Komunikaty PR

Tłusty czwartek po azjatycku

2024-02-01  |  14:00
Biuro prasowe

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem to dzień, gdy ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest… liczenie kalorii. W naszej kulturze tradycją stało się zajadanie ociekającymi tłuszczem pączkami oraz bogato oprószonymi pudrem faworkami. Co może stać się egzotyczną alternatywą dla tych dobrze znanych nam przysmaków? Poznaj azjatycką inspirację, która podbija serca Polaków.

Już niebawem, bowiem 8 lutego, celebrować będziemy tłusty czwartek. To ten szczególny dzień w roku, gdy niemal bezkarnie możemy objadać się słodkimi wypiekami. Choć od lat niekwestionowanym królem tego dnia są pączki, to warto pamiętać, że to nie jedyna opcja na apetyczne świętowanie końca karnawału. Jaki przysmak, przywieziony z dalekiej Azji, może stać się inspiracją do przygotowania się na najsłodszy dzień w roku? Podpowiadamy!

Chrupiące ciasto w środku z… owocową niespodzianką

Po ugryzieniu kruchej panierki wyczuwasz miękką strukturę owocu, który w takiej formie nie występuje w naszej polskiej kuchni. Zapach wiórek kokosowych to kolejne apetyczne zaskoczenie, mało kojarzone z tłustym czwartkiem w polskim wydaniu. O jakim deserze mowa? O popularnym u naszych wschodnich sąsiadów bananie w cieście z wiórkami kokosowymi, który może być świetnym pomysłem oszukania tłustoczwartkowych zmysłów!

Choć w naszych stronach obsmażanie banana w cieście może brzmieć dość nietypowo, to w Azji jest to jeden z tradycyjnych deserów, którym na co dzień zajadają się mieszkańcy Tajlandii czy Malezji. Aromatyczne połączenie słodkich, dojrzałych bananów, delikatnego, a po usmażeniu chrupiącego ciasta i wyraźnie wyczuwalnych wiórków kokosowych to prawdziwe spełnienie marzeń miłośników kulinarnych deserów i… zaskakujących kontrastów. 

Jak usmażyć azjatyckiego „pączka”?

Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w mąkę ryżową, która w naszych kuchniach nie jest tak popularna jak u azjatyckich pań domu. Panierkę przygotowujemy na bazie mąki z dodatkiem cukru. Po obtoczeniu owocu w panierce smażymy go na złocisty kolor.

Kluczem w przygotowaniu banana w cieście jest czas i temperatura jego smażenia. Najważniejsze, by chrupiąca skórka przykryła delikatny w środku owoc, nie niszcząc jego struktury, lecz odpowiednio go zmiękczając – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny restauracji Wi-Taj serwującej smażonego banana w cieście.

W efekcie banan w cieście smakować może jak ukochane przez Polaków pączki! Z tego względu stanowi atrakcyjną alternatywę dla rodzimych wypieków na zbliżający się 8 lutego.

Azjatycki deser na wyciągnięcie ręki

Banan w cieście z wiórkami kokosowymi to jeden z kilku słodkich dań, które pokochali Polacy w ostatnich latach. W rzeczywistości niezwykle rozwinięta kuchnia azjatycka oferuje nam wiele innych słodkości, które można odkryć, nie wyjeżdżając na egzotyczną wycieczkę na Wschód. Polacy, chętnie otwierający się na smakowanie nieznanych dotąd dań, z chęcią sięgają po tropikalne owoce serwowane w nowych dla nas formach. Zbliżający się tłusty czwartek to doskonała szansa na apetyczne eksplorowanie azjatyckiej kuchni! Gdzie zjeść banana w cieście, jeśli nie zdecydujemy się na przygotowanie go w swojej kuchni?

Jednym z popularnych lokali, który w karcie posiada Chuối Tàm Bột Vũng Dừa (smażonego banana w cieście z wiórkami kokosowymi) jest Wi-Taj. Restauracja mieszcząca się w centrum, przy Placu Konstytucji 4 w Warszawie, od lat przyciąga do swojego wnętrza fanów autentycznych smaków prosto z Wietnamu i Tajlandii.

Azjatyckie desery na polski tłusty czwartek są ciekawym przykładem na to, jak różnorodne kultury kulinarne mogą się wzajemnie przenikać i inspirować. Serwowany u nas smażony banan wielu Gościom rzeczywiście przypomina w smaku polskiego pączka, dlatego świetnie sprawdza się w czasie karnawału jako smakowite zamknięcie uczty z bliskimi – komentuje Linh Ziółkowska.

Wi-Taj zachęca, by w tegoroczny tłusty czwartek spróbować słodkości, które odkryją przed nami coś nowego. Kto wie, może od tego roku banan w cieście wpisze się na stałe w nasze tłustoczwartkowe zwyczaje kulinarne?


 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.