniecie ręki
Październik przynosi zmianę kolorów nie tylko za oknami, ale także na talerzach. Od ciepłych, sycących zup, przez słodkie wypieki, aż po pikantne, aromatyczne dania – to prawdziwe bogactwo smaków, które warto odkryć na nowo. Jesienią królową stołów jest dynia, a pysznych i niebanalnych aranżacji z jej udziałem można spróbować w Centrum Praskim Koneser!
Centrum Praskie Koneser, klimatyczne miejsce na mapie Warszawy położone na Pradze, rozpoczyna wielkie wydarzenie dla miłośników jesiennych smaków – Wszystkiego dyniowego. Święto dyni w Koneserze. Aż przez trzy weekendy października (początek już 13-15 października, następnie: 20-22 października i 27-29 października) w wybranych lokalach na terenie Konesera będzie można skosztować dyniowych specjałów.
Dyniowa Symfonia Smaków
Cannelloni z dynią i ricottą? A może zachwyci Was grzanka z borowikami i dynią lub sernik z lodami dyniowymi? Restauracje Konesera przygotowały specjalne menu, które z pewnością zadowolą nawet te najbardziej wymagające podniebienia. Każda propozycja jest starannie zaplanowana i wykonana z najwyższej jakości składników, aby zapewnić odwiedzającym niezwykłe doświadczenia kulinarne!
Bombaj Masala poprowadzi Was po ścieżkach pełnych zmysłowych dodatków i orientalnych aromatów. Specjały z dyni przygotują też Setki Powodów, Freya Cafe & Deli, Spółdzielnia.Koneser i oczywiście Koneser Grill –restauracja już po raz kolejny wyróżniona w prestiżowym przewodniku Michelin, jako jedyna w prawobrzeżnej części Warszawy. A całość zwieńczona wyjątkowym deserem – w Pijalni Czekolady E. Wedel lub kawiarni Kaffeine.
Ale to nie wszystko! Kto powiedział, że dynia nie może występować w drinkach? ¾ Koneser Bar oraz lobby Hotelu Moxy Warsaw Praga, w interesujący sposób wprowadzają ten element do swojego jesiennego repertuaru.
Zainspiruj się!
Październik w Koneserze zaskoczy Was rozmaitymi i inspirującymi warsztatami. Minimal Line proponuje cykl spotkań pod hasłem „LESS IS MORE w dyniowym wydaniu”. W każdy piątek (13.10, 20.10 i 27.10), dorośli będą mogli spróbować swoich sił w malowaniu tuszem, w jesiennym klimacie z poczęstunkiem. Zaś na ostatnią sobotę miesiąca (28.10) zaplanowane są atrakcje dla dużych i małych. Magic Mind Museum przewiduje szereg wydarzeń przez cały miesiąc. W harmonogramie znajduje się między innymi gra terenowa pt. „Pole dyniowe”, cykl warsztatów „Magicznie Zakręcone Dynie” i kreatywne zajęcia plastyczne „Dynie Kusama”.
Włoska gościnność
Okazji do odwiedzenia warszawskiej Pragi jest znacznie więcej! Do bogatej oferty gastronomicznej Konesera dołączyła – pierwsza w Polsce restauracja marki – L’Osteria. W przytulnej atmosferze i w duchu słynnej włoskiej gościnności, odwiedzający mogą się delektować przysmakami takimi jak: aromatyczna kawa, makarony z własnej manufaktury czy pyszna pizza z najwyższej jakości produktów. Z pewnością zachwyci zarówno doskonałym jedzeniem okraszonym klimatem słonecznej Italii, jak i rodzinną atmosferą oraz obsługą, która troszczy się o każdy szczegół.
Nie czekaj! Odwiedź Konesera w weekend 13-15 października! Dla spóźnialskich i chętnych, by spróbować jeszcze więcej dyniowych specjałów kolejne szanse już w dniach 20-22 października i 27-29 października podczas PEŁNEGO ATRAKCJI finału wydarzenia Wszystkiego dyniowego. Święto dyni w Koneserze.
Szczegóły akcji, wraz z DYNIOWYM MENU i dodatkowymi aktywnościami znajdziesz na specjalnej stronie koneser.eu/wszystkiego_dyniowego/
***
Centrum Praskie Koneser to najczęściej nagradzana inwestycja mixed-use w Polsce i serce odradzającej się warszawskiej Pragi. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej, zakupowej i hotelarskiej – z Hotelem Moxy Warsaw Praga. Tu można znaleźć wiele restauracji i barów z kuchnią z całego świata: AZIA, Bombaj Masala, Boska Woda i Zagroda, ORZO, Koneser Grill, Spółdzielnia.Koneser, Setki Powodów oraz pierwsza w Polsce restauracja sieci L’Osteria, a także unikatowe sklepy i polskie marki, tworzone przez rodzimych producentów. Ogólnodostępny plac Konesera, stanowiący rdzeń inwestycji, to miejsce licznych wystaw, targów i różnego rodzaju wydarzeń oraz pokazów artystycznych. Centrum Praskie Koneser to jedno z najważniejszych miejsc na kulturalnej mapie Polski, w którym znajduje się Muzeum Polskiej Wódki i Muzeum Sztuki Fantastycznej oraz nietuzinkowe galerie: Art Sułek Space, Dom ze Sztuką, ToTuart, Leonarda Art Gallery.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.