Święto dyni w Koneserze, czyli smaki jesieni na wyciągniecie ręki
Październik przynosi zmianę kolorów nie tylko za oknami, ale także na talerzach. Od ciepłych, sycących zup, przez słodkie wypieki, aż po pikantne, aromatyczne dania – to prawdziwe bogactwo smaków, które warto odkryć na nowo. Jesienią królową stołów jest dynia, a pysznych i niebanalnych aranżacji z jej udziałem można spróbować w Centrum Praskim Koneser!
Centrum Praskie Koneser, klimatyczne miejsce na mapie Warszawy położone na Pradze, rozpoczyna wielkie wydarzenie dla miłośników jesiennych smaków – Wszystkiego dyniowego. Święto dyni w Koneserze. Aż przez trzy weekendy października (początek już 13-15 października, następnie: 20-22 października i 27-29 października) w wybranych lokalach na terenie Konesera będzie można skosztować dyniowych specjałów.
Dyniowa Symfonia Smaków
Cannelloni z dynią i ricottą? A może zachwyci Was grzanka z borowikami i dynią lub sernik z lodami dyniowymi? Restauracje Konesera przygotowały specjalne menu, które z pewnością zadowolą nawet te najbardziej wymagające podniebienia. Każda propozycja jest starannie zaplanowana i wykonana z najwyższej jakości składników, aby zapewnić odwiedzającym niezwykłe doświadczenia kulinarne!
Bombaj Masala poprowadzi Was po ścieżkach pełnych zmysłowych dodatków i orientalnych aromatów. Specjały z dyni przygotują też Setki Powodów, Freya Cafe & Deli, Spółdzielnia.Koneser i oczywiście Koneser Grill –restauracja już po raz kolejny wyróżniona w prestiżowym przewodniku Michelin, jako jedyna w prawobrzeżnej części Warszawy. A całość zwieńczona wyjątkowym deserem – w Pijalni Czekolady E. Wedel lub kawiarni Kaffeine.
Ale to nie wszystko! Kto powiedział, że dynia nie może występować w drinkach? ¾ Koneser Bar oraz lobby Hotelu Moxy Warsaw Praga, w interesujący sposób wprowadzają ten element do swojego jesiennego repertuaru.
Zainspiruj się!
Październik w Koneserze zaskoczy Was rozmaitymi i inspirującymi warsztatami. Minimal Line proponuje cykl spotkań pod hasłem „LESS IS MORE w dyniowym wydaniu”. W każdy piątek (13.10, 20.10 i 27.10), dorośli będą mogli spróbować swoich sił w malowaniu tuszem, w jesiennym klimacie z poczęstunkiem. Zaś na ostatnią sobotę miesiąca (28.10) zaplanowane są atrakcje dla dużych i małych. Magic Mind Museum przewiduje szereg wydarzeń przez cały miesiąc. W harmonogramie znajduje się między innymi gra terenowa pt. „Pole dyniowe”, cykl warsztatów „Magicznie Zakręcone Dynie” i kreatywne zajęcia plastyczne „Dynie Kusama”.
Włoska gościnność
Okazji do odwiedzenia warszawskiej Pragi jest znacznie więcej! Do bogatej oferty gastronomicznej Konesera dołączyła – pierwsza w Polsce restauracja marki – L’Osteria. W przytulnej atmosferze i w duchu słynnej włoskiej gościnności, odwiedzający mogą się delektować przysmakami takimi jak: aromatyczna kawa, makarony z własnej manufaktury czy pyszna pizza z najwyższej jakości produktów. Z pewnością zachwyci zarówno doskonałym jedzeniem okraszonym klimatem słonecznej Italii, jak i rodzinną atmosferą oraz obsługą, która troszczy się o każdy szczegół.
Nie czekaj! Odwiedź Konesera w weekend 13-15 października! Dla spóźnialskich i chętnych, by spróbować jeszcze więcej dyniowych specjałów kolejne szanse już w dniach 20-22 października i 27-29 października podczas PEŁNEGO ATRAKCJI finału wydarzenia Wszystkiego dyniowego. Święto dyni w Koneserze.
Szczegóły akcji, wraz z DYNIOWYM MENU i dodatkowymi aktywnościami znajdziesz na specjalnej stronie koneser.eu/wszystkiego_dyniowego/
***
Centrum Praskie Koneser to najczęściej nagradzana inwestycja mixed-use w Polsce i serce odradzającej się warszawskiej Pragi. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej, zakupowej i hotelarskiej – z Hotelem Moxy Warsaw Praga. Tu można znaleźć wiele restauracji i barów z kuchnią z całego świata: AZIA, Bombaj Masala, Boska Woda i Zagroda, ORZO, Koneser Grill, Spółdzielnia.Koneser, Setki Powodów oraz pierwsza w Polsce restauracja sieci L’Osteria, a także unikatowe sklepy i polskie marki, tworzone przez rodzimych producentów. Ogólnodostępny plac Konesera, stanowiący rdzeń inwestycji, to miejsce licznych wystaw, targów i różnego rodzaju wydarzeń oraz pokazów artystycznych. Centrum Praskie Koneser to jedno z najważniejszych miejsc na kulturalnej mapie Polski, w którym znajduje się Muzeum Polskiej Wódki i Muzeum Sztuki Fantastycznej oraz nietuzinkowe galerie: Art Sułek Space, Dom ze Sztuką, ToTuart, Leonarda Art Gallery.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.