Komunikaty PR

Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

2024-10-01  |  01:00
Biuro prasowe

Bogactwo smaków wege

Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.

 

Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.

Przepisy:

1. Zupa jarzynowa

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki (150 g)
  • 50 g korzenia selera
  • 1 cebula (60 g)
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 1 laska selera naciowego (60 g)
  • sól
  • VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
  • 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami 

Sposób przygotowania:

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.

Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu. 

2. Makaronowa sałatka z porem

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • sól
  • 250 g porów
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Dzieci z kaliskiego Domu Dziecka cieszą się odnowioną salą gimnastyczną Biuro prasowe
2024-10-15 | 13:00

Dzieci z kaliskiego Domu Dziecka cieszą się odnowioną salą gimnastyczną

Pracownicy-wolontariusze PPG odnowili  przestrzenie Domu Dziecka w Kaliszu w ramach projektu COLORFUL COMMUNITIES® PPG zrealizowała kolejny projekt COLORFUL
Styl życia By piękno było źródłem pewności siebie, a nie obaw i lęku- 20 lat misji Dove
2024-10-14 | 14:15

By piękno było źródłem pewności siebie, a nie obaw i lęku- 20 lat misji Dove

Pewne siebie, autentyczne, dumne ze swoich ciał o różnych kształtach i odcieniach skóry, czujące się piękne takimi, jakie są.  20 lat temu, kiedy w mediach rządził
Styl życia Stylowość, elegancja i szyk z Martini na Hubertusie w Stadninie Koni Ferenstein
2024-10-11 | 17:00

Stylowość, elegancja i szyk z Martini na Hubertusie w Stadninie Koni Ferenstein

5 października w malowniczej Stadninie Koni Ferensteinów w Gałkowie odbyło się coroczne święto jeździectwa – Wielki Bieg św. Huberta potocznie zwany Hubertusem. To wyjątkowe

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Media

Klaudia Carlos: Nie myślę o konkurowaniu z innymi formatami. „Pytanie na śniadanie” jest programem interdyscyplinarnym i wielopokoleniowym

W weekend zostało zaprezentowane nowe studio „Pytania na śniadanie”. Ma ono 550 metrów kwadratowych i mieści się w hali zdjęciowej, która niedawno została wybudowana przy ul. Woronicza w Warszawie. Poza nowoczesnym wystrojem studio ma najnowszą technologię i imponujący park oświetleniowy. Nie tylko widzowie, ale i cała ekipa przygotowująca format czekała na ten moment z ekscytacją. Klaudia Carlos przyznaje, że doskonale się czuje w nowym miejscu i ma nadzieję, że będzie ono inspiracją do tworzenia wyjątkowego programu, dla ludzi w każdym wieku.

Farmacja

Trwa jesienna fala COVID-19. Według GIS jest najwięcej zachorowań od dwóch lat

Jesienna fala COVID-19 już teraz jest bardzo trudna – ostrzega Główny Inspektor Sanitarny. Jak wynika z badań próbek ścieków, dzięki którym można wykryć ślady wirusa SARS-CoV-2, obecnie jest ich najwięcej od dwóch lat. Zdaniem specjalistów przebieg choroby jest obecnie dużo łagodniejszy niż w czasach pandemii. Chorzy zwykle dochodzą do zdrowia w warunkach domowych. Trzeba jednak pamiętać o możliwych powikłaniach.