Komunikaty PR

Tofu po azjatycku. Co warto o nim wiedzieć?

2024-07-10  |  17:00
Biuro prasowe

 

Słynny roślinny produkt na bazie mleka sojowego zyskał popularność nie tylko w Azji, ale również w Polsce! Choć sam w sobie nie wyróżnia się intensywnym smakiem, za to jego zdolność do wchłaniania aromatów sprawia, że staje się idealną bazą dla różnorodnych dań. O czym mowa?

O tofu! Tradycyjnie stosowane w kuchni Dalekiego Wschodu doskonale komponuje się z aromatycznymi wywarami i intensywnie przyprawionymi potrawami z woka i nie tylko! Dzięki swojej strukturze dodaje charakteru wielu potrawom, które pokochali ludzie na całym świecie.

Aspekty zdrowotne 

Tofu urozmaica dania i wspiera zdrowy styl życia. Jest niskokaloryczne, wolne od cholesterolu i glutenu, a także bogate w białko roślinne oraz ważne składniki odżywcze. W Azji jest nieodłącznym elementem wielu kuchni, gdzie spożywa się je surowe, gotowane, smażone, czy też dodawane do zup oraz sałatek. Często można je spotkać także na ulicach w formie szybkiej przekąski. Natomiast w Europie i Ameryce, tofu zyskuje popularność głównie jako zdrowa alternatywa mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich. 

Z czym komponuje się najlepiej?

Tofu świetnie komponuje się z różnorodnymi sosami – sojowym, teriyaki, curry, słodko-kwaśnym czy sosem z orzeszków ziemnych. Sosy te nadają głębi i intensywności smaku. Przyprawy i zioła, takie jak imbir, czosnek, cebula, kolendra, chili, bazylia czy kminek, doskonale uzupełniają smak tofu, nadając mu charakteru i aromatu. Taka kombinacja składników pozwala na przygotowanie aromatycznych, zdrowych i przede wszystkim smakowitych dań, które są idealną alternatywą dla osób na diecie bezmięsnej. 

Oaza azjatyckich smaków na wyciągnięcie ręki

Polacy są otwarci na nowe doznania kulinarne i coraz częściej poszukują unikalnych propozycji, które pozwolą na podróż smaków bez wyjeżdżania poza granice swojego kraju. Szczególnym zamiłowaniem cieszy się Pad Thai, klasyczne danie kuchni tajskiej, które standardowo podawane jest z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem z dodatkiem tofu. Łączy w sobie intensywność aromatów i różnorodność składników. Składa się z makaronu ryżowego, jajka, kiełków fasoli mung i orzeszków ziemnych. Nie zabraknie w nim również sosu tamaryndowego, który nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę. 

Drugim faworytem jest Dầu Nồi Chiên, czyli niezwykle chrupiące młode tofu, smażone na gorącym oleju, otulone delikatną panierką, która zachowuje jego soczystość wewnątrz. Potrawa jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, który doskonale współgra z jego delikatnym smakiem.

Z kolei latem na szczególne uznanie zasługuje młode tofu na parze podane z sosem sojowym, grzybami shitake i shimeji, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung oraz kolendrą.

Wszystkie z powyższych dań dostępne są w warszawskiej restauracji Wi-Taj, mieszczącej się przy przy Placu Konstytucji 4. W menu dostępne są sezonowe pozycje z tofu w roli głównej, jak i stałe, ulubione dania gości. Bez względu na porę roku, w Wi-Taj zawsze znajdziecie coś wyjątkowego, co przeniesie Was wprost do serca azjatyckiej kuchni.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Susza – narastający problem. Sprawdź, co robić, by wesprzeć naturę Biuro prasowe
2024-07-11 | 11:03

Susza – narastający problem. Sprawdź, co robić, by wesprzeć naturę

Susza to problem, który dotyka nie tylko rolników, ale również całe społeczeństwo. Ocieplający się klimat sprawia, że okresy bez opadów stają się coraz
Styl życia Colian przekazał 1500 wafli Grześki tegorocznym maturzystom
2024-07-10 | 15:30

Colian przekazał 1500 wafli Grześki tegorocznym maturzystom

Colian, we współpracy z Uniwersytetem Kaliskim, przekazał 1500 wafli Grześki tegorocznym maturzystom. Słodkie upominki wręczone zostały podczas rozdania świadectw dojrzałości m.in.
Styl życia 4MOVE rzuca wyzwanie Ochotniczej Straży Pożarnej
2024-07-10 | 12:00

4MOVE rzuca wyzwanie Ochotniczej Straży Pożarnej

Na co dzień gaszą pożary, a teraz pokażą Polakom, jak gasić pragnienie! Producent marki napojów izotonicznych 4MOVE, firma FoodCare, ogłasza alarm konkursowy i zaprasza

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Aleksandra Popławska: Nadopiekuńczość i trzymanie dziecka pod parasolem ochronnym to przemoc psychiczna. Taka toksyczna relacja jak w spektaklu „Czułe słówka” to dobry temat dla psychologa

Najnowsza sztuka warszawskiego Och-Teatru przedstawia losy matki – przedwcześnie owdowiałej, ekscentrycznej Aurory i jej córki Emmy, która jak najszybciej chce wyjść za mąż, by uwolnić się od wpływu rodzicielki. Aleksandra Popławska, wcielająca się w rolę tej pierwszej, zaznacza, że kobiety łączy bliska, ale trudna, wręcz toksyczna więź. Jej zdaniem podobne relacje można zaobserwować również w polskich domach. Dlatego też, ta opowieść z przesłaniem powinna skłonić odbiorców do przemyśleń, bo być może jakieś sytuacje w ich rodzinach wymagają szybkiego uzdrowienia. Spektakl „Czułe słówka” powstał na podstawie jednego z najgłośniejszych amerykańskich filmów sezonu 1983/1984, jednak teatralna wersja została nieco zmodyfikowana.

Edukacja

Cyfrowi nauczyciele będą wsparciem w nauce. To przyszłość sektora edukacji i szkoleń

Branża edukacyjna, szczególnie prywatny sektor szkoleń, coraz mocniej interesuje się technologią cyfrowych bliźniaków. Duże zainteresowanie wynika przede wszystkim z nieograniczonych możliwości skalowania biznesu, jakie daje ta technologia. Stworzenie takiego „awatara” i wyposażenie go w wiedzę ekspercką, jaką ma nauczyciel, trwa dwunastokrotnie krócej niż zdobycie uprawnień do nauczania w szkole. Technologię digital twins z czasem mogłyby przyjąć również szkoły, chociażby z uwagi na braki kadrowe. Tym bardziej że zmienia się profil uczniów, którzy oczekują ich zastosowania w procesie edukacji.

Edukacja

Dorośli nie umieją rozmawiać o dojrzewaniu ze swoimi dziećmi. Młodzi czerpią wiedzę głównie z internetu

Dojrzewanie i to, co w tym okresie dzieje się z ciałem i emocjami, to w wielu polskich domach wciąż temat tabu. Nawet jeśli rodzice i opiekunowie podejmują temat, to często się okazuje, że nie za bardzo wiedzą, jak mają o tym rozmawiać ze swoimi dziećmi. Młodzi najczęściej szukają odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości w internecie, jednak nie zawsze są to jakościowe treści, zgodne z aktualną wiedzą i pochodzące od wykwalifikowanych ekspertów. – Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie znajdą bezpieczną wiedzę na temat wszystkiego, co się dzieje w ich ciele, głowie i duszy w tak ważnym momencie w ich życiu – mówi Olga Kwiecińska, założycielka i pomysłodawczyni Cześć Ciało.