Komunikaty PR

Tłusty czwartek po azjatycku

2024-02-01  |  14:00
Biuro prasowe

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem to dzień, gdy ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest… liczenie kalorii. W naszej kulturze tradycją stało się zajadanie ociekającymi tłuszczem pączkami oraz bogato oprószonymi pudrem faworkami. Co może stać się egzotyczną alternatywą dla tych dobrze znanych nam przysmaków? Poznaj azjatycką inspirację, która podbija serca Polaków.

Już niebawem, bowiem 8 lutego, celebrować będziemy tłusty czwartek. To ten szczególny dzień w roku, gdy niemal bezkarnie możemy objadać się słodkimi wypiekami. Choć od lat niekwestionowanym królem tego dnia są pączki, to warto pamiętać, że to nie jedyna opcja na apetyczne świętowanie końca karnawału. Jaki przysmak, przywieziony z dalekiej Azji, może stać się inspiracją do przygotowania się na najsłodszy dzień w roku? Podpowiadamy!

Chrupiące ciasto w środku z… owocową niespodzianką

Po ugryzieniu kruchej panierki wyczuwasz miękką strukturę owocu, który w takiej formie nie występuje w naszej polskiej kuchni. Zapach wiórek kokosowych to kolejne apetyczne zaskoczenie, mało kojarzone z tłustym czwartkiem w polskim wydaniu. O jakim deserze mowa? O popularnym u naszych wschodnich sąsiadów bananie w cieście z wiórkami kokosowymi, który może być świetnym pomysłem oszukania tłustoczwartkowych zmysłów!

Choć w naszych stronach obsmażanie banana w cieście może brzmieć dość nietypowo, to w Azji jest to jeden z tradycyjnych deserów, którym na co dzień zajadają się mieszkańcy Tajlandii czy Malezji. Aromatyczne połączenie słodkich, dojrzałych bananów, delikatnego, a po usmażeniu chrupiącego ciasta i wyraźnie wyczuwalnych wiórków kokosowych to prawdziwe spełnienie marzeń miłośników kulinarnych deserów i… zaskakujących kontrastów. 

Jak usmażyć azjatyckiego „pączka”?

Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w mąkę ryżową, która w naszych kuchniach nie jest tak popularna jak u azjatyckich pań domu. Panierkę przygotowujemy na bazie mąki z dodatkiem cukru. Po obtoczeniu owocu w panierce smażymy go na złocisty kolor.

Kluczem w przygotowaniu banana w cieście jest czas i temperatura jego smażenia. Najważniejsze, by chrupiąca skórka przykryła delikatny w środku owoc, nie niszcząc jego struktury, lecz odpowiednio go zmiękczając – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny restauracji Wi-Taj serwującej smażonego banana w cieście.

W efekcie banan w cieście smakować może jak ukochane przez Polaków pączki! Z tego względu stanowi atrakcyjną alternatywę dla rodzimych wypieków na zbliżający się 8 lutego.

Azjatycki deser na wyciągnięcie ręki

Banan w cieście z wiórkami kokosowymi to jeden z kilku słodkich dań, które pokochali Polacy w ostatnich latach. W rzeczywistości niezwykle rozwinięta kuchnia azjatycka oferuje nam wiele innych słodkości, które można odkryć, nie wyjeżdżając na egzotyczną wycieczkę na Wschód. Polacy, chętnie otwierający się na smakowanie nieznanych dotąd dań, z chęcią sięgają po tropikalne owoce serwowane w nowych dla nas formach. Zbliżający się tłusty czwartek to doskonała szansa na apetyczne eksplorowanie azjatyckiej kuchni! Gdzie zjeść banana w cieście, jeśli nie zdecydujemy się na przygotowanie go w swojej kuchni?

Jednym z popularnych lokali, który w karcie posiada Chuối Tàm Bột Vũng Dừa (smażonego banana w cieście z wiórkami kokosowymi) jest Wi-Taj. Restauracja mieszcząca się w centrum, przy Placu Konstytucji 4 w Warszawie, od lat przyciąga do swojego wnętrza fanów autentycznych smaków prosto z Wietnamu i Tajlandii.

Azjatyckie desery na polski tłusty czwartek są ciekawym przykładem na to, jak różnorodne kultury kulinarne mogą się wzajemnie przenikać i inspirować. Serwowany u nas smażony banan wielu Gościom rzeczywiście przypomina w smaku polskiego pączka, dlatego świetnie sprawdza się w czasie karnawału jako smakowite zamknięcie uczty z bliskimi – komentuje Linh Ziółkowska.

Wi-Taj zachęca, by w tegoroczny tłusty czwartek spróbować słodkości, które odkryją przed nami coś nowego. Kto wie, może od tego roku banan w cieście wpisze się na stałe w nasze tłustoczwartkowe zwyczaje kulinarne?


 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi Biuro prasowe
2024-04-25 | 12:35

Kultowa śniadaniownia Bułkę przez Bibułkę z lokalem w Łodzi

Podbiła serca warszawiaków, teraz czas na Łódź. Znana i popularna w stolicy restauracja śniadaniowa Bułkę przez Bibułkę, otworzy swój pierwszy lokal poza Warszawą w
Styl życia Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska
2024-04-24 | 11:05

Atrakcyjne oferty na 5-lecie sklepu online Lidl Polska

Zawsze. Więcej. Online. Sklep internetowy Lidl Polska świętuje swoje 5. urodziny! Z tej okazji, na klientów czekają atrakcyjne rabaty na cały asortyment, który obejmuje bogatą
Styl życia Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!
2024-04-24 | 11:00

Otwarcie pierwszego sklepu Lidl Polska w Andrespolu!

Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o łatwy dostęp do produktów dla swoich klientów. Już w czwartek, 25

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.