Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!
Bogactwo smaków wege
Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią. To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.
Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.
Przepisy:
1. Zupa jarzynowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 marchewki (150 g)
- 50 g korzenia selera
- 1 cebula (60 g)
- 2 ziemniaki (200 g)
- 1 laska selera naciowego (60 g)
- sól
- VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
- 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.
Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu.
2. Makaronowa sałatka z porem
Składniki:
- 150 g makaronu
- sól
- 250 g porów
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka uprażonego sezamu
- 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.