Komunikaty PR

Trendy żywieniowe na rok 2021 – zdrowie na pierwszym miejscu

2020-11-27  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 0.65 MB )

Zdrowe odżywianie jest w modzie już od kilku dobrych lat, ale w przyszłym sezonie może osiągnąć zupełnie inne rozmiary. W 2021 roku jedzenie ma nie tylko pozytywnie wpływać na samopoczucie i sylwetkę, ale pomagać też w powrocie do kondycji oraz wzmacniać odporność. Przedstawiamy 3 najważniejsze trendy żywieniowe, których wprowadzenie z pewnością poprawi jakość Twojego życia.

 

Klimatarianizm – w trosce o zdrowie i środowisko

 

Wiele osób, ze względów zdrowotnych czy etycznych, decyduje się na stosowanie diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Założeniem diet roślinnych, oprócz ochrony zwierząt, jest dbanie o środowisko i zrównoważony rozwój planety, ale do całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych w skali światowej jeszcze długa droga.

 

Roślinne alternatywy dla sera albo mleka nikogo już nie dziwią, jednak na rynku pojawiają się coraz ciekawsze i smaczniejsze produkty, jak np.: „suszona wołowina” z arbuza czy beza z ciecierzycy. Co więcej, powszechne nietolerancje pokarmowe są szansą dla mało popularnych w Polsce produktów, jak np.: karob, który jest alternatywą dla kakao lub serca palmy, używane do  produkcji bezglutenowego makaronu – dodaje Marzena Stokwisz z firmy Brześć, produkującej wyroby cukiernicze i przekąski.

 

Kompromisem w sposobie odżywiania dla osób spożywających mięso jest klimatarianizm. Dieta ta pozwala ograniczyć wpływ produkcji żywności na globalne ocieplenie, dzięki wykluczaniu z jadłospisu produktów, których wytworzenie generuje duży ślad węglowy. Oznacza to głównie wybieranie artykułów spożywczych sezonowych i lokalnych oraz stosowanie w życiu zasady zero waste, co w przypadku jedzenia sprowadza się do jego niemarnowania. Dieta klimatyczna nie wymaga rezygnacji z jedzenia produktów zwierzęcych, ale zalecane jest ich ograniczanie na rzecz większego spożycia warzyw i owoców. Jeśli chcesz zdecydować się na ten model żywienia powinnaś posiadać dużą wiedzę na temat produktów i zawsze starać się wybierać najlepsze ekologiczne rozwiązanie. Jedzenie dobre dla klimatu może wiązać się z wyższym kosztem zakupów, ale wybieranie lokalnych produktów oraz kupowanie żywności od rodzimych producentów wspiera gospodarkę i ogranicza zanieczyszczenie powietrza związane z transportem.

 

Smaczne i zdrowe bo domowe

 

Przed wybuchem pandemii często brakowało nam czasu na przygotowywanie i spożywanie posiłków w domu. Pozytywnym skutkiem izolacji społecznej i pracy zdalnej jest spokojniejsze tempo życia, przez co wolne chwile możemy spędzać w kuchni. Dodatkowo ograniczenia w działalności restauracji jeszcze bardziej zwiększyły nasz apetyt na wykwintne dania. W efekcie sami zaczęliśmy eksperymentować z gotowaniem – przepisy dostępne w Internecie były w tym ogromnym ułatwieniem, a posty znajomych prezentujących ich potrawy dodatkową inspiracją.

 

W normalnym świecie dojazdy do pracy zabierały nam sporo cennego czasu, szczególnie rano. Sytuacja przejścia na pracę zdalną zwiększyła role śniadań, które zazwyczaj były pomijane lub ograniczały się do szybkiego zjedzenia kanapki i wypicia filiżanki kawy. W trakcie pandemii śniadanie urosło do rangi królewskiej uczty serwowanej codziennie, a nie tylko w weekendy. Zmiana ta z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie – nie od dziś wiadomo, że zjedzenie pożywnego posiłku rano dostarcza energii na resztę dnia.

 

Wszystko wskazuje na to, że nabyte w trakcie epidemii nawyki i umiejętności zostaną z nami na dłużej. Główną zaletą gotowania w domu jest przecież kontrola nad tym, co dodaliśmy do posiłku. Dzięki temu możemy uniknąć zbędnych konserwantów czy przygotować zdrowsze wersje ulubionych, ale niekoniecznie dobrych dla naszego organizmu dań.

 

 

Dobry skład – klucz do zdrowego odżywiania

 

Gotowanie od podstaw i popularyzacja zdrowego stylu życia z pewnością jeszcze bardziej zwiększą naszą świadomość pod kątem składu produktów. Jakość i pochodzenie składników to kluczowe kwestie w planowaniu zbilansowanej diety, dlatego ich lista powinna być widoczna i możliwie jak najkrótsza. Na znaczeniu zyskają artykuły spożywcze, które oprócz zaspokajania głodu czy walorów smakowych, będą wzbogacone o dodatkowe, prozdrowotne składniki odżywcze.

 

Klienci oczekują transparentności w komunikacji marek, dlatego producenci wciąż pracują nad ulepszaniem receptur i ograniczaniem lub eliminacją używanych konserwantów czy cukru. Tyczy się to zarówno półproduktów niezbędnych do samodzielnego przygotowywania dań, jak i gotowych przekąsek czy słodyczy. Branża spożywcza będzie, w pewnym sensie, czerpać inspirację z rynku suplementów – jeszcze większy nacisk na zdrowotne aspekty produktów przełoży się na wzrost artykułów spożywczych z dodatkiem tzw. superfoods. W przypadku słodkości może to oznaczać większe zapotrzebowanie na batony proteinowe, gorzką czekoladę z orzechami i jagodami acai czy przekąski z ziarnami i przyprawami, które poprawiają samopoczucie oraz działają dobrze na odporność – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.

 

Gotowe produkty spożywcze z dobrym składem powinny być urozmaiceniem naszego menu, a nie jego podstawą. Możesz dzięki nim wzbogacić swoją dietę, ale przede wszystkim powinnaś pamiętać o spożywaniu pięciu zalecanych dziennie porcji owoców i warzyw, które dostarczą Ci niezbędnych witamin i minerałów.

 

W 2021 roku na naszych stołach zagoszczą zdrowe i domowe posiłki, a podstawą jadłospisu będą lokalne produkty. W sklepach z pewnością nie zabraknie produktów o korzystnym wpływie na organizm czy zdrowszych alternatyw dla dobrze znanych nam artykułów spożywczych. Jeśli w przyszłym sezonie chcesz wzmocnić swój organizm, oprócz wprowadzenia zmian w sposobie odżywiania, zacznij uprawiać sport i zadbaj o odpowiednią ilość snu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Wrocławski budynek Infinity z biurami flex Biuro prasowe
2024-06-18 | 10:05

Wrocławski budynek Infinity z biurami flex

The Shire – Beyond Coworking dołączył do grona najemców biurowca Infinity. Elastyczna i komfortowa przestrzeń do pracy w budynku przy ul. Legnickiej 16 we Wrocławiu będzie
Styl życia W Starogardzie Gdańskim zbudują największą linię z gofrów
2024-06-17 | 07:30

W Starogardzie Gdańskim zbudują największą linię z gofrów

Wielkimi krokami zbliżają się Dni Starogardu Gdańskiego, a w tym roku organizatorzy postanowili uświetnić je Rekordem Polski w kategorii „Największa linia z
Styl życia Taki prezent tylko w rankomat.pl
2024-06-17 | 01:00

Taki prezent tylko w rankomat.pl

Klienci rankomat.pl otrzymają aż 30 dni darmowego dostępu do blisko 32 tysięcy audiobooków w ramach usługi subskrypcyjnej Audioteka Klub. Aby skorzystać z promocji, wystarczy kupić

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Filip Chajzer: Bardzo długo nie widziałem sensu życia. Napisałem biografię dla ludzi, którzy tak jak ja przeszli przez depresję

Dziennikarz przekonuje, że książkę „Niejednoznacznie pozytywny” napisał z myślą o ludziach, którzy być może właśnie teraz przechodzą w swoim życiu trudny czas i potrzebują pomocy. Filip Chajzer wierzy, że jego przemyślenia mogą być dla kogoś motywacją i wskazać mu dobry kierunek działania. Jednocześnie namawia do tego, by nie rozpamiętywać przeszłości ani też nie martwić się o przyszłość, tylko skupić się na tym, co tu i teraz. To pozwoli opanować własne demony albo przynajmniej spróbować się z nimi zmierzyć.

Sztuka

Jan Kozaczuk został kuratorem wystawy włoskiego artysty Marco Angeliniego. Nie zamierza jednak dla sztuki zrezygnować z aktorstwa

Aktor od lat jest pasjonatem sztuki nowoczesnej i miał już zaszczyt wielokrotnie współpracować z Marco Angelinim, ale dopiero przy organizacji najnowszej wystawy dzieł tego cenionego malarza został jej kuratorem. Jan Kozaczuk nie kryje z tego dumy, a jednocześnie jest zadowolony z efektów swojej pracy i uważa, że dobrze poradził sobie z tym trudnym zadaniem. Na wystawie zatytułowanej „Sublimazione” w Galerii Test Mazowieckiego Instytutu Kultury w Warszawie prace włoskiego artysty są prezentowane do 10 lipca.

Edukacja

Chińskie regulacje ograniczyły czas dzieci przed ekranami i nad pracami domowymi. W pozycji siedzącej spędzają one dziennie 46 minut krócej

Smartfon, tablet, laptop – pokolenie nastolatków nie zna świata offline i przed ekranami spędza coraz więcej czasu. Gry i online’owe treści wypełniają ich czas, odciągając od aktywności fizycznej lub rozwijania zainteresowań. Dotychczas strategie walki z siedzącym trybem życia młodych ludzi opierały się głównie na edukacji, ale Chiny od 2021 roku walczą z tym prawnie. Między innymi ograniczyły regulacjami czas, kiedy gry i inne treści online są dostępne dla dzieci i młodzieży. – Ocena rezultatów tych działań jest pozytywna – mówią naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu, którzy przyjrzeli się regulacjom z 2021 roku i zbadali skutki ich wprowadzenia.