System Kuchenny Grohe Blue Home
Nigdy więcej plastikowych butelek – system kuchenny GROHE Blue powstał z myślą o bardziej ekologicznym stylu życia. Dzieki niemu możesz cieszyć się świeżą wodą pitną prosto z baterii kuchennej w Twoim domu. System GROHE Blue daje czystą przyjemność w każdym łyku.
Świadomi konsumenci wiedzą, że w przypadku żywności to lokalne produkty są najbardziej ekologicznym wyborem. Podobnie jest w kwestii wody pitnej. Rezygnacja z kupowania wody butelkowanej na rzecz lokalnej wody z kranu to duży krok w dążeniu do przyjaznego środowisku stylu życia. Dzięki systemom kuchennym GROHE Blue możesz cieszyć się dostępną na wyciągnięcie ręki świeżą, filtrowaną wodą prosto z baterii kuchennej – bez wychodzenia z domu, bez noszenia zgrzewek butelek i bez odpadów. Od zwykłej wolisz tę gazowaną? System kuchenny GROHE Blue filtruje wodę i dopasowuje jej smak do Twoich preferencji – możesz wybrać wodę niegazowaną, lekko lub mocno gazowaną oraz schłodzoną. System GROHE Blue Home daje możliwość pełnej kontroli za pomocą jednego przycisku. Teraz możesz cieszyć się dobrym smakiem i walorami lokalnej wody, której źródło jest w Twoim domu.
Zero butelek – pomagamy planecie szklanka po szklance
Nabierając świeżo przefiltrowanej, schłodzonej i gazowanej wody bezpośrednio z baterii kuchennej, możesz pożegnać się z tą w butelce. To nie tylko dobry krok w stronę ograniczenia generowanych odpadów, ale także obniżenia emisji CO2 [1] i zużycia wody. Podczas gdy produkcja jednego jej litra wody w butelce wymaga zużycia nawet do siedmiu litrów[2], użytkownicy systemów GROHE Blue pobierają jej tylko tyle, ile w danej chwili potrzebują, oszczędzając cenne jej zasoby.
Chcemy sprawić, żeby picie dobrej jakości wody prosto z baterii kuchennej stało się normą. Walka z problemem plastikowych odpadów, których źródłem są w znacznym stopniu plastikowe butelki po wodzie, to cel kampanii GROHE sygnowanej hasłem „Wyprodukowano dla polskiej wody”, która obejmuje portfolio systemów kuchennych naszej marki. W jej ramach staramy się zwiększać świadomość zalet picia kranówki, szczególnie w zakresie promowania bardziej ekologicznego stylu życia i zmiany nawyków konsumentów, łyk po łyku. – mówi Barbara Kowalczyk, Leader, Marketing Poland, LIXIL.
Większa wygoda na co dzień dzięki systemom kuchennym GROHE Blue
Systemy kuchenne z filtracją wody sprawiają, że doskonała woda pitna jest zawsze w twoim domu na wyciagnięcie ręki – 24 godziny na dobę siedem dni w tygodniu. Nie musisz martwić się już, że zabraknie jej podczas nieoczekiwanej wizyty znajomych czy przyjaciół. Myślisz, że to rozwiązanie tylko do dużych kuchni? Nic bardziej mylnego! System GROHE Blue zapewnia prawdziwą oszczędność miejsca. Dzięki kompaktowej konstrukcji chłodziarka pasuje do standardowej szafki kuchennej pod zlewem. Zajmuje jedynie 20 cm szerokości, pozostawiając wystarczającą ilość miejsca na system odpływowy. Zapomnij o noszeniu zgrzewek butelkowej wody i dużej ilości plastikowych odpadów – GROHE Blue pozwala pozyskiwać wodę pitną tak lokalnie, jak to tylko możliwe, oszczędzając w ten sposób czas i miejsce.
Czysta przyjemność w każdym łyku
Schłodzona, w wersji perlage czy może mocno gazowana? W pełni zintegrowany system GROHE Blue zapewnia każdą z tych opcji bez wychodzenia z domu! Oprócz funkcji zwykłej baterii kuchennej dostarcza on także schłodzoną, przefiltrowaną wodę pitną za naciśnięciem jednego przycisku. Podczas tego procesu filtrowana i niefiltrowana woda są zawsze oddzielone dwoma izolowanymi kanałami wewnątrz wylewki.
Kluczowym elementem naszego produktu jest jednostka chłodząca wyposażona w najnowocześniejszy, zaawansowany technologicznie filtr, który usuwa wszystkie zanieczyszczenia, zapewniając smaczną i czystą wodę. Co więcej, filtr po zużyciu nie jest odpadem, a cennym surowcem. Już wkrótce uruchomimy proces zbierania i odsyłania zużytych filtrów do ich producenta – firmy BWT, w której 98% materiałów poddaje się recyklingowi. Dzięki możliwości zwrotów filtrów, system kuchenny GROHE Blue stanie się jeszcze bardziej ekologicznym rozwiązaniem. – mówi Magdalena Czarnecka, Kitchen Category Manager w firmie GROHE Polska.
[1] „Ślad węglowy produktu dla zaopatrzenia w wodę pitną przez system kuchenny Grohe Blue w porównaniu z wodą mineralną”, Tim Schroeder, prof. dr Jutta Geldermann, Uniwersytet Georg-August w Getyndze (2014).
[2] „Prawdziwe zużycie wody w celu produkcji wody pitnej. Na przykładzie Włoch”, Journal of Environmental Management 92 (2011).
![‘Eko-Mural’ w mieście Murali Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_2004344700,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
‘Eko-Mural’ w mieście Murali
![Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie](/files/_uploaded/glownekonf_550594975,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wielorazowa torba – czy to już nawyk Polaków? 43% ma ją zawsze przy sobie
![Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!](/files/_uploaded/glownekonf_1023491776,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Let’s colour Centrum Zdrowia Dziecka!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.