Komunikaty PR

Trendy żywieniowe na rok 2021 – zdrowie na pierwszym miejscu

2020-11-27  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania press ( 0.65 MB )

Zdrowe odżywianie jest w modzie już od kilku dobrych lat, ale w przyszłym sezonie może osiągnąć zupełnie inne rozmiary. W 2021 roku jedzenie ma nie tylko pozytywnie wpływać na samopoczucie i sylwetkę, ale pomagać też w powrocie do kondycji oraz wzmacniać odporność. Przedstawiamy 3 najważniejsze trendy żywieniowe, których wprowadzenie z pewnością poprawi jakość Twojego życia.

 

Klimatarianizm – w trosce o zdrowie i środowisko

 

Wiele osób, ze względów zdrowotnych czy etycznych, decyduje się na stosowanie diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Założeniem diet roślinnych, oprócz ochrony zwierząt, jest dbanie o środowisko i zrównoważony rozwój planety, ale do całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa oraz produktów odzwierzęcych w skali światowej jeszcze długa droga.

 

Roślinne alternatywy dla sera albo mleka nikogo już nie dziwią, jednak na rynku pojawiają się coraz ciekawsze i smaczniejsze produkty, jak np.: „suszona wołowina” z arbuza czy beza z ciecierzycy. Co więcej, powszechne nietolerancje pokarmowe są szansą dla mało popularnych w Polsce produktów, jak np.: karob, który jest alternatywą dla kakao lub serca palmy, używane do  produkcji bezglutenowego makaronu – dodaje Marzena Stokwisz z firmy Brześć, produkującej wyroby cukiernicze i przekąski.

 

Kompromisem w sposobie odżywiania dla osób spożywających mięso jest klimatarianizm. Dieta ta pozwala ograniczyć wpływ produkcji żywności na globalne ocieplenie, dzięki wykluczaniu z jadłospisu produktów, których wytworzenie generuje duży ślad węglowy. Oznacza to głównie wybieranie artykułów spożywczych sezonowych i lokalnych oraz stosowanie w życiu zasady zero waste, co w przypadku jedzenia sprowadza się do jego niemarnowania. Dieta klimatyczna nie wymaga rezygnacji z jedzenia produktów zwierzęcych, ale zalecane jest ich ograniczanie na rzecz większego spożycia warzyw i owoców. Jeśli chcesz zdecydować się na ten model żywienia powinnaś posiadać dużą wiedzę na temat produktów i zawsze starać się wybierać najlepsze ekologiczne rozwiązanie. Jedzenie dobre dla klimatu może wiązać się z wyższym kosztem zakupów, ale wybieranie lokalnych produktów oraz kupowanie żywności od rodzimych producentów wspiera gospodarkę i ogranicza zanieczyszczenie powietrza związane z transportem.

 

Smaczne i zdrowe bo domowe

 

Przed wybuchem pandemii często brakowało nam czasu na przygotowywanie i spożywanie posiłków w domu. Pozytywnym skutkiem izolacji społecznej i pracy zdalnej jest spokojniejsze tempo życia, przez co wolne chwile możemy spędzać w kuchni. Dodatkowo ograniczenia w działalności restauracji jeszcze bardziej zwiększyły nasz apetyt na wykwintne dania. W efekcie sami zaczęliśmy eksperymentować z gotowaniem – przepisy dostępne w Internecie były w tym ogromnym ułatwieniem, a posty znajomych prezentujących ich potrawy dodatkową inspiracją.

 

W normalnym świecie dojazdy do pracy zabierały nam sporo cennego czasu, szczególnie rano. Sytuacja przejścia na pracę zdalną zwiększyła role śniadań, które zazwyczaj były pomijane lub ograniczały się do szybkiego zjedzenia kanapki i wypicia filiżanki kawy. W trakcie pandemii śniadanie urosło do rangi królewskiej uczty serwowanej codziennie, a nie tylko w weekendy. Zmiana ta z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie – nie od dziś wiadomo, że zjedzenie pożywnego posiłku rano dostarcza energii na resztę dnia.

 

Wszystko wskazuje na to, że nabyte w trakcie epidemii nawyki i umiejętności zostaną z nami na dłużej. Główną zaletą gotowania w domu jest przecież kontrola nad tym, co dodaliśmy do posiłku. Dzięki temu możemy uniknąć zbędnych konserwantów czy przygotować zdrowsze wersje ulubionych, ale niekoniecznie dobrych dla naszego organizmu dań.

 

 

Dobry skład – klucz do zdrowego odżywiania

 

Gotowanie od podstaw i popularyzacja zdrowego stylu życia z pewnością jeszcze bardziej zwiększą naszą świadomość pod kątem składu produktów. Jakość i pochodzenie składników to kluczowe kwestie w planowaniu zbilansowanej diety, dlatego ich lista powinna być widoczna i możliwie jak najkrótsza. Na znaczeniu zyskają artykuły spożywcze, które oprócz zaspokajania głodu czy walorów smakowych, będą wzbogacone o dodatkowe, prozdrowotne składniki odżywcze.

 

Klienci oczekują transparentności w komunikacji marek, dlatego producenci wciąż pracują nad ulepszaniem receptur i ograniczaniem lub eliminacją używanych konserwantów czy cukru. Tyczy się to zarówno półproduktów niezbędnych do samodzielnego przygotowywania dań, jak i gotowych przekąsek czy słodyczy. Branża spożywcza będzie, w pewnym sensie, czerpać inspirację z rynku suplementów – jeszcze większy nacisk na zdrowotne aspekty produktów przełoży się na wzrost artykułów spożywczych z dodatkiem tzw. superfoods. W przypadku słodkości może to oznaczać większe zapotrzebowanie na batony proteinowe, gorzką czekoladę z orzechami i jagodami acai czy przekąski z ziarnami i przyprawami, które poprawiają samopoczucie oraz działają dobrze na odporność – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.

 

Gotowe produkty spożywcze z dobrym składem powinny być urozmaiceniem naszego menu, a nie jego podstawą. Możesz dzięki nim wzbogacić swoją dietę, ale przede wszystkim powinnaś pamiętać o spożywaniu pięciu zalecanych dziennie porcji owoców i warzyw, które dostarczą Ci niezbędnych witamin i minerałów.

 

W 2021 roku na naszych stołach zagoszczą zdrowe i domowe posiłki, a podstawą jadłospisu będą lokalne produkty. W sklepach z pewnością nie zabraknie produktów o korzystnym wpływie na organizm czy zdrowszych alternatyw dla dobrze znanych nam artykułów spożywczych. Jeśli w przyszłym sezonie chcesz wzmocnić swój organizm, oprócz wprowadzenia zmian w sposobie odżywiania, zacznij uprawiać sport i zadbaj o odpowiednią ilość snu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord Biuro prasowe
2024-07-22 | 07:30

Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord

Urząd Miejski w Sulejowie postanowił podjąć próbę pobicia Rekordu Polski w kategorii „Największa parada kajaków”. 25 lipca 2024 roku w Gminie
Styl życia Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?
2024-07-19 | 07:30

Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?

Rekord Polski w kategorii „Największy plon pszenicy ozimej z hektara” cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym roku, oprócz Śmielina, wyzwanie podejmie
Styl życia Śmielin: Rekord Polski na największy plon pszenicy ozimej
2024-07-18 | 14:30

Śmielin: Rekord Polski na największy plon pszenicy ozimej

Odpowiedni plon podczas żniw to nie tylko kwestia starannej selekcji odmian, ale również wielu innych czynników zewnętrznych. 19 lipca 2024 roku w Śmielinie IGP Polska

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.