Tofu po azjatycku. Co warto o nim wiedzieć?

Słynny roślinny produkt na bazie mleka sojowego zyskał popularność nie tylko w Azji, ale również w Polsce! Choć sam w sobie nie wyróżnia się intensywnym smakiem, za to jego zdolność do wchłaniania aromatów sprawia, że staje się idealną bazą dla różnorodnych dań. O czym mowa?
O tofu! Tradycyjnie stosowane w kuchni Dalekiego Wschodu doskonale komponuje się z aromatycznymi wywarami i intensywnie przyprawionymi potrawami z woka i nie tylko! Dzięki swojej strukturze dodaje charakteru wielu potrawom, które pokochali ludzie na całym świecie.
Aspekty zdrowotne
Tofu urozmaica dania i wspiera zdrowy styl życia. Jest niskokaloryczne, wolne od cholesterolu i glutenu, a także bogate w białko roślinne oraz ważne składniki odżywcze. W Azji jest nieodłącznym elementem wielu kuchni, gdzie spożywa się je surowe, gotowane, smażone, czy też dodawane do zup oraz sałatek. Często można je spotkać także na ulicach w formie szybkiej przekąski. Natomiast w Europie i Ameryce, tofu zyskuje popularność głównie jako zdrowa alternatywa mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich.
Z czym komponuje się najlepiej?
Tofu świetnie komponuje się z różnorodnymi sosami – sojowym, teriyaki, curry, słodko-kwaśnym czy sosem z orzeszków ziemnych. Sosy te nadają głębi i intensywności smaku. Przyprawy i zioła, takie jak imbir, czosnek, cebula, kolendra, chili, bazylia czy kminek, doskonale uzupełniają smak tofu, nadając mu charakteru i aromatu. Taka kombinacja składników pozwala na przygotowanie aromatycznych, zdrowych i przede wszystkim smakowitych dań, które są idealną alternatywą dla osób na diecie bezmięsnej.
Oaza azjatyckich smaków na wyciągnięcie ręki
Polacy są otwarci na nowe doznania kulinarne i coraz częściej poszukują unikalnych propozycji, które pozwolą na podróż smaków bez wyjeżdżania poza granice swojego kraju. Szczególnym zamiłowaniem cieszy się Pad Thai, klasyczne danie kuchni tajskiej, które standardowo podawane jest z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem z dodatkiem tofu. Łączy w sobie intensywność aromatów i różnorodność składników. Składa się z makaronu ryżowego, jajka, kiełków fasoli mung i orzeszków ziemnych. Nie zabraknie w nim również sosu tamaryndowego, który nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę.
Drugim faworytem jest Dầu Nồi Chiên, czyli niezwykle chrupiące młode tofu, smażone na gorącym oleju, otulone delikatną panierką, która zachowuje jego soczystość wewnątrz. Potrawa jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, który doskonale współgra z jego delikatnym smakiem.
Z kolei latem na szczególne uznanie zasługuje młode tofu na parze podane z sosem sojowym, grzybami shitake i shimeji, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung oraz kolendrą.
Wszystkie z powyższych dań dostępne są w warszawskiej restauracji Wi-Taj, mieszczącej się przy przy Placu Konstytucji 4. W menu dostępne są sezonowe pozycje z tofu w roli głównej, jak i stałe, ulubione dania gości. Bez względu na porę roku, w Wi-Taj zawsze znajdziecie coś wyjątkowego, co przeniesie Was wprost do serca azjatyckiej kuchni.

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.